lördag 30 januari 2016

Apple-Försäljning vs finansiell ingenjörskonst


Ja den eviga debatten kring hur Apple ska värderas kommer knappast att avta i och med den senaste rapporten.
74,8 miljoner iPhones sålda vilket så klart är fantastiskt men också bara en marginell förbättring mot föregående julkvartal, och "peak iPhone"-debatten är ett faktum.
Och ja än så länge handlar allt om hur många iPhones bolaget säljer och inget annat. Men kanske kanske, kommer några tecken på att marknaden faktiskt kommer titta lite djupare i Apples rapport och kanske primera den fantastiska tillväxten som faktiskt finns där i det övriga produktutbudet.

Under presentationen 26 jan öppnade CEO Tim Cook med att förtydliga hur svaga valutor och dålig underliggande makro har kommit, och kommer påverka Apple under de kommande månaderna.
Att Apple påverkas så starkt av valutan förklaras tydligt.
2/3 av Apples vinst genereras nu utanför USA och valutan har på bara något år "urlakat" Apples vinst.
$100 i vinst Q4 -2014 är dag översatt till $85 pga svaga valutor främst i emerging markets och den starka dollarn.

I det korta perspektivet så guidar man ner förväntningarna i och med tuffa valutaförhållanden men också den makroekonomiska.Produktcykeln för Apple gör också att vi nu är inne i det svagaste kvartalet.
Man betonar också att man ser "economic softness" i Kina.
Ni vet nog vid det här laget hur marknaden reagerar på negativa nyheter från Kina. Aktien backade kraftigt dagen efter rapport och handlades ner till strax under $93.

Trots att man ser en försvagning i Kina så är Apple fortsättningsvis "bullish" över den marknaden och man tror fortsättningsvis på många goda år framöver. Själv är jag beredd att hålla med. Svackor i försäljning kommer och går men den strukturella höjningen av levnadsstandarden är fortsatt stark och iPhone är bevisligen ett premium-märke som många är villiga att betala mer för.

Man ska självklart vara kritisk till överoptimistiska prognoser när det gäller försäljningsutvecklingen av iPhones men får heller inte glömma bort vilken kvalité som Apple besitter i sitt varumärke samt den otroligt starka kundnöjdheten. Man har extremt lojala kunder och de gillar produkterna det är en "moat" som är svår att kopiera.
Hög kundnöjdhet och en stor konverteringsgrad från Androidanvändare till iPhone i Q1.


Övriga produkter


Apple Music har nu över 10mlj betalande prenumeranter och ökar givetvis varje dag. Apple Music är på intet sätt något revolutionerande och jag kan säga att jag gillar Spotify mer. Bättre spellistor och hela upplevelsen med Spotify känns som att det är gjort av människor som både kan och älskar musik. Apple Music känns som en stel kopia som försöker apa efter. Däremot så tror jag inte att det spelar särskilt stor roll om Spotify fortsätter att vara dominerande då man kommer få in tillräckligt många kunder på ett billigt sätt genom sin existerande användarbas. Men tillslut så borde Apple gå om Spotifys 20mlj betalande användare. 

iPad dalar i försäljningen vilket är helt naturligt särskilt nu när man börjar sälja fler och fler stora telefoner. Försäljningen blev 16,1 milj enheter vilket trots allt är helt ok men lägre än väntat.
Behovet av att uppgradera sin gamla iPad till en senare modell är betydligt lägre än för en telefon. Jag har haft min skruttiga iPad 2 sedan 2011. Skulle gärna uppgradera faktiskt men känner mig lite snål.
Det som vore intressant här är att få veta hur iPad Pro har bidragit till försäljningen och hur vi hade kommit ut försäljningsmässigt utan den.

Apple TV och Apple Watch säljer tydligen riktigt bra och särskilt Apple Watch under december månad. I nuläget i små volymer relativt iPhone vilket betyder att trots fantastisk tillväxt så struntar man blankt i dessa produkter särskilt nu när försäljningen av iPhones ser ut att vika ner.

Vad triggar aktien? Apple har som Tim Cook uttryckte det "the mother of all balance sheet" och en kassa på ca $216mdr varav $200mdr finns utomlands. 
Dock inga pengar man kommer plocka hem till USA så länge man riskerar hög beskattning. 
Därför skuldsätter man sig med stora obligationslån för att finansiera sitt extremt stora "capital return program" till aktieägarna. Man köpte aktier för $8,8mdr under årets sista kvartal.  

Om du tycker att det låter vansinnigt att låna pengar för utdelning och återköp så tänk på att Apples ränta på sina lån i många fall ligger under 2% och bara utdelningen till aktieägarna nu yeildar 2,2% vilket gör det gratis och mer förmånligt för bolaget att låna pengar för återköp, 
Återköper driver såklart också på EPS särskilt nu när värdering av aktien är låg. 

Men alla dessa finansiella ingenjörskonster är inget som Apple belönas för. EPS eller vinst per aktie är inget som kommer driva kursen i närtid. På sikt så kommer den det förutsatt att försäljningen inte möter en strukturell minskning. 
Se IBM som skräckexempel. Massiva återköp och ökad EPS men minskad försäljning och en dalande aktiekurs. 

Det som talar mot Apple är att alla kan dra till minnes bolag som Nokia, Dell, IBM och Hewlet&Packard för att nämna några. Bolag som som har fallit hårt från sina fornstora dagar som hårdvarubolag. Vi ska lära oss av historien så varför skulle Apple vara annorlunda? Inga träd växer till himlen och allt det där...


Varumärkeslojalitet och "recurring revenue"


En växande intäktskälla hos Apple är "Services". Här hittar du Apple Care, Appstore, iClound, Apple Music, Apple Pay, iTunes mm. Här refererar man tills sin "installed base" som intäktskälla vilket kommer från alla deras aktiva produkter ute hos kunderna. Man är nu uppe i 1 miljard aktiva enheter som genererar intäkter till Apple. 1 miljard enheter och inte kunder då många kunder har flera olika Appleprodukter hemma. Dock en imponerande siffra.

Installedbase Service Revenue är alltså upp 23% från från föregående år och bidrar med $31,2mdr till 2015 års vinst. 15% upp i Q1 YoY. 
Här har vi en intäktskälla som växer så det knakar. Frågan är när man ska sätta en premie på denna fantastiska intäktsström? När den blir tillräckligt stor relativt iPhone gissningsvis. 
En stagnerande iPhone försäljning kan trots det driva på fantastisk försäljning och vinsttillväxt i dessa kringtjänster. Helt klart en intressant utveckling att följa. 

Köpvärd?Jag har ett litet innehav i Apple på 5% av portföljen. Gillar bolaget och värderingen och kommer ligga lång ända fram tills att "Project Titan" kommer rullas ut. Det kommer vara arvtagaren till iPhone som vi för närvarande inte vet mycket om, mer än att projektet slukar R&D och förmodligen kommer att vara ett fordon av sällan skådat slag:). 

Jag gör småköp lite då och då i detta bolag och trots att jag gillar bolaget så har jag stor respekt för att marknaden kanske aldrig kommer att värdera bolaget som ett snabbväxande Starbucks med p/e 30.

Jag är verkligen en lekman när det kommer till att värdera Apple. 
Har ingen som helst aning om vad aktien kommer att stå i om ett år men jag är mer positiv till bolaget än många analytiker som hävdar att Apple Watch är en flopp. 
Tiden får helt enkelt utvisa men trillar vi under $90 så kommer jag köpa mer. 


2 kommentarer:

 1. Tack för dina tankar om Apple.
  När meddelar dom vad utdelningen blir?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Just nu är det $0,52 som gäller och betalas ut 11/2. Nästa besked om utdelning och återköp kommer i Q2, april.

   Radera