tisdag 28 augusti 2018

Rekordfakturering för fastigheten

Fastigheten har haft några korta tillfälliga vakanser under våren och sommaren då vi har haft byten av hyresgäster samt renoverat en av affärslokalerna.
Detta har påverkat våra intäkter såklart men vi har varit klart kassaflödespositiva från dag 1. Inbetalningarna för september börjar nu trilla in och totalt så har vi fakturerat för 31.000 kr (ex moms). Anledningen till att det blivit lite extra är att vi sålt av lite inventarier till en av hyresgästerna. Men det står dock för bara några tusen kronor.

Lyckats vi bibehålla den här nivån för kommande månader så taktar vi dryga 370-380.000kr på årsbasis vilket är bra. Vi kommer då ligga på ett driftnetto på ca 190.000kr/år. Med ett sådant höjt driftnetto ligger vi på en direktavkastning på 13,5% på vår köpeskilling.

Jag tror absolut att det kan vara rimligt att nå dit men då gäller det att vi får i ordning på en av lägenheterna som nu står tom. Den har stått tom sedan vi köpte den och anledningen var att vi tänkte slå i hop den med en av affärslokalerna.
Detta på hyresgästens begäran. Nu blev det inte så då hyresgästen fick ändade planer vilket gjorde att vi beslutade att renovera upp den och hyra ut som boende istället.

I lägenheten finns idag kök, toalett och dusch. Så alla viktiga funktioner är redan på plats men i sämre skick.
Tanken är nu att sätta in ett helt nytt kök, måla om överallt samt göra en enklare renovering av baddrum och dusch.
Vi tänker göra allting själva och hoppas att vi klarar det med en bugdet på 100.000kr.
Ju snabbare vi blir färdiga desto snabbare kan vi börja fakturera!

Är riktigt sugen på att köpa fler fastigheter. Problemet är bara att är väldigt få objekt ute. Och när det kommer något så blir det lätta huggsexa då det finns många som vill blir minimagnater så som jag. Och att det är en prisbild på de objekten jag kollar på där många kan vara med och konkurrera.

Även om vi har ambitionen om att köpa ett till hus i år så kan det mycket väl ta 2 år innan nästa köp då jag lärt mig att det kan riktigt lång tid att hitta ett objekt som pasar.



6 kommentarer:

  1. Hur kräsna är ni med objekt som passar? Två år låter ju som väldigt lång tid, går det inte att få olika typer av objekt att passa genom lite anpassning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte alltid det beror på att vi är kräsna utan det kan vara att det helt enkelt är för dyrt för oss. Att få en match på region, rätt prisnivå och standard kan vara svårt om man har en lite snävare regionalt sökfält. Skulle vi inte vara lika priskänsliga så skulle det kunna bli fler affärer absolut.

      Radera
  2. Hej
    Intressant läsning. Några funderingar;
    Hur ser du på risken med en räntehöjning på sikt. Idag kan man inte ens fantisera om en ränta på exempel 6%, något som tidigare varit normala nivåer. Om det blir verklighet måste det slå hårt på den här typen av verksamhet. Att kunna höja hyrorna motsvarande är väl inte rimligt?

    Har ni behövt ta in extern hjälp nu när ni är nya på området för t.ex skatteoptimering eller lagar och regler som rör verksamheten? Fick ni någon hjälp av banken?

    Var det svårt att få tag i rätt personer på bankerna för att diskutera lån till kommersiell fastighet, skiljer sig villkoren mycket från bank till bank?


    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Är inte orolig för stora räntehöjningar och kan du köpa med en direktavkastning, som i vårt fall på nästan 10% så är det inga problem. Visst skulle det påverka, men i vårt fall så har vi bara lån på dryga miljonen så det ingen stor post.

      Vi har inte tagit in någon hjälp ännu när det kommer till att planera ekonomin. Vi räknar med att göra 0-resultat de 3 första åren ändå så det kommer inte bli några vinster att skatteplanera för:). Mycket investeringar framöver.

      För oss var det lätt att hitta en bankkontakt då vi hade ett bra kontaktnät redan. Men jag min erfarenhet är att det skiljer mycket och att relationen till banken är verkligen A och O. Tycker de att du är seriös och kompetent och dessutom kommer med ett bra case så kan man få bra villkor. Slänger man bara över en excel och ringer och hör sig för så kan man få 50% belåning som svar. Vilket man inte blir nöjd med...

      Radera
  3. Hej, klart intressant att lösa om er investering i hyresfastigheten. Jag går själv i liknande tankar, men funderar på hur jag ska göra med fastighetsskötseln. Hittar jag ett objekt i närheten kan man ju alltid själv agera fastighetsskötare, men om huset ligger i en annan del av landet blir det svårare. Hur har ni gjort med skötseln av fastigheten för att få ekonomi i det?

    SvaraRadera
  4. vilken del av landet verkar ni i, kanske vill du inte precicera stad men kanske län?

    SvaraRadera