söndag 19 februari 2017

Utvärdering av årets aktiehandel


Även om det inte gått särskilt länge in på det nya året så är jag ändå lite nyfiken hur jag egentligen presterat hittills.
Ja det är såklart lätt att titta på kursgrafen för att få svar på den frågan. Tänkte mer titta på alla affärer som gjorts och jämföra med mina försäljningar. 
Hade det varit en bättre strategi att sitta på händerna och inte röra vare sig köp eller säljknapp? 
Jag har egentligen en önskan att inte behöva röra innehaven särskilt mycket utan bara fylla på i den så kallade "pengamaskinen". Men pga av de bakslag som skett i mitt tidigare stora innehav Novo Nordisk så känner jag mig tvungen att ha en lite mer kritisk hållning till mina innehav. Jag har lätt för att gifta mig med aktierna och har på sista tiden försökt vara lite mer "otrogen". Vill också få lite mer skjuts på avkastningen då nysparandet för tillfället är lågt. 

För att få en lite mer heltäckande bild så får jag ta med mina affärer från december också då jag var ganska aktiv med innehaven då. 
Är det värt att var aktiv med sin portfölj? För Kavastu onekligen men för mig? Ja det tåls att undersökas i alla fall. 

Egentligen så krävs en utvärdering av hela 2016 för att få en mer heltäckande bild men ni får se detta som ett stickprov på hur portföljstrategin mår helt enkelt.

Diagrammen visar kursförändring efter mitt sälj eller köp i respektive aktie. 
Detta är ett axplock av de större affärerna som gjorts. Har även mindre affärer men de har påverkat totalavkastningen minimalt så jag lämnar dem. 
Försäljningar som gynnat portföljutvecklingen är försäljningen i Akelius pref och Alm E. Båda aktierna är nästan oförändrade från försäljningstillfället men likviden har då kunnat jobba i andra innehav i stället. Jag har en förlustaffär och det är i Astra Zeneca som jag gjorde en snabbt besök i. Dock en väldigt marginell förlust på några hundra kronor.
Det diagrammet ovan visar är att många av de bolag jag sålt har utvecklat sig bra efter försäljningen. Främst Apple och G4S. Här skulle jag absolut tjänat på att ligga kvar och inte sälja. Det samma gäller för Novo, Astra Zeneca och Saltängen.

Nu kan såklart detta förändra sig om det visar sig att mina innehav som jag har bytt till under året kommer gå starkt.
Om man kollar på de bolag som jag viktat om till så har vissa gått bra och andra mindre bra. Amhult2 och Dometic har utvecklats sämst medans Attendo gått riktigt bra. Dock är min omviktning i Attendo kr ganska liten om man jämför mot mitt innehav i Apple så den fina kursgrafen kan inte kompensera för min tidiga exit i Apple. Så här i efterhand ett dåligt beslut att sälja Apple.
Catena Media är nog det innehav som hjälpt till mest på avkastningsfronten. Är nu också mitt fjärde största innehav. 

Nu blev det inga exakta siffror vad alla köp och sälj har genererat. Mer en visuell känsla över resultatet. 
I det här korta perspektivet så kan jag konstatera att det inte har gett någon större effekt av att snurra runt innehaven. Främst för att de bolag som jag sålt inte har presterat dåligt, relativt eller absolut, efter försäljningen vilket var min tro. Men saker och ting kan ändra sig.

Till detta så få jag också beakta allt courtage som jag bränner. Inga jättesummor efter som jag har depå "mini" men ändå. På ett år så motsvarar det nog utdelning från ett eller par bolag. i portföljen. 


En av anledningarna till att jag snurrat runt på innehaven är alltså att jag vill öka upp i de bolag jag tror mest på och ta bort de innehav som jag gör marginell skillnad i portföljen pga dess storlek. 

Ett minus med försäljningarna är att jag tappat ganska mycket utdelningar. Akelius, Saltängen, Alm E och H&M är alla fina utdelare och kommer påverka min utdelningsnivå under 2017. 
Jag hoppas kunna stärka upp laget här med fina utdelningscase under året som gör att jag kommer kunna öka utdelningarna mot 2016. 

Kanske att jag vänder på klacken och plockar in något fastighetsbolag eller preff igen. Möjligtvis kanske jag ökar i Northwest Healthcare som yeildar 8%. 

Sammanfattningsvis

Det är såklart rimligt att man säljer och viktar om för att man inte tror på potentialen längre och att man då ökar upp i sina befintliga eller nya innehav.
Däremot så ska jag inte göra det pga dåligt tålamod. 
Nysparandet till portföljen har varit knapert under föräldraledigheten och då har väl en ambition varit att trimma portföljutvecklingen istället. Kanske inte så bra idé?  "Get rich slowly" kanske är den bästa strategin ändå för att citera Jim Cramer.

Jag ser inga uppenbara förbättringar av att ha viktat om i portföljen. Möjligt att det gått lite bättre men då snackar vi några tusenlappar plus på sin höjd. Sett till all den tid jag lagt ner på börsen och all handel där jag istället skulle kunna göra andra saker tex träna,läsa, sociala aktiviteter mm så tycker jag nog inte det är värt det.

Jag trivs bäst med en portfölj som inte behöver underhållas varje vecka och som inte kräver en aktiv omplaceringsstrategi.
Ska försöka se över mina innehav ordentligt och försöka hitta en bra blandning av tillväxt och utdelning som passar mig. Ska inte försöka leka proffsinvesterare med en fokuserad portfölj med bara 5 innehav eller någon halvtrader som snurrar innehaven kontinuerligt. 

Gillar det tråkiga med en diversifierad portfölj:).

2 kommentarer:

  1. Intressanta funderingar tycker jag!
    Har du olika portföljer som använder olika strategier? (Tex utdelning / Avskastning)
    Jag tycker det är ett bra sätt att fokusera på att köpa och sälja innehav.
    Generellt så tycker jag det är svårt att tajma upp och nergångar och jag tenderar mer att gå lång i huvuddelen av mina innehav.
    Jag uppdaterade förresten min utdelningsportfölj idag: https://aktiefamiljen.blogspot.se/2017/02/utdelningsportfoljen-uppdaterad-ett.html
    Kika gärna där.
    Må väl! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag har några olika konton men inga som är uppdelade efter olika strategier eller inriktningar. Skulle jag börja om idag så skulle jag säkert sortera lite. Alla utländska innehav är i en KF av naturliga skatteskäl.
      Ska kika in din portfölj!

      Radera