torsdag 27 oktober 2016

I backspegeln-KraftHeinzSkrev förra året om bolaget Kraft Heinz (KHC)som precis hade gått ihop och bildat ett storbolag inom konsumentprodukter.

Det var en affär framdrivet av 3G Capital och Berkshire Hathaway och man skapade världens 5:e största livsmedelsbolag.

Anledningen till mitt köp var att jag ville plocka in ett bolag av lite "tråkigare" karaktär med stabila och växande utdelningar men samtidigt ha en del triggers för eventuell uppvärdering. En kombo som är svår att hitta bland mogna amerikanska aristokrater idag.

Caset här var att i 3G Capitals regi skära hämningslöst i kostnader inom de båda bolagen och trimma verksamheten till max.
3G Capital är kända för just detta och man hade lyckats väl några år tidigare att höja Heinz EBITA-marginal (rörelsemarginal) från 18% till 24%, vilket är imponerande i ett stort bolag som Heinz.

Här var några av delarna man såg som potentiella förbättringsområden med samgåendet:
 • Kostnadsbesparingar på 1,5md dollar
 • Skala upp Krafts position i Nordamerika
 • Internationell expansion genom Heinz distributionsplattform 
 • Omfinansiera dyra Heinz-lån till nya förmånligare (till investment grade) samt amortera ner 2md dollar inom 2 år
 • Organisk tillväxt driven av produktinnovation 
Aktiekursen åkte lite jojo i intervallet runt mitt GAV ganska länge och jag började väl tycka att KHC handlades på en ganska hög värdering trots allt och det mesta som utlovats måste falla in för att kunna försvara värderingen.  Det borde också ta sin lilla tid vilket jag inte riktigt hade tålamod med just denna gång.

Jag beslöt mig därför att sälja då jag hittade bättre investeringsalternativ på den svenska börsen. 


Så hur har det då gått för KHC fram tills dagens datum?Jag köpte på ett snitt som var 77,50USD och mottog  550kr netto i utdelning under den här perioden. 
Dollarn var kraftigt volatil under den här perioden men mellan perioden köp och sälj så hade den bara stärkts ca 1,5%.
Sålde sedan med lite dålig timing på 73USD vilket blev en liten förlust på dryga 1200kr efter mottagna utdelningar. Hade bara 40 aktier.

Men hade jag legat kvar med innehavet fram tills nu så hade avkastningen varit 15,9% i kursökning samt en utdelning på 3% vilket genererat en totalavkastning på 19%. Inte illa ändå för ett bolag som detta.

Jag själv har som mål att avkasta minst 8% per år i min portfölj Och om jag hade suttit kvar i den här aktien så hade KHC varit ett bra bidrag till det målet.

Ett bra köpråd av mig själv alltså men som jag inte riktigt efterlevde.

Jag hade dock definitivt sålt på dessa nivåer som den handlas till nu!

Ha en trevlig dag


3 kommentarer:

 1. Ytterligare ett bevis för att det är jättesvårt med tajming och köp-och-behåll oftast att föredra, men det är ibland svårt att efterleva, känna igen mig själv. Mvh Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får försöka minska ner på misstagen för varje år som går. Har varit en något bättre investerare i år när det kommer till disciplinen.

   Rannsaka historiken är aldrig fel.

   Radera
 2. Det är lätt att vara efterklok men jag tycker ändå att det kan vara värt att fundera på hur man fattar beslut och se om man kan bli bättre på det.

  Tack för ett intressant inlägg!

  SvaraRadera