söndag 13 mars 2016

What's your number?

Nej jag är inte ute efter ditt telefonnummer utan mer nyfiken på vilken summa pengar du behöver för att tacka nej till månadslön, tjänstepension och andra mysiga och trygga förmåner?

För egen del så går det inte en dag utan att jag funderar och drömmer om ett alternativt liv utan det traditionella tjänstemannalivet. En dröm jag vet att jag delar med många av er andra bloggare och läsare.

För att citera bloggen Onkel Toms Stuga
"Här är paradoxen: Om jag jobbar som jag gör idag så kommer skillnaden mellan den jag är och den jag vill vara att fortsätta öka. I stället får jag pengar. Pengar som kan användas till att köpa bekvämligheter."
Ett citat som jag funderar mycket på och jag känner jag kan relatera till.

Att vara på ett jobb och ägna sig arbetsuppgifter som i grunden inte stämmer överens med ens personliga värderingar eller egenskaper är lite grann som att begå självmord på din identitet. Nu låter jag kanske lite dramatisk men det känns oftare och oftare så.
Egentligen så är det inget fel på min arbetsgivare. Ett fantastiskt bra företag med bra villkor och en sund personalpolitik. Vi är i en viktig bransch och är marknadsledande på det vi gör och har dessutom de nöjdaste kunderna. Alltså bra på alla sätt och vis.

Det som inte funkar är att jag som person inte ser någon större mening i att jobba som anställd i en stor företagsstruktur med en uppsjö av chefer som ska vara involverade och bestämma. Det känns som att jag själv slutar tänka och försämrar min egna förmåga att ta beslut då fyra chefer ovanför mig alltid ska ha det sista ordet.

Jag tror att jag skulle finna större mening om jag jobbade med ett mindre kvalificerat jobb och jag drev företaget i egen regi.
Så egen firma är målet för mig på sikt. Exakt vad har jag inte klart för mig än.


Vilken summa?


Om jag nu i stället för egen firma skulle satsa på att jobba, jobba, jobba, och spara undan så mycket som möjligt, så kan det vara bra att ta sikte på ett år där jag utan tvekan kan kan vara i en så ekonomisk stabil sits som möjligt innan jag tackar nej till lönediande resten av mitt liv.

Vad kan passa bättre än att fippla med Stefan Thelenius Sparkalkylator Deluxe?!

Jag har valt att sikta på 45år som "pensionsålder". Det är 12 år dit. Jag räknar med att kunna spara 192 000kr/år vilket blir 16 000kr/mån. Det känns rimligt på 2 personer och det ska vi klara av trots införskaffande av barn och med den försämrade ekonomi det innebär. 
Vi spar då minst 10 000kr/mån från lön. De resterande 6000kr kommer från bonus från våra respektive jobb samt aktieutdelning från vårt onoterade innehav vilket totalt hamnar på ca 90-100 000kr/år. På så vis så ska vi kunna spara ihop mellan 192-200 000kr/år.

Resultatet blir hissnande 8mkr och en månadsutdelning på 20 000kr. Vilket också är vad hushållet skulle behöva för att må gott och ha en god materiell standard.

Jag tror dock att om vi klarar av denna disciplin i sparande så kommer vi nog att varva ner bra mycket tidigare än att vänta in det tolfte året. Man måste ju anta att man kommer att jobba med något annat som drar in pengar också. Jag kommer knappast sitta på rumpan och inte göra något som helst produktivt. 

Snart 25:e vilket betyder nya pengar och nya investeringar!

Tack för inspirerande bloggar Onkel Toms Stuga och Stefan Thelenius.


4 kommentarer:

 1. Tack själv.

  Det låter som du är i ett liknande läge som jag, även om jag hunnit med en del baksidor i arbetslivet.

  Storföretag är väldigt jobbiga, men har också fördelar ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så är det. Uppskattar din blogg mycket och särskilt när du skriver om jobbet. Intressant och mycket att relatera till.

   Radera
 2. 8% värdeutvecking + 3% direktavkastning är en bit över det historiska snittet. Har du kollat vad som händer om det inte går fullt så mycket uppåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 11 ink utdelningar är inte över något historiskt snitt. Det ligger snarare på 12%. Sedan tror jag inte att jag kommer ligga på plus alla år men med en hyfsat aktiv och medveten strategi så hoppas jag att jag klår index i goda tider. Tex så avkastade jag +40% 2014 och +20% 2015.

   Skulle jag ha en värdeutveckling på 5% årligen så skulle jag efter 12 år hamna på dryga 15 000 i månaden. Helt ok också. Ingen katastrof med andra ord:).
   Men det scenariot känns väl defensivt.

   Radera