måndag 23 juli 2018

Ingenting är klart utan underskrift

Skrev för ett tag sedan om hur vi i fastigheten lyckades förhandla till en ytterligare lokalhyra av ett av företagen som hyr av oss. De var i behov av att expandera och vi hade en angränsande lokal/lägenhet som de var intresserade av. En viss renovering behövdes och vi hade efter lite dribblande fram och tillbaka kommit överens om en ny hyra för den de två hopslagna lokalerna. I runda slängar skulle det handla om ökade hyresintäkter för oss på ca 65 000-70 000kr men där vi skulle ta kostnaden för renoveringen.

Efter lite dribblande så kom vi så småningen fram till en nivå som båda var nöjda med och vi fick en skriftlig accept via mejl. Nu var det bara kontraktet som behövdes skrivas under.

Efter att det gått en vecka utan återkoppling så frågade jag om allt stod rätt till och om det inte var läge att göra klart med kontrakt.
Fick då som svar att man var under uppköp och behövde återkomma. När de sedan återkom så var det med beska nyheter. De hade hittat en annan lokal som enligt dem passade deras behov bättre och sa således upp hela kontraktet med oss.
Beskedet kom med stor förvåning från vår sida då vi kallt hade räknat med affären. Men men. Ingenting är klart utan ett påskrivet kontrakt.

Så i stället för att ha en utstakad plan för den sista vakanta ytan och säkrade hyresintäkter så blir det tilbaka till ”ritbordet” för att försöka tänka om och jobba in nya hyresgäster. Som tur är så har vi en uppsägning på 6 månader så det finns gott om tid att förbereda sig och tänka om.

Renovering

Vi kommer nu att planera för en mindre renovering i den vakanta lägenheten som i nuvarande skick har en allt för dålig standard. Vi kommer att sätta in ett nytt kök och göra en billigare renovering av badrum som inte innefattar att riva upp befintligt yt- och tätskickt. Vi tänker oss en budget på under 100 000kr där vi kommer göra allting själva. 
Som tur är så är en av killarna vana att renovera själv och kunnandet om rördragningar och övrigt snickeriarbete finns. 

Detta är alltså livet som fastighetsägare och du får inte dra dig för att kavla upp ärmarna och jobba för att få in dina hyresgäster. Vi tycker alla att det är kul att få jobba själva och ser fram emot när det blir klart och en ny hyresgäst kan flytta in. Efterfrågan är stor på hyresrätter på orten så jag ser ingen osäkerhet i att få den uthyrd. 

Största hindret är våra befintliga jobb som slukar den mesta av tiden. För att inte tala om barnen. Vi är alla småbarnsföräldrar med 2-3 barn i respektive familj vilket inte lämnar mycket över till egen tid. På sikt när barnen är lite större så ser jag fram emot att de kanske kan hjälpa pappsen med företaget:).

Övriga investeringar och underhåll 

Övriga arbeten som jag planerar för just nu är att byta ut alla gamla lysrörsarmaturer till rörelsesensorer och LED. Dels för att minska elkonsumtionen men också för att göra det mer underhållsfritt. 
Vi behöver också byta ut en dörrstängare till porten samt installera ett kodlås. 
Tvättstugan behöver fräschas till med nyt golv och nya eldragningar för att nyttja ytan på bästa sätt. 

Vi kommer också att ta in offert för bergvärme och genomföra några mindre fönsterrenoveringar på fastigheten.

Annars rullar det på fint. Vi har ett positivt kassaflöde varje månad och kommer kunna göra en fin vinst om vi nu ville det.
Planen är att göra ett 0-resultat för året och periodisera kostnaderna förm att undvika skatt och slippa nalla nämnvärt på aktiekapitalet.

Ambitionen att köpa ytterligare en fastighet till bolaget detta år ser tyvärr mindre realistiskt ut då vi inte riktigt känner att vi har råd då både jag och kollegan planerar att köpa fritidsbostad. Men dyker det upp något riktigt attraktivt objekt så då man såklart tänka om.

På återseende
3 kommentarer:

 1. Tack för du delar fastighetserfarenheterna, mycket intressant.

  Jag valde mellan fastighets preffar och fastighetsägande, det blev fastighetspreffar.

  Har ett netto DA på 7,8% (ISK & räntekostnad avdragen), belåningen gör att nettoavkastningen blir helt ok. Återinvesterar merparten av DA, så på sikt är det en bra pengamaskin.

  Lycka till med lokaluthyrningen.

  SvaraRadera
 2. Skulle också kunna tänka mig att investera likt dig. Tanken med hyresfastigheterna är att generera tex 7,8% direktavkasntning fast med 15-20% av eget kapital mot det jag investerar för på börsen. Alltså en rejäl hävstång.

  SvaraRadera
 3. Intressant och jag känner igen det där med att fastighetsbehovet för ett företag kan svänga snabbt.

  SvaraRadera