fredag 26 maj 2017

Uppdaterar sparmålen för året


Dags att skriva ner lite vad jag faktiskt vill åstadkomma under 2017 med portföljen och sparandet.
Har uppdaterat under fliken Mål då senaste gången var slutet av 2015.

Ett inlägg som kanske borde skrivits i januari men som istället kommer lagom till sommaren:).

Så här ser målsättningen ut för 2017


1 500 000kr i samlat portföljvärde. Avanza + de onoterade innehaven.

Aktieportföljen hos Avanza har idag ett värde på 1 210 000kr.
Onoterat innehav 1 (Anonymt) 163 200kr
Onoterat innehav 2 (Kronfönster) 19 000kr

Totalt nuvärde 1 392 200kr

Till det så kommer ca 70 000kr till i nysparande (om vi nu lyckats med det) vilket gör att portföljen landar på 1 462 000kr. Då behöver jag generera 40 000kr i avkastning för att klara målet. Inte omöjligt alls. Får vi en hyfsad nedgång på börsen så kommer jag definitivt inte klara målet.  


Nysparande Avanza: 10 000kr månaden/120 000kr för året.

Detta är ett mål som jag har haft länge och det får stå sig helt enkelt.
Trots löneökningar i familjen så har vi inte justerat upp insättningen till portföljen. Främst beror det på att vi fått barn och det kostar. Samt att vi fortsatt vill lägga en del pengar på resor. Den största agitatorn för resorna är min fru men jag vill inte missunna henne dem pga min snålhet. 
Har faktiskt inte ångrat en endaste resa vi gjort trots att vissa av dem har varit snuskigt dyra. Det är nog det enda i konsumtionsväg som trots kostnaderna kan vara värt det. 

Öka upp amorteringen till 2 000kr. 

Ingen jätteansträngning precis. Vi amorterade förut över 4 000kr i månaden, vilket var bra då vi inte har ett jättestort lån på lägenheten.
Vi tog ner amorteringen under föräldraledigheten för att samtidigt ha råd med att spara till buffert och i aktieportföljen. Nu börjar det bli dags att justera upp amorteringen något men vill inte göra något dramatiskt på den fronten.
Vi amorterar i dag 1 100kr/månaden på en belåningsgrad om 50%. Vi har inte särskilt mycket i lån anser jag och vill därför inte heller amortera aggressivt. 

Så jag justerar upp amorteringen till 2 000kr/mån för 2017. 

Dessa målsiffror gäller främst det finansiella sparandet. Det som är långsiktigt och ska ge oss avkastning på sikt. 
Utöver detta så har vi såklart buffertspar men det är pengar som kommer att konsumeras upp på resor bilreparationer eller kanske ett nytt kylskåp. Vi sparar varje månad till bufferten men ganska små belopp. Blir ca 1500-2000kr.  
Borde eventuellt öka upp lite här.

3 kommentarer:

 1. Intressant. Själv ligger jag med större tyngdpunkt på amorteringar, dessutom vill jag alltid ha en buffert i storleken bättre begagnad bil. Men ska försöka få upp sparandet på Avanza nu när det snart är dags att jobba igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående amortering så tycker jag att belångsgraden eller kostnaden för lånet får styra. Och väldigt individuellt såklart.

   Storleken på buffert brukar vi ha ca 30k per person (frun och jag). Blir ju ingen värstingbil för de pengarna direkt:).
   Dock så har vi inga lån på den bil vi har så något restvärde lär väl finnas kvar vid en försäljning.

   Radera
 2. Själv amorterar vi väldigt lite. Ligger på ca 60% belåningsgrad och amorterar 500 spänn i månaden. Det är helt och hållet räntan på 1,2% som styr. Skulle den gå upp till 4-6% kan vi med lätthet amortera 15-20000 kr i månaden om vi så önskar. Bra att ni satsar lite på resor, det ger fina minnen för livet, och bra avkoppling!

  SvaraRadera