onsdag 19 april 2017

Nygamla kassakor i Disneys pipline


Disney är som vi alla vet ett alldeles fantastiskt företag och de blir inte heller trötta och tråkiga med åren. Man lyckats förnya sig själv på ett exemplariskt sätt och klarar av att år efter år vara relevanta för publiken. Inte mycket till konkurrens där ute.

Att man lyckades väcka liv i ett dödsdömt Star Wars tycker jag var mer än man vågade hoppades på. Där George Lucas tappade bort sig totalt plockade Disney upp stafettpinnen och förstod hur man skulle lansera Star Wars för 2000-talet.

Styrkan med Disney är att man har en otroligt diger lista av succéer genom åren som man fortfarande kan kapitalisera på. Inte bara när det kommer till merchandise men som man har visat med den senaste trenden inom Disney.


"Live-actions" (remake)Ni har säkert sett "Alice, in wonderland" 2010 med Johnny Depp. Kanske inte en av mina favoriter men helt klart en bra film och där man lyckats erbjuda en gammal saga till en helt ny och äldre publik. Men också den målgrupp som barn har läst eller sett Alice på film är såklart målgrupp här.

"Maleficent" -2014 (Törnrosa 1959) är kanske en något underskattad film med Angelina Jolie i huvudrollen. En variant på Törnrosa och kanske inte den historia du kommer ihåg. Helt klart värd att kika på.

"Cinderella" -2015 (Askungen 1950)
En helt ok film som inte har musikalinslagen som den gamla klassikern har. Ingen av de större kassasuccéerna men hyfsat framgångsrik.

"The Djungle Book" -2016 (Djungelboken 1967)
Här tycker jag det börjar lossna och Disney utmanar sig själv på riktigt. Vem hade förväntat sig en spelfilm av Djungelboken? Inte jag i alla fall men jag blev glatt överraskad av resultatet. Djungelboken blev Disneys mest framgångsrika "remake" hittills med ca 1 miljard dollar inspelade.

"Beaty and the beast" -2017 (Skönheten och odjuret)
Har ej sett den ännu men kommer att göra snart. Självklart så blev det en given succé och har till dagens datum spelat in dryga 1 miljard dollar. Kommer nog att passera Djungelboken innan det är klart. 

Flera live-actions på väg...

"Mary Poppins"
"Mulan"
"Lilla Sjöjungfrun"

"Snövit och de sju dvärgarna"

"Lejonkungen"
Samma regissör som gjorde Djungelboken (Jon Favreau) och filmen är redan igång i produktion. Given succé och eventuellt även nytt kassarekord?

"Cruella de Vil" (101 Dalmatinerna)  Emma Stone kommer gestalta den ondskefulla tanten Cruella de Vil. Kan bli en hit. 

"Aladdin" - Guy Ritchie är mannen som kommer stå för regin. Madonnas gamla ex som tidigare regisserat Lock, Stock and two smoking barrels samt Sherlock Holmes för att nämna några.

"Peter Pan" - Inget datum satt vad jag vet. Regissören kommer vara David Lowrey som tidigare har regisserat "Pete's dragon".

"Tinker Bell" - Peter Pans egna lilla älva kommer också att få en egen film med ingen mindre än Reese Witherspoon i huvudrollen.

"Dumbo" - En liten mörkare variant av Dumbo kommer att regisseras av ingen mindre än Tim Burton.

"Nalle Puh" - En "live-action" kommer alltså även att göras på denna gamla klassiker som skildrar Christopher Robin som vuxen.

"Chernabog"
Den mest otippade filmen är en variant av "Fantasia" där man kommer att göra en live-action variant av en sekvens från den filmen, "Night On Bald Mountain". Kommer knappast att bli en av de större filmerna som Disney spottar ur sig men helt klart en lite mörkare och intressantare sådan. 

"Pinocchio" - Filmen är under utveckling men inget premiärdatum ännu. Filmen kommer vara löst baserad på originalet. 


Som man kan se så är det en rejäl pipeline med en rad mustiga titlar och givna kassasuccéer. Till det så får man också addera alla animerade filmer som man kommer släppa de närmsta åren och där man förmodligen också sitter på listettorna. 

Ja där har ni en liten försmak av vad som komma skall.

Disney är ett litet innehav i min portfölj och utgör endast 4,9%. Har inga intentioner att öka på den här nivån men fyller gärna på med fler aktier i framtiden. 2 kommentarer:

 1. Jag får kolla in Disney, men hur många ggr delar de ut på år? Vad blir totalen per aktie i Svenska kronor? Jag är också intresserad av animerad film, och Maleficent behövdes eftersom Disney gärna blir för sockersöta. Det fanns en animatör under 80-talet som hette Don Bluth, och bröt sig loss och skapade Brisby och Nimhs hemlighet. Det sockersöta är borta och är ersatt av en smått dystopisk saga om hur: möss utvecklat ett intellekt efter att ha blivit utsatta för injektioner. Detta resulterar i hur mössen börjar stjäla elektricitet från människan, och skapar egna samhällen under marken.

  Tack för fin läsning

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Man delar ut 2ggr per. Januari och juli/aug.

   Totalen per aktie förstår jag inte riktigt? Menar du utdelningen så är det $1,56/aktie och år.

   Radera