måndag 10 oktober 2016

Uppföljning preferensaktier


Om man har lite koll på min portfölj så vet man också att jag har några preferensaktier som har hängt med ett par år.
Tanken med dessa köp var att ta mindre risk men ändå få en hyfsad avkastning. Bankkontot är som ni vet inget alternativ för en som vill investera sina pengar. En skepsis kring Stockholmsbörsens utveckling fanns här också och därför lockade just dessa aktier.

Men jag måste medge att turerna med preffarna har varit mer volatilt än jag tidigare kunnat ana. I tex Akelius fall så har b.l.a emiteringen av nya preferensaktier och till en lägre kurs satt press på aktiekursen. Man har översvämmat marknaden med preffar helt enkelt.

Nu när det har gått ett par år så kan det vara rimligt att summera min investering för att se om det var klokt att köpa dessa preffar eller om jag hellre borde köpt Avanza Zero eller någon annan fond.

Hade jag gjort sammanställningen för några dagar sedan så hade det sett annorlunda ut. Nu har vi haft en rejäl press på fastigheter de senaste dagarna vilket också har drabbat preffarna.

Preferens/fastighetsaktier

De bolag som finns i portföljen som jag tänker bunta ihop i kategorin är följande:

Akelius pref
Alm Equity pref
SAS pref
Saltängen Property Invest

Saltängen är som bekant ingen preferensaktie utan ett vanligt fastighetsbolag men med bara en fastighet. 
Men jag buntar ihop den här efter som den hör till kategorin "fixed income" och fyller samma funktion för mig som en preferensaktie.


Utfall sedan köp

Akelius har jag sålt av under tiden för att placera i andra aktier men för att göra det enkelt här så räknar jag avkastningen på de antal som finns kvar i portföljen. För närvarande 220 st.
Jag har alltså ägt aktien sedan 2014-09-25 och inkasserat 8 utdelningstillfällen på sammanlagt 8 800kr för dessa 220st. Inga nya köp har gjorts som kan påverka anskaffningskursen. 
Jag har inte återinvesterat utdelningen i några av aktierna vilket också gör det enklare för uträkningen.

I totalavkastningen så har jag räknat in kursutvecklingen + utdelning. Utvecklingen för Avana Zero är  räknat från inköpsdatumet för den jämförbara aktien.


InköpAktieKursutvecklingMarknadsvärdeUtdelningTotalavkastningAVA Zero
2014-09-25Akelius−5,00%69 190 kr8 800 kr8%11%
2015-02-24Alm E−5,50%22 250 kr2 856 kr7,50%−6%
2015-02-09SAS pref12,40%30 360 kr2 500 kr20,60%−1,30%
2015-07-31Saltängen3,30%19 440 kr1 960 kr13%−4,70%

Måste säga att jag blev lite förvånad när jag gjorde sammanställningen då jag trodde att dessa placeringar var betydligt sämre än vad utfallet visar. Betydligt bättre totalavkastning (kursutveckling+utdelning) än om jag köpt Avanza Zero vid samma tillfälle. Avanza Zero återinvesterar utdelningarna automatiskt vilket gör det hela jämförbart. 
Att prestera bättre än index samt med en positiv avkastning får ses som godkänt.

Kanske inte ska slänga ut dessa innehav ändå? Eller så är det just jag ska nu när marknaden verkar prisa in en räntebotten?

6 kommentarer:

 1. Intressant uträkning. Hade varit roligt att se utfallet ifall du återinvesterat utdelningen också. I teorin skulle man kunna få utdelning årets alla månader och köpa nya preffar i andra bolag med samma frekvens. Tror det kan vara en bra strategi om man vill få lite rullning på pengarna på lite längre sikt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja rent teoretiskt så skulle man kunna välja att bara köra på preffar och då få en direktavkastning på ca 7%. Utdelning varje månad som man sedan återinvesterar.

   Det låter som ett enkelt recept på bra avkastning.
   Tror bara inte att jag skulle kunna ha den risken som det ändå är med preferensaktier. Och om vi har en räntebotten så bör aktiekurserna sjunka och mitt kapital likaså.

   Radera
 2. Intressant jämförelse, jag äger själv en del preffar i samma syfte. Fixed income som använts för att köpa andra aktier eller ETFer. Har lite svårt att se att den dopade börsen kommer gå så mycket bättre de närmaste åren och tar hellre avkastningen från preffarna. Mvh Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv är jag inte lika säker på om jag ska behålla mina. Lite oroad över eventuellt kommande räntehöjningar.

   Får återkomma i frågan!

   Radera
 3. Riktigt intressant uträkning. Själv är jag ingen direkt fan av preferensaktier men ditt inlägg fick mig nästan att tänka om ;). När jag läste att du tänkte jämföra med Avanza Zero trodde jag att du skulle förlora.

  Tack för en bra tankeställare-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback och att du tittade förbi bloggen!

   Radera