lördag 23 september 2017

Uppföljning sparmål 2017

Satte upp några rimliga sparmål inför året som jag kände jag borde kunna leva upp till. Självklart mål som krävs lite engagemang för att uppnå.

På bloggen så skriver jag alltid om hushållets totala tillgångar och sparande. Vi är alltså man och hustru med två heltidsjobb. Däremot så har 2017 präglats av mycket föräldraledighet och inga heltidslöner har tjänats under detta år alltså:).

Nu handlar inte alla mål bara om sparande utan jag hade också en målbild av min totala investeringsportfölj och vilket värde jag vill uppnå. Här sitter man såklart i knät på Mr.Market men även min egen skicklighet/oduglighet när det kommer till att plocka in aktier i portföljer.

Jag har hittills satt av 139 450kr till aktiedepån vilket redan nu en bra bit över mitt mål på 120.000kr som jag satte som mål för 2017.
Förstår egentligen inte riktigt hur det har gått till men när jag kontrollräknar insättningarna så stämmer det faktiskt. Jag tycket det låter högt och det var inte den nivån jag förväntade mig.

För att få hjälp med att "tracka" nysparandet så har jag tagit hjälp av Lilla Ekonomens verktyg NNAVA. Du får såklart samma siffror från din depå men i verktyget så får du snabbt ut grafer och diagram utan själv behöva lägga in i Excel.

Anledningen till att nysparandet kunnat bli så högt är att vi inkasserade ca 40.000kr netto i utdelning från vårt onoterade innehav samt att jag fick en ok bonus från jobbet som hjälpte till. Men även om jag exkluderar utdelningen i nysparandet så är 120.000kr en nivå som vi kommer komma upp till. Får möjligtvis justera upp målet inför nästa år.
Det ska tilläggas att vi har varit föräldralediga ganska mycket under 2017 men har man låga månadskostnader så kan man också spara mycket på två löner.
Om man inte frestas av att flytta till stort och dyrt vilket är kutym i storstaden så har man finansiell frihet istället där man kan investera för framtiden men också ha råd till resor och äta ute, vilket vi gärna lägger pengar på.

Vi borde utan problem kunna sätta av 10.000kr/månaden till portföljen resten av året. Vi kommer även att prioritera bufferten som jag vill ska uppgå till 100.000kr innan jag börjar vara aggressiv i börssparandet igen.

Amorteringen hade jag en ambition att höja upp från låga 1.100kr till 2.000kr vilket inte har hänt. Får ringa banken till veckan och ordna helt enkelt. Vi har fortsatt låg belåningsgrad på ca 53% så ingen ko på isen mer än att det är fortsatt rimligt att minska belåningen. Vi har ju ändå en del lån sett i absoluta tal.

Uppdatering portfölj

Avanza - 1.270 000kr
Onoterat innehav 1 - 163.200kr
Onoterat innehav 2 (Kronfönster) - 19.000kr
Buffert - 40.000kr

Totalt: 1.492 000kr

Målet är snart taget med att uppnå 1,5Mkr i aktier och kontanter. Ser bra ut med andra ord.

Det jag inte är nöjd med är avkastningen i portföljen som varit medioker en längre tid. 5% 2016 och 7% 2017. Sätt i perspektiv till den tid jag lägger ner så är det dåligt. Tvåsiffrigt borde vara mer rimligt.

Nästa målsättning borde vara att få upp Avanzaportföljen till 1,5Mkr!
Kanske ökad insättning och färre transaktioner skulle vara en bidragare till det?


