torsdag 19 april 2018

Fastighetsägarens huvudvärk


Fördelen med att köpa fastighetsaktier tillskillnad från riktiga fastigheter är att någon annan sköter underhållet och allt strul med hyresgäster som missköter sig eller inte betalar.

Efter som jag har valt att köpa en egen fastighet så får jag alltså göra just detta:).
Nu har vi inte problem med hyresgäster som inte sköter sig (ordningsmässigt) men vi har problem med utebliven hyra från en. Som tur är så har hyresgästen sagt upp sig själv och vi har redan ett nytt påskrivet avtal från 1/6.
Dock så har inte aprils hyra kommit in och jag jag har svårt att tro att man kommer att betala för maj också. Vilket har tvingat mig att läsa på betydligt mer om inkasso och Kronofogden vilket har varit lärorikt.
Som det ser ut nu så lutar det åt två månaders uteblivna hyror om vi inte ordnar någon form av avhysning.
Det är såklart tråkiga pengar för oss att vara utan särskilt i uppstarten när vi är i behov av att bygga kassa. Ingen ko på isen men tråkigt.

Vi kommer att såklart rikta en skuld via Kronofogden som med lite tur kan krävas tillbaka så småningom.
Här har jag inte bestämt mig ännu om jag ska anlita inkassobolag som får sköta allting eller om jaghelt enkelt gör det själv direkt via Kronofogden. Lutar åt att jag lejer bort det även om det blir dyrare. Tar rätt mycket tid sånt här och det betalar sig dåligt. Däreemot så är det viktigt att sätta sig in i vilka rättigheter man har som hyresvärd och vilka rättsliga möjligheter man har att agera.

Jag har väldigt svårt att förstå hur man själv kan sätta sig i deras situation då vi inte är de enda som har skulder att driva in. Kan tänka mig att deras liv bara blir svårare och svårare ju fler anmärkningar och skulder man drar på sig.

Annars så är jag väldigt nöjd med fastigheten och tycker att vi gjort ett riktigt bra köp. Vi ligger också i förhandling med ytterligare en hyresägst som vill utöka till större lokaler. Här är vi en bit från ett påskrivet avtal men jag hoppas att vi i alla fall har något klart inom 1-2 veckor. Blir det löst så har vi en solid business med bra kassaflöde.

Portföljen

Aktieportföljen har återhämtat sig under april med besked och ligger ungefär på ATH just nu vilket är dryga 7% för året. Har gjort ett lite större uttag från portföljen under mars på 30 000kr. Så mycket har jag aldrig nallat från portföljen förrut. Var tvungen att sälja av någonting pga lagfart som skulle in för fastigheten och valde då att sälja en del av mitt innehav i Evolution Gaming. Detta var alltså innan den kollapsade. 
I det korta perspektivet så valde jag verkligen helt rätt aktie att sälja. Igår så tjurrusade den tillbaka till strax över den nivå jag sålde på så det kanske hade varit bättre att sälja något annat så här i backspegeln. Men hade inte i min vildaste fantasi kunnat förutspå det snabba raset och uppgången i aktien. 
Nu har jag istället en (väldigt) liten kassa tillskillnad från en liten belåning vilket känns både sunt och befriande. 

Frågan är vad som blir nästa köp? Ny fastighet, akteköp eller privat bostad? Kommer inte kunna prioritera alla tre.
19 kommentarer:

 1. Trist när sånt händer och särskilt för er som precis startat upp verksamheten. Jag tycker du gör rätt som tar det via KFM och lejer bort jobbet. Tar mycket tid att driva in skulder och du tjänar nog mer på att fokusera på fastigheten din och att titta på nya objekt. I övrigt har du en intressant blogg att följa och jag har själv tänkt att köpa en hyresfastighet i framtiden, men för tillfället står jag vid sidlinjen och investerar i fastighetsbolagen på börsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du får väl studera mina skakiga resa först kanske innan du kastar dig ut. Men motgångar kan man aldrig skydda sig emot och de är också intressanta att vara med om. Lärorika om inte annat!

   Radera
 2. Hej Pengabloggen!

