onsdag 13 juli 2016

Protectors Q2


Ja nu ska jag äntligen skriva några rader på bloggen igen.
Har varit ett långt uppehåll då jag har haft fullt upp med både semester och barn.
Det gäller att hitta de små luckor som erbjuds om man ska kunna posta något med någorlunda substans på bloggen.
Helt klart lättare att vara aktiv och spamma lös på Twitter än att skriva mustiga blogginlägg.

Nåväl. Nu ska jag dra igenom min syn på det norska försäkringsbolaget Protectors Q2 som kom i fredags. Marknadens reaktion var att sänka kursen från 76NOK till nu 73NOK.
En ganska väntad reaktion tycker jag då aktien tenderar att reagera negativt på rapporterna. Antingen för låg tillväxt, för låg avkastning på investeringarna, eller högre claims ratio än väntat brukar kunna vara anledningar till kurspress.
Och som alltid så är det viktigt att kunna bolaget man investerar i och inte fly så fort ett litet nyckeltal inte levererar som det ska från det ena kvartalet till det andra.

För er som är intresserade av bolaget rekommenderar jag titta på presentationen från i fredags med VD Sverre Bjerkerli. http://www.hegnar.no/TV/kvartalspresentasjon/36174045

Q2 i siffror

Rörelseresultat 255 MNOK
Premietillväxt 14% (22% på helåret)
Brutto skadeprocent 83,5% (73,5%)
Brutto kostnadsprocent 5,1% (6,7%
Totalkostnadsprocent (Combined Ratio) 93,7% (87%)
Avkastningen på investeringsportföljen 221MNOK, 3% (0,8%)

En annan viktig siffra att ha med här är att man har pitchat Protector för 85% av mäklarkåren inom den offentliga sektorn i England, vilket är mer än dubbelt så stor än hela nordens försäkringsmarknad! Räkna med tryck i bolaget när avtalen börjar trilla in. 

Guidningen för helåret förblir intakt trots en del försämringar i tillväxt och skadeprocent. Hack i kurvan om man skall tro ledningen. Vilket jag gör.

Man har haft otur i kvartalet med många storskador. 2-3 ggr så mycket som ett normalt kvartal.
Man hade fler medium-stora skador de senaste kvartalet än de senaste fyra kvartalen tillsammans. Ordentlig otur med andra ord och rejält resultatpåverkande. Man har även reserverat rätt mycket inom COI (Change of ownership Insurance) vilket också bidrar negativt.

Jag som har följt försäkringsbolagen länge vet att det kan slå hej vilt på Combined Ratio inom företagsförsäkring och inget man ska dra för stora växlar på när man tittar på den långsiktiga trenden. Viktigt bara för ett försäkringsbolag att man är diversifierad och har många olika typer av risker i sin portfölj. Mer om det senare. 

Sverige är en stor bidragare till Protectors framgång och bara i Q2 så har man vuxit med 30,9% vilket är fantastiskt bra då Sverige också har riktigt fin lönsamhet. Nästan lite för bra lönsamhet enligt VD. En viss försämring i skadeprocenten är att förvänta sig över tid. Skadeprocenten ligger på ca 73% i Sverige.

Man guidar 20% tillväxt för helåret men tappar lite momentum i Q2. Främst beror det på COI som kalendermässigt har ett svag kvartal i Q2 samt att Danmark är lite av ett problembarn med sin tillväxt och lönsamhet. Här kommer man inte se någon ljusning kommande kvartal. Lite tålamod krävs med andra ord. 
Vad är det med Danmark som gör att inget jäkla bolag tycks kunna prestera där? Kan någon kunnig svara på det så vore jag tacksam. 

Så man slutar kvartalet med en 14% tillväxt vilket är en "accepterad nivå" hos ledningen men man är inte nöjd.

Man pratar också om hur diversifieringen i portföljen fortsätter vilket är positivt för riskspridningen. Man ökar andel "short tail", risker med kortare löptid. I detta segment hittar du motor och egendomsförsäkring vilket har gått från 18% av portföljen 2011 till 43% 2016. Främst tack vare tillväxten i Sverige. 

Status Englandssatsningen 

Inträdet i Engand är verkligen en option på något stort för bolaget. Lyckats man här så kommer så blir belöningen stor.

Statusen nu är att man är belägen i Manchester med 9 st anställda men ökar stadigt i styrka. Man planerar även att starta upp ett kontor i London.
Man har alltså lyckats träffa 85% av mäklarkåren inom offentlig sektor och mottagandet sägs vara mycket positivt. 

Man har redan nu skrivet ett par avtal och har offerter ute som inväntar svar. Man tror inte att England kommer att vara en stor bidragare under detta och nästkommande år men bidra starkt till 2018. Ingen specifik guidning görs från ledningen. 

Investeringsresultatet


Försäkringsbolagens andra ben är som bekant att tjäna pengar på premierna. Och det är Protector onekligen duktiga på. Man har en investeringsportfölj uppgår till 7 448MNOK vilket är 21,4% större än föregående år. 
Man har ingen exponering mot norsk oljesektor. 
Man har ökat andelen aktier rejält mot föregående år 9,3% till nuvarande 21,5%. Högre risk som har bidragit starkt till det positiva resultatet. Man betalar heller ingen skatt på vinsten från investeringsportföljen vilket också dopar resultatet lite. Totalt 220,5MNOK för Q2

Man har alltså fått riktigt fint resultat tack vare aktieexponeringen och jag är lite sugen på att veta vilka gobitar man har hittat...

Är man kritiskt lagd så kanske man skulle höja på ögonbrynen när det kommer till allokeringen av investeringsportföljen och dess övervikt mot aktier. 

Slutligen

Bolaget ligger kvar i sin guidning och det ser ut som att man klarar att växa med 22% i år men sannolikheten för att lyckats har ökat en del pga Q2. Jag själv har köpt på mig några fler aktier efter rapport då jag känner mig trygg med ledningen och den väg bolaget tagit. Jag har svårt att se vad som kommer att hota Protector i det korta perspektivet. Man har hittat sin nisch och man tar "alla" kunder inom den (offentlig sektor). 
Att man dessutom har vagnskadegarantin för Tesla är totalt menlöst för resultatet men coolt ur ett varumärkesperspektiv:). 

Slutligen så tycker jag inte att det är ett kanonresultat precis då man räddas "för mycket" av investeringsdelen. Och andra sidan så lyckats man växa tvåsiffrigt och vara lönsamma så det får man vara tacksam för. Kommer fortsätta att stoppa in mina pengar i aktien så fort den bjuder på svaghet.

Man bjuder på kapitalmarknadsdag 18 augusti och jag hoppas att man kan följa den på nätet. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar