fredag 1 januari 2016

Avkastning för 2015

Här kommer en summering av 2015 och några korta kommentarer av varje innehav och hur jag tänker kring dem fortsättningsvis.

2015 är det året då portföljen har vuxit sig betydligt större än föregående år. Främst pga av stora insättningar i kombination av god avkastning. Jag slutade året på 21% ink utdelningar vilket jag är väldigt nöjd med trots att jag haft en del sura innehav så som mina fastighetspreffar.
Portföljen har avkastat bra pga innehav så som Amhult2 och Protector samt att jag varit med i många nyintroduktioner och handlat på trenderna som varit ganska hysteriska emellan åt. Men årets överlägset bästa affär är GWS som har gett mig 130% avkastning.
Utdelningarna har också vuxit tills sig betydligt från föregående år och kommer förhoppningsvis hamna någonstans över 30k under 2016.
Under detta år så hoppas jag på minst 10% avkastning men tror mer kan vara möjligt med den portfölj jag har. En del justeringar kan nog behövas för att inte lagga efter. 

Portföljen


Handelsbanken- Bank har nog haft sin bästa tid och jag tvivlar på att allt kommer vara guld och gröna skogar fram över. Hög skuldsättning hos privatpersoner samt ökade regleringar om kapitalkrav vilket bör minska avkastningen och hämma utdelnigstillväxten. Men efter som SHB är av ypperlig kvalié och hör hemma i en långsiktig utdelningsportfölj så kommer jag låta innehavet vara kvar och eventuellt öka på dippar. Tillväxten i UK talar också för att äga bolaget. 
SHB är idag bara 3,6% av portföljen. 

Novo Nordisk- Stabil marknadsledare inom insulin. Kommer inte att sälja. Ökar på 340-350DKK. 8% av portföljen

HM- Kommer inte att sälja. Kan tänka mig att öka under 300kr. 4,5% av portföljen.

Sampo- Kommer inte att sälja. Nordea som stabil bank och If som är Europas mest välskötta försäkringsbolag. If har visat att man tjänar bra med pengar i denna lågräntemiljö och har parerat konkurrens på ett bra sätt. Den fortsatt starka bilförsäljningen gynnar If speciellt då man har ca 30% av bilförsäkringsmarknaden i Sverige. Inga planer på att öka om inte vi får en stor sättning i kursen. Ett måste i en utdelningsportfölj. 6,4% av portföljen för närvarande.

Mekonomen- Har verkligen varit en besvikelse kursmässigt och jag tror inte att det är helt fel att köpa på dessa nivåer. Kan nog dippa lite till innan det vänder. Fortsatt stabil verksamhet och fina kassaflöden. Norgeexponeringen kan såklart vara en oro om konjunkturen havererar i grannlandet. Kan tänka mig att öka något. För närvarande 4,2%.

Akelius pref-  -11% för 2015 och mitt största innehav. Visserligen så har den spottat ur sig 6% i utdelning så ca -5% torsk på det här innehavet. Tycker att företaget Akelius i sig är kvalité och äger gärna preffen. Men vad är vitsen med att äga kvalité om man förlorar pengar? 
Kommer troligtvis att minska här men har kvar en del då jag är nöjd med det kassaflödet det ger mig. Ser ingen ljusning för fastighetspreffarna även om jag personligen tycker att de "borde" var en mycket mer attraktiv investering. Möjligen att de kan prestera bättre i ett sämre börsklimat. 10,8% av portföljen och bör väl kanske ligga runt 5%.

Amhult2- Kommer inte sälja. Möjligtvis öka om det blir lite extra rea vid någon tidspunkt. Bra bolag med en enkel strategi. Att bygga och utveckla Amhults centrum. Jag gillar också att de vill bli ett förvaltande bolag och inget mini-JM. 9% av portföljen.

Protector- Sålde av en lite del under året men kommer inte sälja av något mer igen. Kan tänka mig att öka. Har stått emot bra trots en avmattning i de fantastiska resultaten som vi tidigare har blivit bortskämda med. Känns som att marknaden värderar bolaget rättvist och kommer också belöna rikligt om Englandssatsningen börja ge frukt. Förvänta er inga väsentliga intäkter där i från under 2016.  8,5% av portföljen. 

GWS- Relativt nytt bolag i portföljen. Sålde av 900 aktier på 25kr för att plocka hem lite vinst. Har ett innehav på 2000 aktier som jag kommer behålla för att se var vi hamnar. Förväntar mig ett år med positiva nyheter som kommer kunna ge fart åt aktien. Bolaget behöver också visa på lite intjäning. Man har nu tagit in 38,4 MSEK i emissionen vilket kommer borga för en tillräcklig kapitalanskaffning för 2016. Positivt kassaflöde under året utlovas. 

Zalaris- Gått starkt under året med ett kurslyft på 31%. Norska kronan har dock säkerligen bidragit lite till kursuppgången då den har backat kraftigt under året. Här kommer jag att öka på vid tillfälle. Kan gärna uppgå till mellan 5-10% av portföljen. Nu 3,6%.

Utöver dessa innehav så har jag några amerikanska aktier i lite mindre poster mellan 3-4% av portföljen vardera. 
Apple, Disney, KraftHeinz, Gilead och Starbucks
Det bolag som jag definitivt kommer att behålla är Disney och Starbucks. Fina bolag att ha i en placeringshorisont på 10-20 år. 

Bubblare

Har tre mindre innehav som jag eventuellt också kommer att öka i men som redan nu har gett bra avkastning. Attendo, Bravida och Nobina. Mer om dessa i ett annat inlägg. 

Övrigt


Andra bolag som jag har i portföljen (där något innehav eventuellt kommer att säljas av för att kunna fokusera mer på kärninnehaven):
Fortum, Kopparbergs, ABB, SAS pref, Alm pref, Bahnhof och Saltängen.

Är hur som helst riktigt taggad på 2016 och kommer lägga ner mycket möda för att göra det till ett minst lika bra år avkastningsmässigt men även bibehålla ett högt sparande. 

Gott nytt börsår!

4 kommentarer:

 1. Grattis till den fina avkastningen, bra jobbat !

  SvaraRadera
 2. Tackar. Främst så handlar det om att hämta inspiration från andra investerare på Twitter och bloggar men även Börsveckan är en källa till inspiration:).

  SvaraRadera
 3. Hej Mr P! Roligt att läsa om ditt år. Grattis till den fantastiska utdelningsökningen under 2015. Har en hel del liknande företag som du i portföljen och tror också starkt på både Disney och Starbucks, hade inte varit fel med en större dipp där så att man kunde öka sitt innehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mr U. Disney och Starbucks är nog bra på långsikt. Knappast några raketer under 2016 vad jag tror i alla fall. Men de kommer få vara kvar i portföljen utan tvekan.

   Ha det gott

   Radera