onsdag 6 april 2016

Rapport från H&M

En rätt trevlig dag för min portfölj idag med en uppgång på 1,2%.
Dragloken är Protector och  H&M med en uppgång på 6,3% respektive 5,4%. Men både Novo Nordisk och Sampo gick upp med dryga procenten vardera .

Kursuppgången bakom Protector kan jag dock inte förklara mer än att det är Nordnet (NON) som är största köparen av någon anledning.
Kanske sipprat ut rykten om satsningen i England kanske?

Hur om helst så är Protector trots kursuppgången ett hyfsat billigt bolag med ett p/e-tal på 13 för 2015 och en fin tillväxt. Marknaden är i England är enorm och om man lyckats slå sig in där med goda resultat så tvivlar jag inte på att vi dubblar kursen inom ett par år.

Kursen är upp 8% i år och mitt senaste köp var på 69kr i februari. Tar emot att köpa på dessa nivåer när jag har köpt för så mycket billigare tidigare år. Även om jag inte tycker att det är dyrt relativt andra bolag så tar det emot. Psykologin...

Ser verkligen fram emot rapporten 29 april.

H&M


Rapporten som kom in idag rosade marknaden och man kan man väl säga "bättre än väntat". 
Förmodligen så hade väl marknaden förväntat sig värre och handlat ner aktien lite väl mycket och då var det bara att slänga sig på köpknappen igen när rapporten trillade in och man fick syna siffrorna.  
Länk till rapporten finns här.

Väntat var ett rörelseresultat på 3 177 miljoner kr men man kom in på 3 327 (4 723)miljoner. 
4,7% bättre än väntat men -29% mot föregående år(!).
Bruttomarginalen kom in på 52% (55,2%). Väntat var något lägre på 51,4%. 

Summa summarum. 
Inte lika illa som befarat med andra ord. Däremot så kvarstår det negativa kring bruttomarginalen och dollarns påverkan där. 
Nu har vi dock fått en försvagning av dollarn. Dåligt för det flesta av Sveriges exportbolag men bra för H&M.
Karl-Johan Person förklarar dollarn som den enskilt viktigaste faktorn till den försvagade vinsten och att dollarns stora negativa effekter även kommer vara påtagliga i Q2 men att man börjar se att dollarförsvagningen märks i inköpskostnaderna vilket är positivt. 

Men gå in och läs rapporten om ni är intresserade. Mycket mer givande än att läsa alla ytliga referat som tidningarna publicerar. 

Trevlig kväll
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar