onsdag 6 januari 2016

Tips på billig bra ekologisk mat


Vi har idag en ganska snäv matbudget på ca 2600kr/mån för två personer (snart tre). Det går såklart att vara ännu snålare likt Miljonär innan 30 men dit vill vi inte. Mat ska vara roligare än så.
Vi väljer att ha en snäv matbudget så vi kan lägga mer pengar på resesparande och aktieköp. 

Vi försöker i största möjliga mån köpa ekologiskt, men ibland faller jag för frestelsen om prisskillnaden är omotiverat stor.

Kan väl också säga att jag är emot att storhandla. Det skapar bara ett överutbud av mat i kylskåpet vilket i sin tur riskerar att mat blir dålig vilket i sin tur leder att man kastar maten. Svinn bör undvikas i största möjliga mån!

Varför eko? 

Jo av den anledningen att vi vill värna om ett mer naturligt jordbruk och livsmedelsproduktion samt inte heller få i oss rester av bekämpningsmedel och andra kemikalier som är vanligt förekommande i vanlig livsmedelsproduktion. 

Vill du läsa mer om varför ekologisk mat är att föredra så kan du läsa mer hos Naturskyddsföreningen.

Hur handlar vi?

Allt i vårt kylskåp och skafferi är inte ekologiskt men majoriteten är nog det vill jag påstå.

Detta köper vi alltid ekologiskt:
Smör, mjölk, ägg, kaviar leverpastej, skinka, spagetti, makaroner, lasagne. 
Fisk, kött (ej kyckling)
Grönsaker, frukt, potatis, krossade tomater

Ibland är det ekologiska alternativet orimligt dyrt i relation till det vanliga. Tex när jag var på Ica här om dagen. Ekologisk gurka 30kr, oekologisk 10kr. Här väljer jag att avstå och köpa något annat i stället. 
Kyckling är något vi sällan handlar ekologiskt. Anledningen är att det sällan finns annat än hel kyckling men också för att kilopriset är "orimligt" högt. Så här blir det från tid till annan en avstickare från våra principer. Vi äter kyckling ca en gång i månaden ungefär.


Hur handlar man billigt?

Det kanske allra viktigaste är att handla efter säsong. 
Skapa inte menyn efter vad du själv "är sugen på" utan efter vad som erbjuds i disken. Grönsakerna är då oftast billigare och affärerna kör ofta kampanjer vilket ger det hela ännu lite billigare passar på att göra inköpen efter dessa.
Jag försöker tajma de flesta av mina inköp när Coop kör kampanj på tex veckans eko. Det kan spara mycket pengar att få ekovaror till reducerat pris.


Här får du en lista på vilka grönsaker man skålla ögonen på och när på året:


Januari - mars
Grönsaker:
Brysselkål,gulbeta,jordärtskocka,kålrot,broccoli,grönkål,aubergine,lök,palsternacka,romanesco,
fänkål,morötter, rotselleri,mangold,potatis,paprika,rödbetor,vitkål,spenat,rödkål
Frukt:
svenska äpplen,citron,kiwi,apelsin

April - juni
Grönsaker:
Isbergssallad,lök,potatis,broccoli,kålrot,fänkål,morötter,mangold,rotselleri,blomkål,palsternacka,
rödbeta,haricots verts,purjolök.salladskål,vitkål,sparris,dill
Frukt:
svenska rabarber,persika,citron

Juli - september
Grönsaker:
Blomkål,broccoli,färska bönor,fänkål,gurka,isbergssallad,kronärtskocka,kålrot,lök.majs,morot,palsternacka,,romanesco,
paprika,
potatis,purjolök,rotselleri,rädisor,rödbetor,sockerärter,sparris,spenat,stjälkselleri,tomat,vitkål,zucchini
Frukt:
Rabarber,vinbär,körsbär,krusbär,jordgubbar,hallon,blåbär,plommon,päron,melon,nektarin,persika

Oktober - december
Grönsaker:
Blomkål,brysselkål,grönkål,kålrot,stjälkselleri,gulbeta,jordärtskocka,lök,morötter,palsternacka,
potatis,vitkål,spenat,purjolök,rotselleri,rödbetor,rödkål,salladskål,aubergine,paprika,broccoli
Frukt:
Citron,kiwi,apelsin,äpple,granatäpple,päron


Några nycklar till billigare matkostnader

Skippa salladen

Något som jag tycker drar upp kostnaderna för varje måltid är sallad. Att köpa sallad med tillhörande växthusodlade grönsaker gör det hela väldigt dyrt. 
Kör hellre en sallad på strimlad vit- eller rödkål som du blandar upp med olivolja, vinäger/citron och salt och peppar. Billigt fräscht och knaprigt.
En stor vitkål håller och räcker dessutom väldigt länge.

Gör det själv

Sylt och marmelad köper vi aldrig i butik utan det gör vi av egenplockade bär eller av frukt som vi köper i affären. 
Lingon och blåbär plockar vi själva på somrarna vilket förser oss med sylt resten av året. 
Av 6-8 ekologiska apelsiner så får du ditt marmeladbehov tillfredsställt för en billig penning.
Äpplen och rabarber får vi av föräldrarna vilket vi klarar oss nästan ett helt år på. Äpplen köps dock också under året. Men vi försöker hålla till svenska äpplen i den mån det går.

Allt detta hushållsarbete gör vi inte för att spara pengar utan för att vi är vana med att det är "så här man gör". Man tar tillvara på det skogen har att erbjuda för att sedan laga till och förvara så man klarar sig. Att det spar en massa pengar är en bonus.
Hade vi inte sparat pengar hade vi fortfarande gjort oss allt detta besvär. 

Att baka bröd är riktigt ekonomiskt. 
Jag bakar till största delen allt bröd själv och det är utmärkt till vardagsbehovet. Ska det lyxas med något finbröd till helgfrukosten så springer jag ner till bageriet bara. Men att slösa pengar på industribröd så som lingongrova och havrekusar skulle inte falla mig in. Jag tycker det är jättesvårt att gå tillbaka till industribröd när man vant sig vid hembakat bröd. Och det är också mycket godare! Om du kan baka vill säga...

Skippa dyrfrukosten

Här springer det iväg rätt mycket pengar för vissa har jag sett. Det ska vara jucier, fruktyoghurt, skinkor och korvar till pålägg och ett digert utbud av marmelad.
 
Havregrynsgröt säger jag bara. Punkt.

Havregrynsgröt med hackat äpple, kanel, och en kopp kaffe till det. Och så äter du det varje dag.
Då har du sparat in en hel del pengar åt dig och din familj. 
Det är gott, du blir mätt och får bra med energi som räcker fram till lunch. Havregrynen, äpplena och mjölken så såklart ekologiska och du äter samtidigt en nyttig måltid utan en massa socker eller juice som fräter sönder tänderna. Vilket i sin tur skapar en massa merkostnader hos tandläkaren...

Svenska matklassiker 

Några rätter är vanligt förekommande i svenska hem är Spagetti & köttfärssås och Korvstroganoff. Dessa trevliga små vardagsrätter lagar även vi till och från. Passar också väldigt bra som storkok om man vill få till ett gäng matlådor. 
Vi köper ekologisk falukorv och ekologisk köttfärs. Proteinet är såklart mycket dyrare än det billigaste du kan hitta i din affär. Ibland kanske t.o.m dubbelt så dyrt! 
Här försöker jag vänta ut kampanjpriser eller möjligen "kortdatum-rabatter". Dyker du på en så är det bara att hamstra så mycket du kan för att sedan frysa in överskottet.
Annars är det bara att bita i det sura och köpa ändå. 


Och det är här vår gode vän vitkålen gör sin entré och drar ner kostnaden per portion till riktigt trevliga nivåer. Genom att blanda i fint strimlad vitkål i köttfärsen eller Korvstroganoffen med drygt motsvarande mängd kött så har du i princip dubblat satsen men till en kostnad av bara några kronor. Allt är ekologiskt men du betalar inte mer än ca 12kr/portion. Vilket är superbilligt.

Och bli nu inte förskräckta av att det är vitkål i maten. Det är inte där det avgörs om du lyckas med maten eller ej. Är du en konstnär med grundsmakerna sälta, syra och sötma så kommer du laga grym mat oavsett vilka ingredienser du slänger ner.

Det här är lite av hur jag tänker kring matlagning. Hoppas det inspirerar någon till att banta ned matkontot lite fast ändå inte tumma på kvalitén. 

Har du några tips på billig mat som är både god och nyttig?

2 kommentarer:

  1. Hej, och tack för en kanonblogg. Tycker ni tänkt på det mesta men mitt tips är att kolla reklamblad samt vara rejält otrogen sin "vanliga" matbutik. Tycker fram för allt att man kan spara pengar på protein genom att jaga runt lite.

    Sen slår jag gärna ett slag för långkok, vilket är enklare om man tänker efter, ofta bara att grovhacka och låta stå. Då kan man dessutom använda billigare kött som nötbog, fläskkarre mfl. Ofta grymt gott genom att låta det bara stå och puttra. Sen att man kan göra 12 portioner i ett bräde är aldrig fel då lunch ute är rena rånet!

    /mvh Systerspar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för fina ord.

      Ett sätt för oss att spara in på kött vilket jag inte nämnde är att vi köper älgkött från bekanta och nötkött från gårdar på landet. Det gör att vi kan köpa viltkött för 79kr/kg samt bra nöt och lamm för billiga pengar.

      Och självklart så blir det långkok. Tryckkokaren är ett klockrent alternativ till den gamla gjutjärnsgrytan:).

      Radera