måndag 31 oktober 2016

Q3 Protector- Mo money, mo problems


Som om fredagen inte bjöd på tillräcklig dramatik med Novo Nordisk så släppte även Protector en oväntat dålig rapport vilket fick aktien på fall med -10%. Måndagens handel bjuder på ytterligare nedgång.

Man visar tvåsiffrig tillväxt och redovisar ett betydligt bättre resultat jämfört med förra året och investeringsavkastningen är goda 2,2%. Riktigt starkt.

Men! 

Danmark går uruselt och det är uppenbart att man tappat kontrollen över situationen där nere.
Man har alltså åkt på två storskador (två stora bränder) vilket är sånt som händer inom försäkring och inget man kan göra något åt. Men man ligger också med några riktigt dåliga avtal där man tagit in dålig risk till ett alldeles för lågt pris.
Sverre kommenterar det med att Protector är ett bolag som vill växa kraftigt och gör man det med 20%/år så kan det hända att man tar på sig risk till ett alldeles för lågt pris i bland.

Se premieutvecklingen för Danmark:


  • GWP (Gross premiums written) NOK 412,8M, +12,6%  (NOK 366,5M)
  • Net combined ratio 97,1%, (88,7%)
  • Operating profit NOK 170,5M, up from NOK 40,7M
  • Net financial income NOK 160,7M, 2,2% (NOK -19,9m, -0,3%)
  • Ny guidning av Combined Ratio 95%, tidigare 90%
Man nämner också som en viktigt faktor att det saknats tillräckliga kontroller kring sina "affinty programs" vilket påverkat kvalitén i dessa affärer. Exakt vilka partners det gäller eller inom vilket område framgår ej. Men att man har en prioriterad plan för att lösa detta är helt klart.
Däremot så är detta inget som spelas över under detta kvartal utan man guidear även för en svag Q4:a. Det kan till och med bli lite sämre säger Sverre. 

Man lägger även in en brasklapp om negativ volymtillväxt i Danmark för Q4 och Q1-17 pga en upprensning i avtalen, och några av dessa kunder är väldigt stora och kommer förmodligen lämna.
Alltså svag eller negativ premietillväxt i Danmark att vänta alltså.
 
Man kommer att redovisa svarta siffror för Danmark någon gång under 2017. Men det är inte heller helt givet. 

Så det här är alltså resultatet av risken som ger sig till känna i ett snabbväxande försäkringsbolag. Protector är alltså inte några gudomliga underwriters sända från himlen utan även här finns det fläckar. 

Marknaden reagerade såklart starkt negativt på detta och särskilt då man kommer att få se effekterna av detta även kommande kvartal. 
Tror det kommer att behövas riktigt positiva nyheter nu från annat håll om aktien ska få någon styrka framöver annars så kan det bli en svag sidledesförflyttning bara.

Slutligen

Bolaget går i grunden bra men där Danmark sticker ut men det med råge. Sverige är den marknad som lyser klart starkast bland alla länder. Hög tillväxt och extremt god lönsamhet. 

I UK så har man nu tagit ombord tre kunder. Man är optimistiska kring sitt samarbete med mäklarna och har hög tilltro till att man kommer få möjlighet att få vara med och kriga i de stora upphandlingarna. 
Det händer saker fort där borta nu och man offererar mer i offentlig sektor än vad man gör i något annat land.

Vi är nu i en situation där siffrorna inte talar sitt tydliga positiva språk längre utan där förtroendet för ledningen är i största fokus. 
Jag tror på att att gänget i Protector kommer att kunna vända den här negativa trenden vilket är en förutsättning för att jag ska hålla kvar i mina aktier. Har t.om ökat lite under fredagen och idag måndag.

Man har helt enkelt vuxit för okontrollerat i Danmark och inte kunnat göra det med 100% kvalité. Detta går självklart att vända om man har en i övrigt sund verksamhet vilket Protector har. Men det lägger helt klart en sordin på bolagets förtroende då man rosat marknaden under många år.

Ett förlorat år för aktien och eventuella triggers kommer dyka upp i januari när eventuellt fler uppdateringar angående affärer i UK kommer att kunna delges. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar