tisdag 21 augusti 2018

Vägskäl ekonomiskt

Nu känns det som familjen står inför ett par stora beslut angående ekonomin, eventuella investeringar och boendet.

Vi vill flytta till större vilket kommer höja vår belåning avsevärt. Minst en skuldkvot på 4,5 x bruttoinkomsten.
De lägenheter vi kollat på ligger på ca 6,5Mkr för fyra rum vilket skulle nästan tredubbla våra boendekostnader, om man räknar in amortering. Amortering är såklart ingen kostnad men det dränerar det månatliga ”fria kassaflödet”.
Köper vi något för den summan så kommer vi behöva sälja av en rejäl hög med aktier samt att vi inte kommer att kunna unna oss ett fritidshus (vilket står högt på vår priolista). Men och andra sidan så kommer vi att få ett fantastiskt fint hem med större ytor och fler rum. Och med sjöutsikt:). Vilket vi gärna kan betala extra för.

Väljer vi att bo kvar i vår lilla lägenhet med 2 barn och med månadskostnad på 7 500kr ink avgift, ränta och amortering så har vi istället råd med annat kul. Tex resa, köpa fritidshus eller varför inte köpa en till hyresfastighet. Det sistnämnda kommer inte att vara aktuellt om det nya boendet blir till verklighet.
Sitter för övrigt i samtal med banken och förhandlar villkor för en hyresfastighet som jag är intresserad av. Får jag till en bra deal där så kan det vara svårt att inte försöka fullfölja köpet. Men då på bekostnad av nytt boende.

Jag sparar och inversterar inte bara för att få mer tid till annat än jobb men också för att kunna välja det boende jag vill eller köpa de resor jag önskar. Att bara ha mer tid till inget speciellt är inget som lockar. Det är faktiskt kul att omsätta slantar i något reelt också.

Att har låga omkostnader är dock riktigt härligt. Du kan tex vara föräldraledig och leva på en lön men ändå ha pengar kvar till sparande och restaurangbesök. Med två barn så kan man inte heller räkna med full lön kommande åren då föräldraledighet och VAB kommer äta upp en hel del.

Men återigen till boendet.
Att bara hålla i slantarna känns mest ekonomiskt försvarbart men lite tråkigt. Att lägga 6,5Mkr på nytt boende känns inte som ett recept för att bli finansiellt oberoende på utdelningsaktier direkt.
Men du har också möjlighet att sälja lägenheten med vinst. Eller förlust för den delen.
Och andra sidan så kan det vara en god idé att realisera några års börsvinster och stoppa in i ett boende istället för att se de dreneras i stundande björnmarknad?




6 kommentarer:

  1. Knepigt läge. Hur ser ni på alternativet att skjuta på lägenhetsköp för att realisera planerna på en till hyresfastighet?

    iblandgormanratt.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. En god tanke såklart. Är bara lite trött på att bara planera för framtiden. Vill realisera lite i nutid också:). Men frågan är om priset står i paritet till vad man får i ökad ”livskvalité”?

      Radera
  2. Vet ju inte hur liten lägenhet ni har, men någon gång inom en 5-10-års period vill ni kanske flytta ändå, när barnen blir lite större? Skulle det vara möjligt om ni köpte hyresfastigheten nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi bor i en 2:a och har två barn så det känns absolut lägligt att byta upp sig inom ett år:).

      Radera
  3. Inga lätta frågor men det handlar ju om hur ni vill leva ert liv. Tror ni på ränta på ränta så kan det vara värt att skjuta upp vissa saker då en sparad krona idag motsvarar många möjliga kronor att konsumera i framtiden.

    Vill ni fläska på här och nu med dyrt boende, fritidshus, restaurang och resor så behöver inte det vara fel. (Jag ser att du skriver att det blir antingen större lägenhet eller fritidshus just nu men jag tror inte ni kommer nöja er med antingen eller för evigt). Snart har ni bytt upp er en gång till från lägenhet till villa men har ändå fritidshus och vill resa. Då får ni förlika er med tanken att ni är och förblir vanliga löneslavar i många många år framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag vet att vi börjar närma oss löneslavar. Det sista jag vill förstås.
      Fritidshus kan man i alla fall tjäna pengar på via uthyrning om läget är rätt. Det ligger med i våra budgetar.

      Men det är lätt att sväva ut i vidlyftiga boendetankar när man har barn. Utrymme och egna rum till barnen blir då en parameter. Men visst. Går ju att köpa för 4Mkr också...

      Radera