fredag 10 mars 2017

Probi-En basilusk att ha i portföljen


Probi är verkligen en framgångssaga på den svenska börsen men där de stora framgångarna kommit de senaste åren.

Kursgrafen får illustrera.

Probi bildades ur ett forskningsprojekt på Lunds Universitet under 80-talet. Man undersökte där hur man skulle kunna rädda livet på kritiskt sjuka patienter med hjälp av "rätt" tarmbakterier. Man såg där samband med sjuka patienter och frånvaron av vissa bakteriestammar. 

Forskarna plockade därför ut vissa stammar som man trodde på och bilade företaget Probi som plattform för att skapa en kommersiell produkt. Här kan du läsa mer om Probis historia.

Forskning visar att en låg mikrobiologisk mångfald har samband med utvecklandet av vissa sjukdomar och därför är probiotika intressant. Särskilt då det är ett naturligt sätt att hålla sig frisk då det bygger på människans egna bakterier. Ligger i tiden helt enkelt och passar perfekt in i dagens hälsotrend. Lite om Probi:

Börsvärde: 5 461MKR
Marknadsplats: Mid Cap Stockholm

Vision

"Att bli världsledande inom premiumsegmentet för probiotika genom att erbjuda ett produktsortiment i världsklass, med kraftfulla hälsoeffekter, på världens viktigaste hälsomarknader."


Mission

"Probi gör det möjligt för konsumenter världen över att må bra genom kliniskt dokumenterad och effektiv probiotika"

Affärsidé

"Probi erbjuder probiotika med kliniskt dokumenterade positiva hälsoeffekter till ledande företag inom livsmedel och kosttillskott."

Man är alltså verksam på den globala marknaden för hälsoprodukter och erbjuder probiotika till livsmedels-, hälso- och läkemedelsbolag. 
Dessa erbjuder i sin tur sina kunder probiotika i form av "functional food" under varumärken som ProViva, Friscus och GoodBelly eller i form av tabletter eller kapslar under egna varumärken som Bion Transit och Nature Made. 
Probi erbjuder också denna typ av produkter under egna varumärken, ProbiMage och ProbiFrisk, på den nordiska marknaden
Probi äger alltså inte varumärket Proviva som jag först trodde utan det ägs i sin tur av det franska livsmedelsbolaget Danone. Man tjänar royalities på försäljningen. 


Probis nya skepnadMan har under de senaste åren förändrats sig rejält som bolag. Man har gått från att vara helt dominerad av royaltyintäkter från tex ProViva till att övergå mer och mer till ren varuförsäljning.
2013 kom 50% av intäkterna från produkter. 2015 80% och nu under 2016 hela 95%. 
Rätt stor skillnad och en riktig helomvändning i var man tjänar pengar. Det visar sig också på marginalen var man tjänar bäst med pengar. 

Den globala probiotiska marknaden växer med cirka 5–10% varje år, enligt Probis årsredovisning från 2015.
Trenden bedöms hålla i sig och även accelerera fram till 2025. Den största marknaden är USA och det är också den marknad som växer snabbast, cirka 10–20% per år. Probi har nu i ett slag tredubblat sin försäljning i Nordamerika då man köpte Nutraceutix i somras. Addera lite go organisk tillväxt på det så kommer man att kunna vara extremt framgångsrik många år framöver tror jag. 

Aktien gick otroligt starkt efter Q4:an då man ökade omsättningen med hela 440% från föregående kvartal.
Förvärvet av Nutraceutix bidrog här men även stark tillväxt i affärsområdet Consumer Healthcare. Här fanns en stor kund som byggde lager under kvartalet och därför handlade extra mycket av Probi. Nature's Bounty tror jag kunden heter.  
Kursen toppade på 563kr och nu sjunkit tillbaka till 470kr. Här tycker jag det kan finnas en hygglig intro om man är långsiktig typ 1-2 år.

Patent

Probi har ett starkt patentskydd som omfattar både för de enskilda probiotiska stammarna som för olika användningsområden i livsmedel och kosttillskott. Det innebär att bolaget kan licensiera ut rättigheterna att använda stammarna till andra företag. Probis patentportfölj omfattar 18 "patentfamiljer" och 128 patent varav 51 är patent som skyddar användningen av de enskilda probiotiska stammarna. 

Ja så lite vallgravar hittar man här i och med att man kan pantentera sin forskning vilket är en förutsättning för att vara unik.


Utdelning

Probi delar ut brödsmulor till sina aktieägare vilket tyder på att man har betydligt bättre idéer för sina pengar än att bara slösa bort dem på oss aktieägare.
För 2016 delar man ut 1kr per aktie trots att vinsten blev hela 11,43kr.
F&U, expansion i Asien och fler förvärv är att vänta i Probis fall, och det ska bli riktigt spännande att följa bolaget under 2017.

Värdering

Den alltid så kritiska frågan när det kommer till Probi. Aktien är ju så dyr.
Kanske ingen aktie för värdeinvesterare med P/E 41 på 2016 års vinst. Sugen?

Introduce/Remium och Penser är två analysfirmor som följer bolaget och man ligger ganska nära varandra i sina estimat. Ca 15,8kr per aktie för 2017. 
När aktien stod i 40kr så värderades man till ca P/E 26 och då tjänade man 1,52kr per aktie. Stort ryck upp till 15,8kr. "Buy quality and cry once..." och allt det där. 
Så dagens kurs på ca 470kr erbjuder ett P/E-tal på 29 för 2017 känns inte allt för saftigt med tanken på den takt bolaget har växlat upp till. Ett bolag som Probi växer snabbt in i sin tillsynes dyra värdering. Omsättningen har femdubblats sedan 2011.

Tänker börja att plocka på mig lite aktier här och där nu när den är inne i sin rekyl och hoppas på ett ok gav.
En risk som kan finnas är att Q1:an kanske inte infrias marknadens redan högt ställda förväntningar. Förväntningar som gärna ska överträffas med råge. 
En aktie som Probi och med en sådan kursuppgång lockar till sig många nya ägare som gärna vill vara med på nästa rally vilket kan skapa osäkra händer vid nästa rapport. Jag tänker på de reaktionerna man så senast i Nilörn och Moberg Pharma.

Jag tycker att hela caset kring probiotika känns spännande fortfarande och att Probi bara är i början av sin resa. 
Det går inte att utesluta att större läkemedelsbolag vill slå sig in bland probiotikaförsäljningen och då är Probi en het kandidat.
Uppköp eller ej så känns det som att Probi har långt mer att ge innan det stangerar tillväxtmässigt. 

Apropå läkemedelsbolag så har Probi sedan i somras ett samarbets- licensavtal med läkemedelsbolaget Ipsen som nu bestämt sig för att sälja preparat innehållande probiotika.
Med avtalet så får man distribution på 18 marknader varav Kina är en av dem. Det kommer bli en "betydande del av vår affär" för att citera VD.

Äger för närvarande bara en bevakningspost i bolaget.

Vad tror ni? Några tankar kring bolaget?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar