onsdag 17 maj 2017

Bokrecension: Så kan du också bli miljonär innan 30

...och pensionär innan 40.


Boken damp ner för någon vecka sedan i min brevlåda och jag började läsa den med stort intresse. Vill såklart gärna lyfta fram boken på bloggen då jag vill supporta ett sådant här initiativ när en i bloggsfären prövar sina vingar som författare.

Miljonär innan 30 är en blogg jag faktiskt har följt sedan 2008 och en av de första ekonomibloggarna jag intresserade mig för. Kommer ihåg att jag förundrades när han tankade rysslandsfonder mitt i rådande finans- och Ukraina-kris samt belånade bostaden för att köpa aktier. Högt risktagande som visade sig bli en riktigt bra affär. Jag önskade då att jag gjorde samma sak men var då alldeles för feg för att utsätta mig för risk. 

Främst var väl ändå fascinationen av hans spariver som gav mig det största behållet. Det var intressant att följa en persons resa mot ett mål steg för steg och inte bara få den återberättad för sig när allt var vunnet. 

Boken är i mina ögon uppdelad i tre delar. Den första delen är en kortare presentation av författaren och hans mål. Sedan så får man följa honom i hans tankebanor kring sparande och laborerande med sparkvoter samt prognoser för rimlig pensionsålder. Det bjuds på crash course i hur du ser över ditt sparande och håller igen på dina utgifter. 
Självklart bjuds det på ränta-på-ränta uträkningar vilket aldrig är tråkigt att repetera oavsett hur luttrad du är som räknenisse. 
För mig är den första delen av boken den mest intressanta och har högst underhållningsvärde för mig som läsare. Jag går från att bli inspirerad och känner att jag vill ta mitt sparande till nya nivåer, till att jag bara känner "orka hålla på" eller "lev livet och sluta tänka på pengar hela tiden". 
Men det är bra skrivet och jag känner att författaren brinner för det han gör men har även den ack så välbehövliga självdistansen. 

Och det är också det som jag gillar med Miljonären. Att han går emot vad de flesta tycker är ett rimligt sparande vilket också provocerar många. Som blogg och bok är det väldigt kul och intressant att få följa en så pass dedikerad person.
Han beskriver sparandet som en livsstil och ett intresse och jämför sig i boken med elitidrottare. 
Så då kanske ni förstår att matcha honom krävs lite mer än att bara ordna en autogirodragning den 25:e varje månad. 

Den största bedriften här är, enligt mig, är att han lyckats bibehålla samma utgiftsnivå från studenttiden i 12 år. 12 år med en utgiftsnivå på bara 6000 kr. Man samlar inte på sig särskilt många resminnen från jordens alla hörn men dock ett fetare bankkonto. 

Del nummer två är mer av en faktadel där man får en genomgång i en del nyckeltal, utdelningar och utdelningstillväxt samt allmän nybörjarnivå när det gäller aktier och fonder. Rimligt såklart att ha med det i en sådan här bok men mindre intressant om du lämnat nybörjarstadiet.

Boken sammanfattas sedan bra med att reflektera och resonera kring ett liv efter pensionen och det bjuds återigen på några konkreta budord för hur man själv ska kunna lyckats. 

Det är ingen bok jag skulle rekommendera min mamma att läsa för att göra henne lite mer sugen på att spara i aktier. Men för den som har ett lite tydligare fokus med sitt sparande och uttryckligen vill att det ska bli något mer än en "buffert" att sätta sprätt på så är den klart läsvärd. Och jag tror även att ju mindre erfaren i sparvärlden du är desto större intryck kommer du få av boken.

Jag säger riktigt bra jobbat med boken Miljonären och hoppas att den kan öppna upp för fler bloggare att skriva böcker. Jag tror ingen kommer att tröttna på att läsa om människors vägar till (monetär) framgång här i livet:).



4 kommentarer:

  1. Tack för recensionen. Vad tror du var anledningen var till att känslan "orka hålla på" tog över? Jag hade ju helst velat att inspirationen du först kände hängde kvar till sista sidan.

    Men kul att du gillade boken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :). Ja man kan ju antingen försöka att spara sig fri från ett liv/jobb som man inte trivs med. Eller så kan man försöka hitta ett jobb som man verkligen brinner för och ger en meningsfull vardag.
      Om man bara fokuserar på att spara sig fri så kan man missa att bejaka det hos sig själv som man egentligen kanske skulle må bättre av? Och då kanske inte drömmen om att sluta jobba ter sig lika aktuellt längre?

      Jag själv vet att jag slits lite mellan dessa två tankebanor i alla fall.

      Något av en förklaring kanske om varför jag skrev som jag skrev:).

      Radera
  2. Hej Mr Pengabloggen,
    Det skulle vara kul att se dina uppdaterade mål för 2017 och snart även 2018. Ligger en bit efter dig men mycket är lika och det är alltid kul att ha något att jämföra sig med. Tack för en intressant blogg!
    /Henrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jo jag borde göra det. Har blivit lite lat på sistone. Mycket annat som tagit fokus och nu skyfflar jag mest in det som blir över till sparandet.

      Men har taggat till igen den sista tiden så tack för påminnelsen.
      Uppdatering kommer.

      Radera