söndag 27 september 2015

Ser ljust ut för Novo Nordisk
NOVO NORDISK: TRESIBA HAR FÅTT FDA-GODKÄNNANDESTOCKHOLM (Direkt) Det amerikanska läkemedelsverket ,FDA, har godkänt Novo Nordisks insulinprept Tresiba och Ryzodeg för behandling av diabetes hos vuxna.

Det framgår av ett pressmeddelande.
Ja då var det äntligen klart för intåget av basinsulinet Tresiba i USA vilket också rapporterades av medier nu i fredagskväll.


Bakgrund

2013 fick Novo Nordisk ett smärre bakslag och aktien föll ganska kraftigt då amerikanska Food and Drug Administration (FDA) krävde mer säkerhetsdata av företaget innan man skulle kunna ta det vidare för ett godkännande.
I våras så kommunicerade man att det skulle skickas in en förnyad ansökan till FDA om att få sälja läkemedlet i USA vilket alltså nu har blivit godkänt.

Detta är alltså väldigt positivt för Novo Nordisk som nu har tillgång till en jättemarknad med sitt "basinsulin".
Basinsulin har alla som inte har diabetes naturligt i sina kroppar och som på egen hand reglerar blodsockernivåerna.
Det finns tre sorters insulin-basinsulin, måltidsinsulin och mixinsulin.

Utsikterna

Timingen för godkännandet är också helt perfekt då marknaden av basinsulin har dominerats av Sanofy och deras "Lantus". Patentet för detta går ut nu 2015 vilket öppnar upp för generika- läkemedel med samma verkningsgrad som det tidigare patenterade läkemedlet haft.

Jag tror att vi snart kommer vara över 400DKK igen innan året är slut och att vi kommer få se fortsatta köpråd i aktien. Dipparna som varit nu under de senaste sättningarna kring 358-368DKK kommer nog ha visat sig vara utmärkta köptillfällen.

Aktien har presterat ofattbara +43% i år men jag räds dock ändå inte uppgången då tillväxten fortsätter att vara god i bolaget.
P/E är nu på höga 31 medans 5 års snittet ligger någonstans kring 25. Så ja nog är vi på en toppvärdering av bolaget. Dock så får man komma ihåg att det är verklig tillväxt de levererar och med ökade vinster så kommer också bolaget att växa in i värderingen.
Man köper då inte bolaget för avkastningen då den ligger på blygsamma 1,4%.


Jag äger Novo Nordisk i min långa portfölj.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar