tisdag 9 februari 2016

Hur försäkrar du din portfölj?


Blev lite sugen igår på att ta tempen på Twitterflödet och dess engagemang i guld som investering.
Denna högst ovetenskapliga studie visade att 19% ägde guld i någon form i sin portfölj och 65% gjorde det inte. 16% svarade "borde nog".
Fram tills blogginläggets publicerande så har hela 326 personer svarat. Fantastiskt bra för en Twitterprofil med bara 377 följare:). Jag tackar Snåljåpen, Hobby trader 2.0, Fredrik Wilkens och Joeykiller för reetweet.

Försäkringar


Man pratar ibland om guld som en försäkring av sina tillgångar. Vilket det också är enligt mig.
Vi försäkrar bilar, hus, telefoner och värdelösa tv-apparater men inte lika självklart att försäkra våra finansiella tillgångar.
Krockar vi med vår bil så riskerar vi att bli utan ersättning om vi ej omfattas av en vagnskadeförsäkring. Är vi helt vållande så får vi definitivt ingen ersättning.
Är vi slarviga med vår iPhone så vill vi gärna ha en "drulleförsäkring" osv.
Står vi inför en en allvarligare finanskris så riskeras våra finansiella tillgångar i sparande och pensioner att reduceras till småsummor. Såvida vi inte har någon form av försäkring. I detta fall så skulle guldet kunna vara ett alternativ.

Du kan såklart lägga in korta positioner i din portfölj för att säkra av dina tillgångar i en börsnedgång eller helt gå ur marknaden med en helt perfekt tajming. Men nu fokuserar jag på guldet.

Några av er inklusive undertecknad kanske kan tycka att några defensiva innehav vill göra jobbet. Ytterst få aktier tenderar att stå emot då marknaden står inför en total utförsäljning. Kanske inte Axfood då som tycks stå emot all baisse trots superhög värdering.

En av anledningarna till att vi inte försäkrar våra innehav är möjligtvis att börsen alltid går upp på sikt och att vi då egentligen aldrig riskerar någonting då vi historiskt alltid är vinnare på börsen. Förutsatt att våra behov av vår aktieportfölj tajmar med börsens cykler.
Vad jag menar då är att det känns förmodligen mer rationellt att ta en vinst när börsen står på ATH än att tvingas sälja för ATL för att tex banken vill kräva in mer pengar för amortering.

Det är dock inte alla som har denna fantastiska tajming i verkligheten. Och vi kanske heller inte vill betta allt på att vi kommer ha det i framtiden?

Investering eller försäkring?


Guldet är bland ett föremål för debatt bland investerare och Warren Buffet är en känd skeptiker till guld som investeringsform. Finns ett otal raljerande citat där han tydligt visar vilken usel investering han tycker det är. 

"If you own one ounce of gold for an eternity, you will still own one ounce at its end".-W.Buffet.
Ingen kan väl säga emot honom här?

Citatet kan du se på två olika sätt:

Det är en investering och i slutändan sitter du kvar med just det du köpte. Varken mer eller mindre. Alltså inte så attraktivt då du förväntar dig X % avkastning. Annars skulle du aldrig investerat i första början?
Som försäkring helt ok att lyckas bibehålla samma värde som du köpte för trots allt som hänt runt om i världen. Och dessutom inflationsjusterat vilket du inte kan få från kontanter. 

Så att...

Om du "investerar" i guld så spekulerar du i folks rädsla att saker och ting kommer bli värre och att någon annan av just den anledning kommer vara villig att betala ett högre pris än vad du gjorde. 
Spekulation och "hoppas" är ingenting för mig. Är dålig på det så jag hoppar över av just den anledningen. 

Om vi då ger Mr Buffet rätt i att det är en dålig investeringsform men bestämmer oss för att det kan ge oss en försäkring så kan det möjligtvis bli intressantare. För du förväntar dig väl inte att din bilförsäkring ska börja bidra positivt till hushållets kassaflöde varje månad? Eller att villaförsäkringen kommer betala ut stora utdelningar? 

Och så kanske man bör se på guldet också. Inte som en inkomstbringande investering utan som en försäkring i portföljen som stöttar upp när allt annat tenderar att gå ner. Och det kan komma till en kostnad. 

Och guldet tenderar att alltid gå upp när resten av aktiemarknaden går ner vilket hade varit rätt trevligt i dagar som denna, 

Så om vi accepterar att guldet inte ska handla om uppsida utan om hur vi kan minimera nedsidan så kanske det inte vore så dumt ändå att kanske viga 5-10%% av portföljen till denna ädla metall?

Det är enkelt att investera i guld och du kan köpa ETF:n "GLD" som har den fysiska metallen som underliggande tillgång. Den är upp 12,8% YTD. 

Försäkrar du din portfölj?

1 kommentar:

  1. "Gold is the hedge against government" - M. Armstrong
    https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/precious-metals/gold/gold-the-hedge-against-government/

    SvaraRadera