lördag 8 oktober 2016

Nytt "enfastighetsbolag" till börsen


Ni som avskyr dessa bolag kan sluta läsa och ni andra kan väl offra någon minut till att läsa vidare:).

Jag uppmärksammade häromdagen på Twitter att fastigheten "Bladet 3" (If-huset) kommer att börsnoteras som ett enfastighetsbolag.
Det är kapitalförvaltaren Catella som skramlat ihop pengar och skapat företaget "Solnaberg Property". Företaget kommer att noteras i slutet av 2016 eller i början av nästa år.
Man säger sig leverera en direktavkastning på 8%. Inte så illa. Förväntar mig också att man delar ut kvartalsvis likt andra bolag och preffar.

För er som inte bor i Sthlm så ligger fastigheten i Bergshamra och sträcker sig över E18 på väg ut mot Täby.

Hyresgästen idag är försäkringsbolaget If som har sitt huvudkontor här. Den totala ytan är 31 325m2 men all yta är för närvarande inte uthyrd. Men så kommer nog vara fallet inom kort. Alltså en ytterligare hyresgäst som kommer läggas till.

Den stora risken här är såklart hur vida If kommer att vara kvar som hyresgäst eller inte. Rimligheten att If kommer flytta ser jag som mycket liten. Trenden hos många bolag har varit att flytta från centrala lägen till billigare hyror ute i förorten. Nu huserar If redan i förorten och jag kan inte se varför man skulle vilja flytta till ett annat typ av kontor i Sthlms området. Känns långsiktigt mer säkert än ICAs centrallager som Saltängen äger.

Tycker det här kan bli en intressant placering för alla som gillar hög direktavkastning och jag kommer att uppdatera på bloggen när det kommer mer information om börsnoteringen.

Någon av läsarna som äger enfastighetsbolag? 

6 kommentarer:

 1. Verkar vara en trend, att notera enfastighetsbolag... :)
  har själv ägt flertalet, i det kortare perspektivet. Fortfarande lite tvetydigt hur denna "nisch" kommer utvecklas framöver, men potentiellt högre räntelägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite av en trend faktiskt.
   Det enda jag har ägt och äger är Saltängen. Upp 8% sedan köp exkl. utdelningar. En bra defensiv affär alltså.

   Timing borde vara viktigt i dessa papper då de är känsliga för räntehöjningar. Ja i alla fall preffar är det.

   Men som privatperson så blir inte dessa aktier mindre attraktiva bara för att den långa räntan går upp några ynka procent. Direktavkastningen är så pass hög.
   Däremot så torde det vara bättre att köpa dessa aktieslag när räntan är på väg ner än upp.

   Ja vi får se hur de klarar ett högre ränteklimat!

   Radera
 2. Tack för tipset!

  If känns dock som osäkrare hyresgäst än Posten och ICA i Delarka respektive Saltängen. Lättare för dem att flytta.

  Intressant att följa, kan vara värt en liten chansning för att parkera pengar kortsiktigt med så hög avkastning - blir trots allt 2 procent per kvartal. Som göteborgare har jag dock lite svårt för att investera i Solna. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blir i alla fall högre direktavkastning än i både Delarka och Bonäsudden. Saltängen allt jämnt högst direktavkastning. Lite mer risk där tycks det.

   Tror inte man behöver prisa in särskilt mycket osäkerhet kring Ifs vara eller icke vara i Solna. Men det är min tolkning av situationen:).

   Radera
 3. Det ska bli grannar här, dvs det ska byggas mer, bla ska bergshamraleden däckas över. Alltså: under byggtiden ska det stå ut med buller och maskiner dagarna i ända. När grannarna är klara ska man konkurrera med toppmoderna kontor i grannfastigheten, nuvarande byggnader ser ut som om de är byggda på 70-80-talet. Det är en milsvidd skillnad i upplevelse för de som brukar ytan det är helt klart. Så då får man göra det som man brukar göra: kompensera genom att sänka hyran om man vill ha det uthyrt.
  Dina tankar?
  Googla gärna överdäckning bergshamraleden

  "genom en partiell överdäckning av Bergshamravägen på det sätt som den redovisades i Bergshamrastrategin."
  https://www.solna.se/sv/om-solna/nyheter-om-solna/startskott-for-fortsatt-utvecklingsarbete-i-bergshamra/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart intressant. Hade ingen aning om detta faktiskt.

   Jag tolkar det som att man främst vill bygga ihop Bergshamra som i dag är uppdelat via E18. Man vill då satsa på butiker, restauranger sociala ytor mm.
   Man få ha i åtanke att If har ca 800-900 personer anställda på huvudkontoret så jag är inte särskilt oroad för att man kommer smälla upp en lika stor fastighet som kan konkurrera om en liknande hyresgäst.

   Radera