onsdag 6 september 2017

Ständigt denna bomarknad


Där jag kommer ifrån (en väldigt liten småstad) pratar man sällan boende.
Jo kanske om man ska dränera om grunden eller måla om staketet. Men annars är det ett ickeämne. Man bara bor och sen är det inget mer med det.
Ganska befriande eller hur?

Boendet har heller ingen stor påverkan på folks ekonomi då man sällan har lån över 1Mkr. Och är man dessutom 2 vuxna med jobb som delar på ett sådant lån så har man det rätt avslappnat privatekonomiskt.

Annat är det i Sthlm där jag bor sedan många år. Alla vet hur snacket går så det är inget jag behöver återge.


Men varför är det då så intressant att prata boende?

Ja i storstäderna har det såklart att göra med att vi har haft en otrolig prisutveckling under lång tid. 

*Källa: Mäklarstatistik.se

Det är såklart intressant att prata om kompisars fantastiska värdeutveckling eller sin senaste försäljning. Eller bara fantisera om de affärer man borde ha gjort. "Om man bara hade tagit lite mera risk eller vetat vad marknaden var på väg".
Jag själv är väl inget undantag precis. 

Fråga är vad som händer inom kort på marknaden?

Jag var helt övertygad om att vi stod inför en sättning när bolånetak och amorteringskrav infördes. Också därför som vi valde att inte flytta från vår bostadsrätt för att köpa en större utan vi ville avvakta. 
Dessa regleringar parerades fint av en ännu lägre ränta tack vare Ingves samt stigande börs och lättillgängliga Blanco-lån för att täcka upp kontantinsatsen. 

Vad talar för att vi ska se ett trendbrott denna gång då?

Jag tror inte att Sverige står inför en allvarligare recession med hög arbetslöshet. Där emot så bör det komma en rejäl avmattning på den högkonjunktur som vi nu befinner oss i. Drivande i den konjunkturen är byggsektorn. 

Vart börsen tar vägen spelar också roll för hur rik man känner sig och hur mycket man har möjlighet att plocka ut ur sitt sparande. Kommer det bli en kraftigare nedgång på börsen så kommer det att signalera "kris" vilket kommer få bostadsköparna att blir försiktigare eller rent av avstå från att köpa nytt boende. 

Skuldkvoten är en högst påtaglig förändring för våra möjligheter att låna. Det som nu tillämpas är 5x hushållets bruttoinkomst. Vilket i stort sätt alla banker tillämpar men där SHB verkar vara den bank som slirar mest med den här riktlinjen.

Då vi är i stånd att förbereda en försäljning kommande 6 månader så har vi haft ganska mycket kontakt med den mäklare som vi ska anlita. 
Han säger att vi kommer ha sjunkande priser den närmsta tiden och att det är skuldkvotstaket som är anledningen till det. Han har sett hur köpkraften har sjunkit hos medelinkomsttagarna och att de inte har samma möjlighet att buda på samma nivåer som tidigare. Det kommer att slå på alla lägenheter givetvis men främst de stora och dyra, så som 3 rummare och uppåt. 

Vi har alltså skuldkvotstaket samt en möjlig räntehöjning inom 6 månaders sikt vilket kommer att påverka folks inställning till belåning tror jag. Media skriver var och varannan dag om bobubblan och det ska man inte heller förringa. Psykologi är a och o. 

Ett intressant skifte är dock trögheten som nu har kommit när det gäller nyproduktion. 
Många fastighetsutvecklare går riktigt dåligt på börsen så som Oscar Properties, Magnolia och Tobin för att nämna några.
Främst ser man trögheten i städer som Uppsala men att du nu även kommer till Stockholm. 
Efterfrågan har minskat då utbudet är så pass stort. 
Man lockar nu även med avgiftsfria bostadsrätter det första året eller två. Då vet man har utbudet inte matchar efterfrågan. Detta är dock inget nytt och vi har sett liknande lockbeten 2010 och 2011 på svenska marknaden. Och kraschen kom inte för det.

En del svårigheter med hyresrätter finns också på sina håll. Detta beror nog främst på de höga hyrorna man tar ut.  Byggbranschen är känd för att vara ineffektiv i sin produktion, och att kapa svinn och ineffektivitet är ett måste om vi ska kunna bygga prisvärda bostäder i framtiden.  

Slutligen så har vi gynnsamma förutsättningar för en sjunkande bomarknad framöver. Överutbud av nybyggda dyra bostäder. Skuldkvotstak samt psykologin av högre ränta samt en sjunkande börs. 

Vi kommer i alla fall att avvakta en uppgradering av boendet i minst 6 månader för att se vart marknaden är på väg.

Fördelen med en sjunkande eller stillastående bostadsmarknad är att Stockholmarna får testa att utveckla andra ämnen att konversera om på fester och sociala sammanhang. 

Fast prata börs och fastigheter är alltid intressant förstås!

3 kommentarer:

  1. Själv ska jag snart flytta, inte till Stockholm men till en annan större stad. Då får det bli en hyresrätt till att börja med för att sedan söka på marknaden efter en 3a/Radhus.
    Hyran med internet/tv/el landar på 9 000 +.............. visserligen en jävlgt fräsch hyresrätt men ENDÅ.
    Känns som att hyresrätterna är en stor pådrivare till att folk hellre belånar sig, bara för att minska månadskostaden och för att på det sättet kunna leva precis som man vill... dvs med konsumtion.
    Dock så är vi två stycken så det blir 4500 var... inte så farligt om man ser till att vi är helt obelånade.

    Jag gråter inte om det blir en sättning ;).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara klokt att börja med hyresrätt för att se vad marknaden tar vägen.

      De höga hyrorna är en stor anledning till att jag inte valt att bosätta mig i en hyresrätt trots att jag har varit lite nojig över bomarknaden. Helt enkelt för dyrt. Inte ovanligt att du får betala en bra bit över 10.000kr/mån för en tvåa om det är nyproduktion. Att få en äldre lägenhet med lägre hyra är betydligt svårare då du behöver längre tid i bostadskön samt kan hamna på mindre trevliga ställen.

      Men 9.000kr/mån låter väldigt överkomligt!

      Radera
    2. Jo faktiskt. 9000 får gå... som sagt man får tänka att det är 4500 var och att vi har en sammanlagt bruttolön på 60 000.
      Att köpa något för mig är ingen investering förens lånet är avbetalat.... så då vill jag självklart hitta rätt objekt!
      Jag får vara nöjd med mina Amhult och en hyresrätt än så länge. Får vara tillräcklig exponering.

      Radera