onsdag 13 april 2016

Kommer Disney förvärva Netflix?

Har varit intressant att i dagarna läsa om diverse rykten om att Disney och Netflix "snackar" om ett samgående. Förmodligen bara extremt lösrykta rykten som saknar substans och snarare Wall-Streets analytiker som spekulerar.

Däremot så finns det en hel del logik för Disneys att köpa ett bolag som Netflix nu när streaming håller på att ta över världen och det är väl också därför som ryktena tagit fart.
Det finns en hake dock. Och det är att prislappen skulle bli ohyggligt stor.

Netflix värderas i dag till 45 miljarder dollar vilket är långt ifrån en liten mumsbit även för ett bolag som Disney som värderas till 159 miljarder dollar.
Netflix är idag inget företag som gör vinst utan investerar allt i ganska dyra satsningar globalt för att växa. Så kolla inte på P/E-tal om du ska snegla på det här bolaget.
Man kan ju anta att om ett uppköp skulle vara aktuellt så borde en premie på minst 40-50% vara passande på ett sådant tillväxtbolag. Om ens det räcker.
Låt säga att Disney skulle lägga ett bud med 50% premie så skulle vi hamna på 67 miljarder dollar för Netflix och det skulle motsvara 42% av Disneys totala värde. Men vem vet...Disney har ett operativt kassaflöde på ca 11 miljarder dollar som kan hjälpa till att beta av lite belåning för det köpet samt att man plockar lite från kassan.

Bakgrunden


Disney har som bekant utmaningar med ESPN och ABC nu när kunderna sviker att teckna upp sig på dyra abonnemang till förmån för billigare streamingtjänster.
ESPN har också överbetalat för sporträttigheter i tron om ökad tillväxt bland betalande abonnenter. Nu har i stället det motsatta inträffat och vi ser ett ganska oroväckande tapp.

Här är en lista för hur de olika avtalen har skenat iväg i pris något sinnessjukt.
Och det är detta som har legat till grund för att Disneys ($DIS) aktie har varit pressad det senaste året. -6,8% de senaste tolv månaderna. 

Med andra ord så ska du inte förblindas av alla biosuccéer som Disney nu radar fram och hur fantastiskt bra deras parker går, för så länge man har utmaningar med ESPN så kommer en sordin ligga på aktien och den kommer vara dömd till egen liten bearmarket. Det är en stor intäktsfälla som står för nästan 50% av vinsten. 
Jag äger själv Disney och tänker så göra i många många år fram över och jag är inte orolig i det långa över att Disney inte kommer att kunna anpassa sig till en ny värld med streamingtjänster. Men i det korta så ser jag inga triggers i aktien såvida inte kundtappet hejdas eller till och med vänder till tillväxt igen. 

Och här har vi då en lucka som Netflix kan fylla:). 

Hur som helst. Roligt med rykten av det här slaget och jag läser fortsättningsvis vidare med nyfikenhet i denna följetong...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar