lördag 18 november 2017

Portföljhändelser November

Blir glest mellan blogginläggen nu. Ju längre man väntar desto bättre måste inlägget vara för att jag ska tycka det ska vara värt att posta.
Däremot så är inte min ambition att skriva mustiga inlägg så jag borde lägga ribban därefter. Det roliga med en blogg är att kunna skriva av sig frekvent och kanske lägga ut ett par inlägg i veckan. Men efter som Twitter och är ett sätt att interagera med andra så kannibaliserar det lite på bloggandet.

Aktiviteter i portföljen


Jag gör lite små justeringar i portföljen löpande. Jag kanske ökar i något bolag och minskar i något annat. Byter ut något kortsiktigt innehav mot något annat kortsiktigt. Jag tycker inte det är lönt att skriva om alla transaktioner då det känns mer viktigt att skriva om de långsiktiga innehaven. Men likväl så får jag ändå nämna några av det mer kortsiktiga affärer som jag gjort nedan. 

Portföljen åkte på en rejäl snyting i oktober efter att ha gått riktigt starkt från september. I stort sätt alla bolag toppade under oktober för att sedan rekylera tillbaka väldigt raskt. Jag ligger nu jämnt med index.

A2 Milk är ett av bolagen som har rekylerat ganska kraftigt. Värderingen har varit riktigt hög och varit upp och nosat på dryga P/E 60 och P/S 12 för att nu backat en del. 
Det ligger såklart en del vinsthemtagningar med i bilden samt osäkerhet kring hur man kommer att kunna möta upp den stora efterfrågan i produktionen. En återkommande fråga är också hur vida man verkligen kan styrka den vetenskapliga evidensen kring A2 proteinets förträfflighet. 
Nu studie visar ändå på positiv data vilket inte på något sätt försämrar caset tycker jag. 
Vill du läsa mer så kan du kika här.

LiveChat är ett bolag som jag hoppade in lite huvudlöst under augusti men som jag nu valt att sälja. Läs mer här en riktigt bra genomgång från Phantas blogg.

Man har under en tid visat på fantastisk tillväxt i både användare och lönsamhet. Det är troligt att mitt beslut att sälja kommer visa sig vara helt fel men jag har jag känner mig ändå tillfreds med beslutet och mina argument är följande.

Man har haft stora vinster i USD då man säljer i USA. Detta dopar såklart resultatet och med erfarenheten från Kopparbergs så kan det ta ett tag för bolaget att växa in i den "nya" värderingen som är anpassad till en mer "normal" intjäning. Inget som är negativt för bolaget som sådant men kan ge aktien en rejäl kräftgång under ett par år trots att man växer. 
Insiders har sålt stora mängder aktier. Inget farligt i sig då grundarna sitter på stora innehav trots allt. I A2 Milk har VD sålt rätt friskt under året men aktien har stigit kraftigt trots försäljningarna. Dåligt att ta beslut efter detta alltså, men ändå något som får bokas in på minuskontot. 

Ökad konkurrens i och med att Facebook kommer lansera tjänster för chat och chatbots för företag som vill kunna interagera med kunder och vice versa. Aktien dök -20% på nyheten men har nu återhämtat det fallet. 

Chatfunktion och chatbots är en funktionalitet som jag tror kommer vara standard för alla företag med kundtjänst framöver. 
Jag är helt övertygad om att det kommer bli lika vanligt som att idag ha en telefonmeny med knappval. Däremot så tror jag också att den funktionaliteten kommer vara lika standardiserad som tex en knappvalstjänst vilket betyder att alla företag som har ett erbjudande mot företag om det nu är Facebook, Google, eller en teleoperatör, så kommer man att kunna koppla på deras chatfunktion och chatbot. Varför skulle man då vilja ta in en ytterligare spelare endast för chatfunktionaliteten? 

Jag tror att man vill ha så få leverantörer som möjligt och att tekniken i sig kommer att vara tillräckligt standardiserad för att man skulle vilja anlita en specialiserad spelare som LiveChat. 
Därför kan jag inte heller motivera ett långsiktigt ägande i bolaget. Men jag skulle inte heller bli förvånad om man kommer drämma till med starka siffror kommande kvartal och aktien kan mycket väl stiga +20% på kort tid då aktien varit pressad ett par månader.

Obs. Lägger in en disclaimer här kring first-level thinking...

Andra intressanta bolag

MTG har rekylerat en del sedan man toppade på ca 330kr för ett par veckor sedan. Bevakar den fortsatt och kan tänka mig att öka ytterligare. Yeildar nästan 4% och MTGx kommer att stå för en stor del av koncernens försäljning kommande år. E-sport är ett stort tema som kommer ta många många år innan det har spelat ut sin potential. Bra långsiktigt case med en stabil underliggande verksamhet. 

OmniCar är en liten omtyckt aktie hos vissa på Twitter och jag kikar också på den. Sålde innan rapport på 20,30kr och köpte tillbaka en liten skvätt på 19.80kr efter rapport. Man guidar väldigt offensivt kring kundanskaffandet och kommunicerar stort självförtroende. 
Om man lyckats med sitt mål om 100Mkr i försäljning så kanske man kan värderas upp 2-3ggr kommande 2 år.  

Trevlig lördag på er

3 kommentarer:

 1. Jag har valt att behålla LiveChat men har det på närmare bevakning. Min tes är att de ändå har sin plats i premium-segmentet.

  Håller också tummarna för A2 framöver. Blir (förhoppningsvis) kul att se vad som kommer fram i deras rapport i närtid. Kanske kan de ge mer klarhet kring den nya studien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, vi får kika på webcasten 21 nov!

   Radera
 2. Hej och tack för omnämnandet!

  Med facit i hand så har du, iallafall kortsiktigt, gjort rätt som tog stoppen i LiveChat. Jag ligger dock fortsatt kvar och aktien är just nu det största sänket i portföljen, som tur är så väger den inte så tungt i...

  Jag kommer fortsätta ligga kvar, speciellt nu när jag anser att den är allt för billig. För att jag ska fortsätta ligga kvar krävs det dock att bolaget framgent fortsätter att prestera i kvartalsrapporterna vilket jag även tror att de kommer göra. Framtiden får utvisa vad det blir av denna investering men kortsiktigt har du definitivt tagit rätt beslut :-)

  SvaraRadera