onsdag 1 augusti 2018

Att hyra ut via Airbnb

Jag och min fru (mest jag) har länge pratat om att hyra ut vår lägenhet under tiden vi är borta en längre tid. Tanken är att tjäna lite extra pengar i samband med resa och då inte sällan under föräldraledighet. Vilket också innebär en betydligt lägre inkomst, då vi endast tar ut tre föräldradagar i veckan.
Ska också erkännas att jag är den som är mest intresserad av pengar in i hushållet om det så är uthyrning eller börsen. Min fru har knappt koll på vad hon tjänar.
Hon har tex det senaste året sagt till mig att hon tjänar 39 500kr när hon i själva verket haft en lön på 40 200kr. Kanske inte jättestor skillnad, men den ena lönen börjar på 3 och den andra 4. Skulle inte hända mig i alla fall:)!

Vi fixade allting med Airbnb-annons förra året i samband med vår Thailandsresa men fick till slut kalla fötter och drog tillbaka annonsen.
Den här sommaren så hade vi beslutat att vara ledig 8 veckor tillsammans och lämna huvudstaden i stort sett hela sommaren.
Ett ypperligt läge för en extrainkomst tänkte jag:).

Ekonomin

Vi har haft totalt fyra sällskap som hyrt av oss och de kommer samtliga från andra länder så som USA, Kanada och Italien.

Vi har debiterat 785kr per natt och man måste hyra minst fem nätter. Vi vill inte ha något hattande med många gäster för småpengar. Ju längre hyra desto bättre.
Totalt har vi fått in 18 500kr efter avgifter och kostnad för städning. Städningen läggs dock på kundens räkning vid varje bokning. Stödfirman har varit fantastisk bra att ha att göra med då de skött tvätt och plockat fram sängkläder och lite annat.

Kostnaderna för uthyrningen har varit ca 1700kr då vi behövt handla nya sängkläder, handdukar samt madrassskydd till sängarna. Köpte även en nyckelbox för att enkelt kunna sköta nyckelhanteringen mellan hyresgästerna och städfirman.

Betalningen sköts automatiskt via Airbnb bara man reggar sig för ett Paypal-konto. Allt har funkat klockrent och det är väldigt lätt att administrera allt via deras app. Kommunikationen med hyresgästerna har också funkat fint.

Förberedelserna

Här har vi den tunga biten som kanske får en att avstå. Ganska tidskrävande att göra klart allt.
Du måste fixa attraktiva bilder på boendet, skriva ihop en bra annons som inte bara beskriver ditt boende utan också området på ett bra sätt samt info om kommunikationer, mataffärer osv osv.
Intruktioner till de boende angående disk,tvättmaskin, tv kan vara en bra grej samt inhandla sådant som jag nämnde ovan gällande sänglinne mm. 

Sedan behöver man boka upp en städfirma (om man vill det) som ska kunna städa vissa bestämda datum och dessutom sköta tvätten. 

Och visst var det jobbigt innan allt var fixat. Men nu när vi har testat så är väldigt nöjda och säkerligen att göra det igen. 
Vår lägenhet är i samma skick som när vi lämnade förrutom att vitvarorna är betydligt bättre puttsade:).

Kostnaden för semestern har i stort sett helt finansierats via Airbnb. Fantastiskt tycker vi!

Detta är alltså inget reklaminlägg och vi har inte erhållit någon form av ersättning från Airbnb. 


5 kommentarer:

 1. Tack för en utmärkt kommentar. Äger själv en sommarstuga som vi knappt använder, har funderat att lägga ut den för uthyrning, då den ligger några km från havet och en populär semesterort. Även fastigheter ska sättas i arbete, inte bara kosingen.

  SvaraRadera
 2. Klockrent ju. Kör bara kör!

  SvaraRadera
 3. Grymt bra! Få semestern betald medans du är på semester är ju fantastiskt.

  SvaraRadera
 4. Men hur gjorde ni med nycklarna till lägenheten? Du skrev nyckelskåp, hänger det utanför ytterdörren med kod så hyresgästerna får tag i nyckeln eller hur ni löst det rent praktiskt? Blev också inspirerad att hyra ut nu, tack för ett intressant inlägg!
  Mvh Camilla

  SvaraRadera
 5. Hej Camilla

  Vi har en väldigt stor uteplats med många bra ställen att montera ett nyckelskåp på så vi hade det där ute. Har funkat väldigt bra för både hyresgäster och städhjälp.

  SvaraRadera