  Tråkigt när det händer, jag har läst din blogg en längre tid - så kul att äntligen kunna bjuda tillbaka.

  Om du vill anlita ett inkassobolag, ring gärna oss på Lindorff - be om att få prata med "Aris" så ska vi fixa en bra deal till dig! Avtalet kostar inget, och vi får bara betalt (från gäldenären/den som inte betalt i tid) om ärendet löses.

  www.lindorff.se eller ring tel. 0771-409 190

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter grymt! Är ute efter ett inte så dyrt abonnemang i alla fall. Lindorff är ju också ett stabilt varumärke att ha med sig i ryggen. Will call you

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Tråkigt att höra, men sådant händer antar jag, du får väl se det som läropengar.

  Har du gjort någon analys hur du ska undvika samma scenario igen? Typ om du glömt kolla taxerad inkomst hos Skatteverket, inte ringt referenser, inte gjort tillräckligt mycket research, osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här fallet så var det "ärvda" hyresgäster så inte så mycket att göra åt. Har bättre koll på de nya:)

   Radera
 5. På den tiden jag bodde i hyresrätt brukade värden vilja ha några månaders hyresdeposition. Som man kunde välja att antingen ”bo av” när man sagt upp sig dvs inte betala hyra men låta depositionen svälja hyran eller fortsätta betala hyra och få tillbaka depositionen vid avflyttning.

  Det kan inte vara något sådant? Trist annars med personer som inte sköter sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej inget sånt tyvärr. Har haft dialog med dem om betalning.

   Radera
 6. Jag hade två kunder som inte betalade, använde mig av tjänsten inkassogram, de skickade påminnelse, inkasso och slutligen till kronofogden. Ingen årsavgift vilket var vad som avgjorde att jag tog dem, många andra inkassobolag ska du vara kund hos med en årsavgift men inte aktuellt för mig för dessa är mina två första jag behövt skicka vidare och drivit bolag i 19 år. 19 års årsavgifter hade inte varit kul.

  Vi tar två månaders hyra i deposition på huset vi hyr ut, på stallplatserna jag hyr ut är det samma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deposition är viktigt och det är det som kommer gälla framöver. Samt att jag är väldigt övertygad nu om att jag ska anlita inkasso. Och de som erbjuder utan årsavgift.
   Tack för kommentar.

   Radera
 7. Kör ärendet själv direkt via kronofogden, det gör jag själv nu mer. Har tidigare jobbat med ett flertal inkassobolag och min erfarenhet är att de är väldigt slappa i början med att jaga in pengarna, först när ärendet hamnat som "efterinkasso" när de själva får en stor del av de indrivna pengarna börja de jobba ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar. Finns fördelar med båda men jag tror att jag kommer att jobba med ett inkassobolag på sikt så jag slipper administrera med påminnelser och obetalda fakturor. Tar väldigt mycket tid och fokus från annat.

   Radera
  2. Tips kan vara att använda fortnox som bokföringssystem. Och koppla på deras tjänst fortnox finans. Som sköter allt indrivande etc åt dig, om du vill. Till kostnaden för att faktiskt skicka fakturan vilket är under tian för varje faktura du skickar via dom

   www.fortnox.se

   Radera
  3. Bra tips! Ska kolla in Fortnox Finans.

   Radera
 8. Det finns de som uppmuntrar skuldsatta att ifrågasätta alla skulder eftersom en del skulder (efter att ha sålts eller flyttats över till andra) saknar dokumentation, så jag antar att jag ska tipsa folk i din situation om att dokumentera all kommunikation och alla avtal, muntliga och skriftliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är det ordning och reda vettu:). Mejl och SMS finns. Tack för bra kommentar.

   Radera
 9. Trist att höra. Det är just det här beteendet hos en del som gjort att jag bestämt mig för att inte ge mig in i att hyra ut fastigheter, även om det är helt klart intressant. Tack för en bra blogg förresten, jag har lagt till dig i länklistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Får väl tillägga att hyresgästen nu valt att betala. Så aprils hyra har kommit in i alla fall:). Får se hur det går med majhyran. Det är också deras sista som tur är.

   Radera