tisdag 4 augusti 2015

Nytt köp - Kraft Heinz Company


Ett av mina nyare köp som jag gjorde i juli var i Kraft Heinz Company (KHC).
Anledningen till köpet var att jag ville vara exponerat mot ett internationellt konsumentbolag med en stark marknadsposition. Dock ingen sömnig jätte som bara kan redovisa i tillväxt i "earnings per share" utan gärna lite organiskt också.
Finns många amerikanska bolag som lägger miljarder dollar på utdelningshöjningar och återköp. Man kan kalla dem aristokrater men tillväxten är så pass dålig att kursutvecklingen får stryka på foten. IBM är ett sådant exempel. Coca Cola likaså. Skulle inte ha något emot att äga Coca Cola. men då gärna till en betydligt lägre kurs än dagens.

Vilka är då Kraft Heinz Company?

I juli i år så blev samgåendet klart mellan Kraft och Heinz pådrivet av investmentfirman 3G Capital och Berkshire Hathaway.
Det var 2013 som Berkshire Hathaway och 3G Capital gick ihop för att tillsammans köpa Heinz för 23md dollar.

Kraft kanske inte är lika kända för oss skandinaver i livsmedelsdisken då de främst har nordamerikansk närvaro. Man har där position #1 eller #2 i sjutton kategorier i livsmedelshyllan och har 7 märken som omsätter mer än 1md dollar årligen.
Gevalia och Philadelphia är i alla fall två två exempel välkända Kraft-varumärken i våra diskar!
Kraft omsätter drygt 18md dollar i koncernen.

Heinz är ett otroligt starkt varumärke och har funnits sedan 1869. Heinz är den mer globala spelaren av dem båda med mer än 60% av försäljningen utanför nordamerika varav och 25% i emerging markets.

Heinz har också en riktigt stark EBITDA marginal. Kanske bäst i branschen? Man har under tiden under 3G Captial lyft marginalen från 18% till 26% vilket får anses som ledande inom branschen. Kraft ligger idag runt 20% men tanken är då att samma marginalförbättringar ska genomföras inom Kraft.

Och förresten. Har ni alla en flaska Heinz ketchup hemma? Inte jag...Kör med Änglamarks ekologiska:).

Heinz omsätter drygt 10md dollar årligen.
Totalt omsätter nya KraftHeinz Company 29,1md dollar årligen (enligt det nya prospektet).

Det man nu vill skapa är "a global powerhouse in food & beverage" där Kraft Heinz kommer upp på en 3:e plats i Nordamerika.
Man blir också det 5:e största livsmedelsföretaget i världen.


Så vad är caset?

Jag skulle nog säga att 3G Capital och Heinz är caset, och Mr Buffet är med och står för fiolerna. Med det sagt så har 3G Capital behövt en stark kapitalstinn partner med rätt storlek för att kunna genomföra det här gigantiska samgåendet. 3G Capital brukar gå in i bolag som de anser är "misskötta" och har hamnat i stiltje. Nu har turen kommit till Kraft. 

Jag punktar här några synergier som man utlovar:
 • Kostnadsbesparingar på 1,5md dollar
 • Skala upp Krafts position i Nordamerika
 • Internationell expansion genom Heinz distributionsplattform 
 • Omfinansiera dyra Heinz-lån till nya förmånligare (till investment grade) samt amortera ner 2md dollar inom 2 år
 • Organisk tillväxt driven av produktinnovation 
Framför allt så är det 3G Capitals fina historik som talar för att det kommer att lyckas. Man vill med KHC förenkla företagsstrukturen och införa "zero-based budgeting" (ZBB).  Med ZBB så menar man att att varje år ska budgeten starta från noll och att varje krona ska vara försvarbar för att ledningen skall bevilja den. Alltså inga slentrianbudgetar som tickar på år ut och år in. Kanske ingen självskriven framgång bara för att man bestämmer sig för en ny intern strategi. Men mycket talar för att 3G Capital kommer att lyckats att krama ut dessa kostnadsbesparingar.

Om du vill läsa om affären i siffror så rekommenderar jag bloggaren Brooklyn Investor som har brutit ner siffrorna på ett strålande sätt.

Man gick tex tidigare in i Heinz och Burger King och har lyckats framgångsrikt med detta koncept och lyckats införa ett Lean-koncept och ZBB vilket sparat bolagen hundratals miljoner dollar.
Nu ligger stora förväntningar hos investerarna att man även kommer att lyckas med Kraft. Dock är inte den fulla potentialen inprisat i aktien än. Även om aktien är långt i från billig på dagens nivåer på 80$.

Dagens värdering får en inte att vattnas direkt och enligt Marketwatch så handlas aktien nu till p/e 26 vilket är ordentligt dyrt. Dock får man komma ihåg att p/e-talet kommer att kunna minska ganska rejält "om" nu KHC lyckats med sina ambitioner att stöpa om bolaget med kostnadsbesparingar, ny distributionsplattform, produktutveckling mm.
Även om det finns en övervärdering i dagens läge så finner jag ändå aktien intressant pga av allt som finns i pipen.


Risker?

Det finns två risker som jag ser det. Den första är värderingen. Många investerare kan vara för positiva till de underverk man tror 3G Capital och Buffet ska kunna uträtta inom KHC. 
Man kanske inte kommer att kunna genomföra sina tuffa besparingar? Effektiviseringarna i samgåendet med Heinz kanske heller inte blev så stora som man trodde?  Hur kommer Europa och tillväxtländerna ta emot Krafts produkter? Stora välkända nordamerikanska "skräpmatsmärken" kanske inte flyger i alla kulturer om jag säger så:). 

Det finns också en annan risk och det är att Kraft inte har hängt med i utvecklingen inom hälsotrenden. Fler vill att det ska vara ekologiskt, fritt från tillsatser, naturliga råvaror mindre fett och socker. Och ja här ligger nog Kraft rejält efter och det är heller ingenting i Buffets tidigare investeringar som påvisar någon större hängivenhet till detta. 
Dock så är det här också välkänt hos Kraft och jag får väl anta att man har en plan för att möta marknadens skriande behov efter hälsosammare mat. 


Jag har idag ett innehav idag på 40 aktier som jag köpt för 77$ under juli månad. Utdelningen är såklart kvartalsvis och ligger på 0,55$, och jag tror inte den kommer att höjas det närmsta året. Dock så kommer KHC bli en utdelningsaktie på sikt i sann amerikansk anda med frekventa utdelningshöjningar.
Trots hög värdering så tycker jag caset är spännande så jag kommer följa utvecklingen med spänning och litar på att 3GC och Berkshire Hathaway levererar den "turn-around" som jag hoppas på i Kraft.

Någon av er läsare som har någon åsikt om detta nya bolag?
Äger du aktier i Kraft Heinz Company?3 kommentarer:

 1. Upptäckte precis din blog. Tillagd i flödet. Förövrigt klart intresserad av Kraft Heinz, dyrt men antagligen likabra att köpa in sig direkt.
  /P

  SvaraRadera
 2. Hej och välkommen! Jag är ny i bloggsfären och ska göra så gått jag kan för att differentiera mig i mängden:).
  Vi får se hur det går med det...

  SvaraRadera
 3. Tack för din analys. Jag kommer fortsätta titta efter nay analyser i företag du anser intressanta.
  Vänligen Fia-Pia

  SvaraRadera