fredag 11 augusti 2017

Stabilt från Sampo


Jag skriver vanligtvis inte om så många bolagsrapporter då jag helt enkelt inte har tid. Men Sampo är ett av mina äldsta innehav så lite extra kul att följa upp bolaget på bloggen. Sedan vet jag att många av mina läsare intresserar sig för bolaget då mina mest lästa inlägg handlar just om Sampo. Lite otippat kanske men så är det.

Här finner ni länk till rapporten. Och här har Lundaluppen skrivet en kort kommentar.

Nedan kommer några kommentarer kring rapporten och deras conference call.

Sampo Q2 - Utdelningshöjning att vänta


Skadeförsäkringen går riktigt bra och vinsten före skatt ökade med 14% och livförsäkringen ökade med 21% från samma kvartal året innan.
Premieintäkter var exakt samma som föregående år men man ökade ändå vinsten kraftigt inom P&C. Anledningen till det är att Toppdanmark ökar sin vinst kraftigt och det är en ökning med 118% för Q2. Totalt med 173% för H1.
Det är alltså inte Topdanmarks vinst som ökat med dessa tal utan Sampos andel av Topdanmark vinst som ökat. Man har tex under föregående år köpt tillbaka aktier inom Topdanmark vilket automatiskt ökat Sampos ägarandel betydande. Det är som sagt troligtvis slut med det nu och man kommer att byta återköp till utdelning istället. Säkerligen för att Sampos vill kunna trygga ett stabilt kassaflöde i framtiden med fina utdelningshöjningar till sina aktieägare.
Investeringsportföljen har förbättrat sig avsevärt och spottat ur sig EUR 70M i Q2 vilket är en ökning med 70%.

Annars så har 2017 också varit ett gynnsamt "väderår" för skadeförsäkring med relativt mild vinter samt en sommar utan större regnoväder och översvämningar. Också en bidragande orsak till resultatet.

Kari Stadigh nämner att pga innehavens "starka vinstgenerering samt kassaflöde skapar de en bra bas för en ökad utdelning nästa vår". Starkt att kunna flagga för det redan efter två kvartal. Men då är det också en "tråkig", stabil och förutsägbar affär Sampo håller på med.

Man ska komma ihåg att Sampo har högt institutionellt ägande och fokus på utdelningen är nog större här än hos investmentbolag. Min gissning.

Kari nämner också att både If och Nordea är mitt i sin största transformation någonsin när det gäller IT och att man investerar mer någonsin i nya IT-system för att ha det bästa digitala erbjudandet till sina kunder. Inget annat är heller acceptabelt för en nordisk marknadsledare säger Kari. Låter mer än klokt och ganska imponerande att man lyckats hålla den här lönsamheten trots tunga investeringar. Blir det ännu mer "lönsamhetsfest" när investeringarna klingar av och när alla nya IT-system är på plats?
Vem vet hur IT ser ut om 10 år. Kanske dags att byta ut allt igen?

Ett klart viktigt trendbrott för Ifs del är att den negativa premieutvecklingen i Norge har vänt. Och då främst pga de aktörer som länge varit aggressiva på pris som nu kommit till en punkt där man måste dra i handbromsen.
För ett försäkringsbolag så är det högst en begränsad tid du har på dig att köra med "rabatterade" priser. För efter ett par år så kommer skadekostnaderna och har du inte tillräckligt med premier eller reserver avsatta så kommer du till slut att bli insolvent. Se Vardia som senaste exemplet.

Sampo redovisar tillslut ett svagare resultat än föregående år.
För första halvåret redovisar man en vinst per aktie (exklusive värdeförändringar av marknadsvärderade innehav) på EUR 1,34 (EUR 1,40).
Räknar vi med värdeförändringar så blir det bättre och vi hamnar på EUR 1,47 och alltså högre vinst per aktie än föregående år.

En av anledningarna till det lägre resultatet är ett svagare bidrag från Nordea där man försämrade ungefär alla siffror jämfört med föregående år förutom kreditförlusterna.

Hur som helst så är Sampo en stabil vinstmaskin och jag kommer nog aldrig sälja mitt innehav inom överskådlig tid. Skönt att ha en stabil spelare som tuggar på sakta men säkert.

Kontentan tycks ändå vara att skadeförsäkring befinner sig i någon slags sweet-spot ändå. Trots låga räntor (dåligt för försäkringsbolagen) så lyckats man ta hem all "utebliven" vinst från investeringarna på försäkringsaffären utan några större problem. Visst är konkurrensen bitvis tuff men den har definitivt inte tagit bort lönsamheten.

Topdanmark har länge stått på bevakningslistan och gör så fortfarande. Men troligtvis så finns den i portföljen innan året är slut.

2 kommentarer:

  1. Jag ska spara pengar i ett-två år ungefär till en insats till lägenhet, hur skulle du allokera dessa pengar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bankkonto utan tvekan. Alldeles för hög risk på börsen. Möjligtvis köra lite blandat med tex Akelius 1,5% ränta samt lite på Lendify för att jacka upp avkastningen.

      Radera