torsdag 19 januari 2017

Säljer mitt innehav i HM

Försöker tvinga mig själv att göra några omstruktureringar i portföljen. Har alltid haft svårt för att skilja mig från de bolag som jag en gång köpt in. Lätt för att gifta mig alltså (i verkliga livet bara en gång).
Det blev väldigt tydligt förra året då min årsavkastning blev medioker (dryga 5%) då HM,Sampo, Novo och Protector drog ned resultatet.

Har gjort två större försäljningar där jag tror framtida avkastning är högst begränsad. Först ut var Akelius pref i slutet av förra året och idag åkte alltså HM ut. Tog en förlust i HM på ca 7 000kr exk utdelningar (mitt innehav var 200 aktier).
Aldrig kul så såklart att sälja med förlust men det är heller inget giltigt skäl till att inte sälja. Låt inte känslorna styra!

Knoppade av en del HM på samma kurs (244kr) i höstas och plockade in Sobi i stället vilket så här långt har varit en god affär. Så om jag hittar bättre investeringar så måste jag fortsättningsvis vara rationell och tänka om för att på sikt kunna få en bra avkastning. Eller i alla fall bättre än index.

HM kan säkert vända sin trend med medioker försäljning och det kan mycket väl vara så att HM är upp 30% 2017 eller 2018. Men att då har suttit i HM låt säga 6 år för att sedan få vara med på en 30% uppgång ger än snittavkastning på 5% vilket såklart är för dåligt.

Tanken med försäljningen är att fylla på i befintliga innehav. De som lockar mest just nu är AOJ, Dometic, Moberg Pharma eller kanske Bahnhof. Bahnhof handlas till ett ganska högt p/e redan men jag anser att kvalitén och stabiliteten i intjäningen kan motivera ett högre tal. Fyller på om den handlas runt 165-175kr ungefär.
Remium har här en betydligt högre riktkurs på 217kr och man spår en vinstökning med 21% 2017.

Jag kommer också försöka att göra en priolista med de bolag som finns i portföljen och sedan kanske skicka ut ytterligare innehav.
Jag känner att jag har slentrianhandlat lite på sistone vilket inte är bra. De nya bolagen som kommit in har utvecklats positivt men jag borde varit mer kritisk till de bolag som fick vara kvar.
Har varit lite för fokuserad på att hålla en "bra" utdelningsnivå i portföljen. Gång på gång så måste jag påminna mig själv att en utdelning på 3-4% inte är något att fästa blicken på. Den avkastningen kan raderas på några sekunder under en negativ handelsdag eller börsår.

Portföljen har startat året bra och kramar sig inte fast vid index.

Lycka till där ute

4 kommentarer:

 1. Hej Mr Pengabloggen!

  Den 31 juli 2015 skrev du så här:
  "Däremot så har det bjudits på köplägen för den långsiktige. Jag har kunnat köpa SHB för 117 SEK, Novo Nordisk 364 DK, Fortum 15,40 EUR, Telia 48,55 SEK och HM SEK för 318kr. Det ska man inte tacka nej till."

  Hur definierar du begreppet långsiktig?

  // Nyfiken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har ändrat åsikt om dessa bolag vilket säkert kommer hända igen. Något som kostar pengar vad jag har fått erfara är att inte ifrågasätta sina innehav och dess värdering.

   Att vara långsiktig betyder för mig att ha en övertygelse i caset som gör att du vill äga genom upp och nedgång. Tiden för hur långt det ska vara är väldigt subjektivt. Sedan kan mycket hända under vägen som gör att man vill ompröva för bättre r/r.

   Radera
  2. Hej och tack för ditt svar.

   Vad är det kring H&M som du upplever har förändrats sedan du såg ett köpläge på 318 kr? Den "låga" tillväxten kompenseras väl av den "låga" kursen? Borde anses vara ett fynd även nu? Direktavkastningen i aktien är ju högre nu än när du köpte på 318 även om vi får en mindre sänkning.

   Bolaget har ju dessutom haft tunga investeringar i online och dessutom drabbats av höga dollarkurser.

   Investeringarna kommer ju avta och valutakurser rör sig alltid uppåt och neråt. Om du är långsiktig i ett bolag borde du rensa för denna typer av händelser? Är detta en analys du har gjort och som du vill dela med dig av? Eller säljer du endast på magkänsla?

   Jag själv äger aktier i bolag och köper på dagens nivåer (jag köpte även på 318 precis som du) och ser fram emot att höra vad du anser.

   // Nyfiken

   Radera
 2. Är i Thailand med dåligt wi-fi, därav sena svar:).

  Jag bryr mig inte om valutaeffekter i HMs fall och ser inte heller som något negativt att man investerar tungt i digitala kanaler. Ett måste och något som alla företag behöver göra.

  Jag vill gärna se någon form av momentun i det bolag som jag investerar i. Det kan vara i försäljningstillväxt, marginalförbättringar, nya produkter/erbjudanden eller tex förvärvsdriven tillväxt. HM har just nu inget av detta och det har varit döda pengar att investera i HM de senaste åren. Jag tror inte att det kommer förändras pga av att investeringarna avtar eller att dollarn försvagas. Försäljningen måste öka.

  Problemet är deras kollektioner anser jag. Dålig kvalité och tråkigt och irrelevant utbud. Modegraden var högre för några år sedan och det är en uppfattning som jag också har hört från andra "konsumente". Vilket kan förklara att kunderna inte längre lockas att handla dör i samma grad.

  Kan säkert äga HM igen någon gång men inte ännu. Finns roligare bolag att stoppa pengarna i förnärvarande.

  SvaraRadera