lördag 11 juni 2016

Börsen och Brexit

Skönt med lördag och en kaffekopp så  här på morgonen. Inbjuder till lite börstankar.

Nu handlas det mesta på börsen om "Brexit". Nervositeten kommer att tillta ju närmare valet vi kommer den 23 juni och ju jämnare opinionssiffror desto baisseigare börs troligtvis.

Man har väl tidigare varit ganska säker på ett "bremain" alltså att Storbritanien stannar kvar i EU men eftersom opinionssiffrorna har blivit allt mer jämnare så har osäkerheten ökat. De här siffrorna är från Financial Times senaste mätning från 6/6 2016.

45% av britterna vill alltså stanna mot 43% som vill lämna. Man får väl hoppas att när det väl kommer till kritan så kanske man ändå inte vill bryta Europasamarbetet.


Om vi får Brexit?


Om det är något börsen ogillar så är det osäkerhet och det är just det som Brexit innebär. En jäkla massa osäkerhet där ingen har en aning om vilka konsekvenser det får för Storbritannien eller för resten av Europa. En uppsjö av handelsavtal som ska förhandlas om och det kommer rimligtvis ta flera år innan det är klart.

Eftersom undersökningarna pekar på att britterna kommer att stanna kvar, även om det är väldigt jämnt så betyder det också att nedsidan kommer bli stor om Brexit inträffar eftersom att marknaden då har diskonterat in att det troliga blir att man stannar.

Brexit= pundet kommer att pressas och det blir slakt i Kopparbergs för att nämna ett exempel. 
Jag själv äger Kopparbergs och vill inget ont om den aktien.

Stannar man kvar så tror jag på ett lättnadsrally som kommer kunna pågå ett tag.Tills alla andra inser att det är status quo och inget egentligen har hänt och att vi fortfarande måste oroa oss för global tillväxt och skuldsättning mm mm. Business as usual. 


Köpa nu eller sedan?

Skulle jag ge ett råd så skulle jag nog säga att man bör avvakta omröstningen. Själv så kommer jag nog inte vara så konsekvent och det beror nog mest på hur kraftiga rörelser vi ser på marknaden. 
Handlas tex Kopparbergs eller HM ner till 200kr eller att du kan få SHB för 90kr så köper jag nog oavsett trots att risken är högre. Uppsidan blir då naturligt större. 

Men det kan nog helt klart svida i många depåer nu under ett par månader och då gäller det att man plockat in bolag i portföljen med omsorg och som man kan. Faran är annars att du börjar tveka och säljer bort dig på riktigt låga nivåer när självförtroendet börjar svikta. 

Trevlig lördag på er

4 kommentarer:

 1. För den som är långsiktig i sina placeringar är Brexit bra. Ekonomin kommer stärkas totalt sett om EU försvagas. Det enda som behövs i Europa är fri handel. I övrigt är det bra med konkurrens mellan små enheter.

  Det innebär inte bara konkurrens mellan företag, utan även mellan stater som måste erbjuda bra service till låga skatter. Och bra lagstiftning för nya företag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte lika övertygad även om EUs betydelse kanske är grovt överskattad. Kanske främst då av EU-byråkraterna själva.

   Ett splittrat EU skulle nog kunna ställa till det ganska mycket tror jag då vi har väldigt många svaga banker där. Kanske en ordentlig finanskris som skulle kunna utlösas?

   Radera
 2. Än så länge kommer jag sitta lugnt i båten och också fylla på om mina innahav dippar till attraktiva nivåer. Då jag än så länge länge ligger rätt så duktigt likvid gör det mig inte jättemycket om det svänger och gungar. Ser med spänning fram mot resultatet av britternas omröstning dock!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då låter det som du har ett riktigt bra utgångsläge om du är duktigt likvid.

   Grattis till det:)!

   Radera