söndag 10 september 2017

Skattehöjningar som känns fundamentalt fel

Lite mera skattegnäll bara...

Jag är en person som gladeligen betalar min inkomstskatt och med de år vi har haft med alliansregering och införandet av jobbskatteavdragen så tycker jag nu att man får behålla en ansenlig del av det man tjänar ihop.
Jag är inte heller emot mindre skattehöjningar men tycker kanske att brytgränsen för statlig inkomstskatt borde justeras upp något.

Det jag däremot blir extremt provocerad över likt många andra där ute i Twitter/bloggvärlden är de senaste tokförslagen från Sossarna och Vänstern.
Inte nog med att man ska ge sig på näringsidkarna inom välfärdssektorn med något påhittat nyckeltal (ej relevant nyckeltal i alla fall) som "avkastning på operativt kapital" utan det ska även konfiskeras mer pengar från vanliga företagare som nyttjar sig av 3:12-reglerna (utdelning i eget bolag). Numera ett bortdraget förslag tack vare alliansen.

Som grädde på moset så vill man nu subventionera den fackliga avgiften genom att göra den avdragsgill. Känns helt onödigt och lobbystanken från LO känns lång väg.

Utöver det så ska man nu höja skatten för ISK/KF från årsskiftet med 0,25%. Retoriken för detta är nog det som är mest provocerande.
Man gör detta för att straffa män och den tiondel som har mest pengar av befolkningen. Alltså enligt vänsterparitet någon form av "jämställdhetsreform".

Läs här en bra genomgång av Placerapengar.nu.

Då regeringen redan avskaffat avdragsrätten för IPS (Individuellt Pensionsspar) så har alternativet för ett privat pensionsspar varit just ISK/KF då det är en sparform som lämpar sig för långsiktigt sparande och där man har en rätt förutsägbar skattesats.
Vill man bara komma åt den rikaste tiondelen så får man väl i så fall tillämpa någon form av progressiv skattesats? Fast det väljer man inte att göra och då drabbar det kvinnor med låga löner lika mycket som rika män.

En sparforms som sas inte skulle röras har nu fått både en och två skattehöjningar på sig. Ränteavdraget rör man såklart inte för i vänsterns och sossarnas värld så är det personer med någon form av kapital som ska bekämpas.
Ja nu bekämpar man inte någon med en skattehöjning på 0,25% men läser man mellan raderna och ser till retoriken så märker man hur idealismen lyser igenom.

Med tanke på vanliga personers framtidsoro kring pensionen så är det ett hån i min värld att höja skatten på denna sparform.


Men det är väl såklart finare att vara en fattigpensionär än en person som reder sig.


2 kommentarer:

  1. Protestera mot skattehöjningen av ISK och KF på den protestlista Clas Hemberg skapat på
    https://www.skrivunder.com/ror_inte_mitt_isk-konto

    SvaraRadera
  2. Även jag blev provocerad vid skattehöjningen, men konservativa och liberala krafter är lika förutsägbara - fast där löses alla problem med skattesänkningar. Höjning av skatten på ISK är så pass marginell så man måste flytta enormt mycket kapital för att den skall bli kännbar för enskilda sparare. Men om detta är den andra skattehöjningen på flera kommande för ISK så känns det givetvis oroande.

    Mvh VÄL

    SvaraRadera