10 kommentarer:

  1. Känns som vi är lite i samma sits. Jag sparar bra med pengar men får inte riktigt upp portföljens avkastning kontra tiden jag lägger ned.
    Nu är jag nöjd med mina innehav så vi får se vart det nalkas. Men jag räknade ihop lite snabbt min samlade courtage kostnad mellan 2015-2017. - Jag kan tala om direkt att det är kapitalförstöring deluxe. Hade jag inte gjort så många transaktioner hade exempelvis min portfölj klarat av en hel konkurs....
    Jag tror man ska sätta upp någon form av regel. Typ 1 transaktion i månaden eller något. Det tvingar ju en att göra sin analys korrekt och välutförligt också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite slarvigt skrivet. Menade att alla mina samalde courtagekostander resulterade i ett helt aktieköp. Dvs hade ett bolag i portföljen gått i konken hade det varit 0/0.
      Så helt enkelt. Mindre transaktioner.... mindre risk?
      Oavsett så lär man sig mycket av affärerna man gjort... så ganska svårt att sätta det i ett perspektiv. Misstagen man gör vill man inte göra om. Hade man inte gjort misstagen hade man kanske gjort det i framtiden istället? Då med mer kapital.

      Radera
    2. Jag borde helt klart bli bättre på att följa upp mina affärer så man kan utvärdera sina köp och sälj ink kostnader för courtage.
      Visst har jag gjort bra affärer av att snabbt vikta om men även de innehav jag då sålt har gått hyfsat bra efteråt så frågan är vad nettot egentligen blev.

      Ska försöka sammanställa en utvärdering kring mina affärer när tid finnes:).

      Men annars är kanske fonder ett bra alternativ som bas i portföljen.

      Men allt kan inte bli perfekt heller om man är ny inom aktier. Man måste också få tillåta sig att underprestera om man samtidigt kan se att man lär sig något av det.

      Om man inte lär sig av sina misstag ja då bör man absolut fondspara:)

      Radera
  2. Håller med mr hjärta. Övertrejda är väldigt svårt att inte motstå. Händer mig hela tiden. Man hittar en aktie där alla siffror stämmer och man köper. Efter en kort tid så faller den och man har glömt varför man köpte och man säljer. Nån tid senare kikar man på den igen och inser att man sålt bort sig. Det tar tid och läropengar att hitta rätt conviction, hur man ska agera i olika trender. Jag kan ännu inte säga när jag själv kommer dit:). Egentligen är det ganska enkelt, mina fonder som jag köper och äger längre, typ +6mån, och som ofta inte säljs efter ett tillfälligt hack i kurvan då det tar några dagar innan affären går igenom, ger minst 100% bättre avkastning än mina aktier. I år sålde jag alla fonder i maj, "all in" 28 augusti, resultat +19,9% i år. Mina aktier ligger på 9,5% i år.
    Förra året slutade på +22% totalt.
    Tack för ett bra blogginlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det enda vettiga jag kan komma på här är att skriva ner tydliga regler för sin handel och varför man satt upp dem. Så man har något att gå tillbaka till när de impulsiva fingrarna är i farten igen.

      Jag tror också på att läsa mer om bolagen och deras marknader och konkurrenter samt allmän omvärldsbevakning mer än att läsa korta aktieanalyser och Twittersnack kring "heta" aktier.
      Viktigt att få en djupare förståelse kring bolagen och deras produkter mer än att slänga blickar på enkla nyckeltal.

      En kort reflektion av mitt egna beteende bara.

      Tack för kommentar

      Radera
    2. Trevlig läsning! En imponerande målmedvetenhet i sparandet får man säga! Sen är det riktigt klokt med en buffert, precis så tänker jag också. Sen amorterar jag hårdare, har samma syn där som mina innehav. Gillar låg skuldsättning.

      Och som sagt, att vara ordentligt påläst är en bra början. Sen är en strategi helt nödvändig:

      http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/p/mina-utgangspunkter-starkt-kassaflode.html?m=1

      Radera
    3. Du är ju också en bättre investerare än vad jag är så jag får kompensera med att spara desto mer!
      Det man inte har i huvudet får man ha i benen som det brukar heta. I det här fallet kanske det får representera sparandet då:).

      Radera
  3. Superkul läsning måste jag säga!

    Hoppas att det är OK att jag tar med detta inlägget i morgondagens veckorapport för inspiration :)

    SvaraRadera
  4. Intressant läsning och jättebra med en buffert! Man vet aldrig när blixten slår ner och man behöver ut med pengar fort.

    SvaraRadera