söndag 14 augusti 2016

Rapport Sampo


Det blir några snabba kommentarer kring Sampos senaste rapport.


Anledningen till att jag först investerade i Sampo var pga en lågt värderad aktie där du fick en del i Nordea som drivs av en väldigt aktieägarvänlig ordförande vid namn Björn Wahlroos samt försäkringsbolaget If som är ett fint och välskött bolag som har störst marknadsandel i Norden och har visat imponerande lönsamhet genom alla dessa år av 0/minus-ränta.


Aktien har en fin direktavkastning på 5,7%


Finns det då skäl att håla kvar i denna aktie?


Rapporten (Siffror i EURm)

Vinst före skatt 893 (1,015)
P&C Insurance 436 (511)
Nordea 364 (418)
Life Insurance 103 (81)
Holding -11 (7)
Totalt: 783 (894)


Vinst per aktie (EUR) 1.40 (1.60)


Man redovisar lägre vinster trots ett starkt resultat från rörelsen. Anledningen till det är endast finansiella. Minusräntan skapar lägre räntenetto för Nordea men vilket man nu kommunicerar att botten är nådd och man kommer förmodligen se ett trendbrott här i kommande rapporter.


Inom P&C (If) så redovisar man ett rekordlågt Combined Ratio (totalkostnadsprocent) på 83,7% (85%) för årets första 6 månader. Det är i och för sig högre än det rekordlåga 80,9% som man hade under Q2 2015.
Man redovisar en superlåg claims ratio på 61,6% men ett cost ratio på 22,2%.


If kämpar förnärvarande med avkastningen i sin investeringsportfölj och man har inte varit lika framgångsrika som sin konkurrent Protector. Man uppvisar en avkastning på endast 0,8% för årets första 6 månader och flaggar också för att det är en nivå man bör vänja sig vid i detta ränteläge.
Aktieandelen ligger nu på 12% vilket kan tyckas lite lågt och säkert en förklaring till den låga avkastningen.


Man guidear också för en CR för helåret på 87-90% vilket är lite högre än vad jag hoppats på.


Summa summarum


Med en något högre CR och en avkastning på ca 0.8% i investeringsportföljen så kommer vi knappast se  något vinstlyft för Sampo under 2016.
Premieintäkterna verkar totalt sätt gå lite plus minus noll då man förlorar i Norge och Finland men går starkt i Sverige och Danmark (hör och häpna!).


Nordea kan möjligtvis lyfta lite om man nu lyckats vända räntenettot vilket kommer slå positivt på resultatet. Sedan får man också hoppas att man lyckats hålla sig ifrån ytterligare skandaler och koncentrera sig på att driva en hållbar och kundvänlig business istället.


Sampo är som sagt en utdelningsaktie och inget man äger för den fantastiska tillväxten. Kari Stadig (CEO) fick därför frågan om framtida utdelningshöjningar inom Sampo främst då analytikerna misstror Nordeas förmåga att hålla sin utdelningsprognos.


Han poängterade då att analytikerna estimat ligger en bit under Nordeas egna beräkningar om utdelningar. Och om då Sampo skulle erhålla en utdelning från  Nordea som ligger mer i analytikernas estimat så skulle man trots det ha möjlighet att höja sin utdelning för 2016. Mycket positivt!


Man har nu gjort en VPA på 1.40. Låt säga att man taktar i samma nivå så kanske man kan göra en vinst på 2.60-2.80 för 2016. Utdelningen för 2015 var 2.15 EUR så nog finns det utrymme för höjningar. Investeringsbehovet är också lågt inom bolaget så de flesta av pengarna man tjänar kan man dela ut. De pengar man behöver utöver är oftast av regulatoriska orsaker.


Sampo är knappast en raket på sikt men aktien tenderar också att gå svagt på rapportdagar men brukar kunna återhämta sig. Bör väl kunna handlas på 40-43 EUR vid ett normalt börsklimat.


Jag äger aktier i bolaget men avser inte att öka i nuläget.  

4 kommentarer:

 1. En bra genomgång!

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 2. Instämmer med Lars, bra genomgång!

  Precis som du så äger jag aktier i Sampo, men kommer troligtvis avvakta med nya köp tillsvidare.

  Mvh
  Framtida Frihet

  SvaraRadera
 3. Tack för att du tittar förbi!

  SvaraRadera