lördag 21 oktober 2017

En intressant börsvecka

Veckan som gått har bjudit på många intressanta företagshändelser och det är som vanligt spännande när rapportperioden kommer igång.


Några kommentarer till några av mina innehav. 


MTG - Ett av mina nyare innehav. Valde att plocka in dem för ett par veckor sedan. Äger en liten del redan via Kinnevik men för att öka exponeringen mot deras on-line spel och e-port så är det mest effektivt såklart att köpa aktien direkt.
Blev ytterligare lite köp på rapportdagen. Fördelen med att ha lite kassa är just vid sådana tillfällen. 

Rapporten som kom i torsdags bjöd på riktig action och aktien var ner -9% under ganska lång tid.
Man slog förväntningarna på både omsättning och resultat men de alla stirrade på var den svaga resultatutvecklingen inom MTGx. Företagets "framtida kassako".

Konsensus för MTGx låg är på EBIT -15Mkr men bolaget kom in med -38Mkr vilket var självklart en lite oväntad försämring. Tydligen inte helt enkelt att knyta an stora välbetalande sponsorer under det här kvartalet.
Aktien ballade som bekant ur helt fullständigt vilket är obegripligt i min värld. Om man nu gillar företagets kärnverksamhet så borde man varit nöjd då man slog konsensus. Alltså inte sälja aktien.
Om man nu köper aktien för framtida intjäning inom MTGx vilket är ett bett på e-sport och de pengar som går att göra på dessa evenemang så borde man inte kasta sig över bord efter en rapportbesvikelse. Man växer affärsområdet kraftigt med 39% trots allt och är inne i en period där man väljer tillväxt framför lönsamhet.
Som i alla tillväxtbolag och alla branscher (typ). Inget konstigt här alltså.

Men så kom vändningen under dagen och SHB fonder ökade på samt att de flesta analytikerkommentarerna var fortsatt positiva till MTG och ventilerade ingen större oro kring förlusterna inom MTGx.

Man kan väl säga att marknadens förtroende är intakt efter rapporten men nu måste bolaget leverera för annars kommer man att straffas. En gång ingen gång och allt det där...
Kapitalmarknadsdagen 29 november kommer att bli väldigt viktig och jag tror att de flesta analytiker förväntar dig en bättre genomlysning inom MTGx och vilka affärer som är lönsamma och inte. Det kan såklart bli kursdrivande åt båda hållen beroende på vad som kommer ut.

VD Jörgen Madsen bekräftar fortfarande att bolaget kommer göra vinst för MTGx för Q4 dock lägre än vad man tidigare trott. Detta uttalande tror jag kan vara lite riskabelt då det är en ganska stor resultatförbättring som ska till. Upplagt för besvikelse med andra ord.
Möjligen ser man så pass stor tilltro till senaste förvärvet InnoGames att man vågar sticka ut hakan lite.

Direktavkastningen i bolaget är på goda 3,8% och beroende på hur skuldsättningen ser ut och förvärvstakten så kan man nog förvänta sig en mindre utdelningshöjning till våren.

Amhult2- Inga nyheter i detta bolag mer än att ingen verkar tycka om det. Kursen dalar varje dag nu och är nere -30% för året vilket är ganska sorgligt. Är inte orolig över det bolaget presterar operativt samt att skapa ett förvaltande fastighetsbolag på sikt är också väldigt klokt då man inte kommer vara lika beroende av den uppblåsta prissättningen på bomarknaden.
Men hade det inte varit för att jag "gift" mig med aktien så hade jag sålt för länge sedan för att sitta och avvakta på sidlinjen.

Attendo-  Man fick i veckan godkänt av det finska konkurrensverket på det tidigare kända förvärvet Mikeva. Bolaget omsatte 2016 101 MEUR och hade en EBITDA på 5,3MEUR. Man är verksam inom socialpsykiatri, funktionsnedsättning och äldrevård. Förvärvet kommer inkluderas i Attendos räkenskaper från november 2017.

Bolaget har som mål att bli Europas största vårdoperatör och det kommer man förvärva sig till. Förvärv kostar och kan stretcha balansräkningen. Jag tror att det är detta som kan pressa kursen just nu. Man ser att skuldsättningen kommer att öka samtidigt som att det finns en sordin i på den svenska marknadens som stavas "sossar" och "vinsttak".
Aktien har den senaste tiden spreadat isär från index och gått -2% den senaste månaden när börsen varit stark.

Har sedan tidigare i portföljen det kanadensiska bolaget Northwest Healthcare som äger vård- och sjukhusfastigheter runt om i världen och ökar gärna min exponering åldrande befolkning med tillhörande vårdbehov via Attendo. Kan tänka mig att öka i bolaget under 90kr.

Riskerna i bolaget ser jag som ökad skuldsättning och försämrad lönsamhet pga nya förvärv. Multipel kontraktion.

Protector- Har under en längre tid haft en tråkig utveckling på börsen men har fått ny fart efter sommaren och etablerat sig en bra bit över 80NOK igen. Stängde starkt på 86,25NOK i fredags vilket är ATH för aktien. Positivt momentum minst sagt.

Protector är mitt största innehav och motsvarar 13% av portföljen.

A2Milk- Det superheta mjölkbolaget där aktien bara stiger och stiger. Köpte aktien vid två tillfällen under våren och är nu upp 93% på det köpet. Aktien är svindyr och värderas till p/s 10 och p/e 62. Den rationella sidan av mig själv säger att jag borde sälja av hälften medans den känslostyrda delen av min hjärna säger att inte kolla värderingen för historiska siffror då framtiden är ljus och bolaget bara är i början på sin framgångsresa. De stora satsningarna för bolaget är Kina. UK och USA. 3 enorma marknader där potentialen är hisnande.
Väger 6,8% av portföljen.
Svårt det där.

Köpte 300 aktier i Tele2 efter rapport för en liten kortare affär. Kanske håller till utdelning.
Så nu är hela kassan slut igen.

Trevlig helg

2 kommentarer:

 1. Svårt med A2, ligger själv +137 % sedan köpet i början av april. Sålde dock hälften före rapporten eftersom aktien stigit på en mindre seriös omvänd vinstvarning, samtidigt som vd minskade under våren. Visade sig dock vara en dålig prio att minska, men ligger nu ändå på 5 % av portföljen. Bolaget måste nästan gå i kk för att jag ska förlora pengar, och bakom den senaste tidens stigande kurs finns ju dessutom en godkänd licens i Kina. Slutsats: ligger stilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin resa och borde onekligen vara årets fullträff i portföljen?
   Tycker det börjar bli dags för dig att snoka upp nästa A2:). Har svårt att känna samma engagemang för äpplen som för en "potentiell" supermjölk.

   Radera