söndag 29 juli 2018

Avstämning målsättning 2018


Dags för en avstäming av de ekonomiska mål jag satte upp för Pengabloggen i början av året. Inte några extrema mål kanske men en hyffsad offensiv sparplan med tanke på förutsättningarna med föräldraledigheter.

Portföljen har avkastat 6,5% för året vilket jag är missnöjd med med tanken på den tid som jag lagt ner under året. En del beror på att jag har spekulerat bort ett par procent i några bolag som inte har varit nådiga på nedsidan. En snabb session i Cinnober i vintras samt att jag tecknade aktier i Ranplan som har gått ner ca -30% sedan IPO för några veckor sedan. Samt att det tidigare kärninnehavet Protector gick allmänt dåligt innan raset. Sålde dock i maj.
Jag kommer förhoppningsvis få lite revansch i portföljen under årets sista månader.
Mer disciplin och mer sitta på händerna är receptet. Och inte sväva ut i impulsiva investeringar...

Men nu till årets målsättningar (alla siffror delas av mig och min fru).

Målsättning 2018 

 • 1 800 000kr i samlat portföljvärde. Avanza + de onoterade innehaven.
 • Nysparande Avanza: 10 000kr månaden/120 000kr för året.
 • Buffertkonto ska uppgå till minst 50 000kr. "Riktigta" målet är att ligga på 100 000kr konstant.


Kan snabbt konstattera att vi inte har sparat särskillt mycket i år i just aktier.
Totala insättningarna till depån är 23 500kr för 2018 samt ett uttag på -30 000kr för att finansiera köpet av hyresfastigheten. Är väldigt nöjd dock att jag slapp sälja av mer aktier än jag gjorde för att köpa fastigheten, och resten av pengarna kunde jag ta från lön och buffertkonto.

Men ligger alltså -6 500kr för insättningarna vilket gör att jag inte kommer att en chans att ens komma nära målet för nysparandet till depån.

Mitt samlade portföljvärde ser ut som följande:
Aktieportföljen - 1.400 400kr
Onoterat innehav - 123.000kr
Kronfönster - 9 000kr
Hernö Gin - 37 500kr

Totalt: 1 569 500kr.

Jag ska alltså upp 230 000kr innan året är slut för att jag ska nå mitt mål. Det kommer att krävas en fantastisk börsuppgång och ett aggressivt sparande i akter för att det ska gå. Får se var jag hamnar.

Angåend buffertkontot så ser det bättre ut. Fokus har legat helt på buffert då jag tömde hela buffertkontot i samband med fastighetsköpet.
Där ligger vi nu på 55 000kr och där minimum ska vara 50 000kr och målet 100 000kr. Kommer nog ändå att prioritera 100 000kr i buffertkontot framför nysparandet i aktier under resten av året. Kanske att det blir ett par tusenlappar till aktiedepån för att slippa abstinensen.

För några år sedan så tyckte jag det var helt ok att köra fullinvesterad på börsen och med minimal buffert. Idag när vi har två barn och letar större boende och har bil så känns 100 000kr inte alls särskillt överdrivet, vilket jag tyckte tidigare. Väldigt viktigt för mig att kunna släppa dagliga svängningar på börsen och inte känna mig stressad om större utgifter skulle dyka upp. Tex renoveringar eller resor.

Summar sumarum.
Jag behöver koppla från börsen mer för att undgå mer dumma kortsiktiga affärer. Allternativt sätta upp bättre regelverk för mig själv innan jag går in i ett nytt bolag. Lutar åt båda delarna.

Sommaren har i ala fall varit lönsam för familjen då vårt boende varit uthyrt via Airbnb och försett oss med en del pengar. Mer om det i nästa inlägg.

4 kommentarer:

 1. Det här med buffertens storlek tycker jag är intressant. I dagsläget där det inte går att få särskilt hög ränta på pengar som ska vara tillgängliga bör bufferten vara så låg som möjligt. Även om det går att få upp till en procent i ränta är inflationen runt två procent, vilket gör att pengarna minskar i värde hur man än gör. Vad som är rätt nivå är dock väldigt individuellt förstås, men jag lutar åt att bufferten bara ska vara stor nog att kunna täcka riktigt akuta utgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Men då vi är en hel familj som ska finansiera kommande långresor, bilreparationer samt eventuella andra investeringar utanför börsen så ligger mitt minimum på 100k.

   Radera
 2. Det låter som en bra buffert med tanke på barn och så. Det är ju inte kul att behöva tvångssälja aktier om något händer. Jag ser fram emot inlägg om airbnb, har ni använt det mycket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix vi gjorde vå debut i år. Återkommer med ett inlägg om någon dag.

   Radera