söndag 25 september 2016

Semester och bokläsning


Är nu på semester med familjen i 33 gradig sol och värme:). Härligt minst sagt.  Men just idag så vräker regnet ner och jag ämnar läsa klart Marcus Hernhags bok "Den enkla vägen - bli rik på aktieutdelning".

Innan jag började läsa boken så roade jag mig med att läsa ett urval av recensioner som bloggänget publicerat vilket byggde upp lite extra spänning kring boken.

Först var Gottodix ute med sin recension och hade ett lite mer kritiskt förhållningssätt till boken och svalde inte allt resonemang med hull och hår.
Tycker Gottodix resonerar klokt och han är extremt kunnig och påläst men kanske något hård i hur han resonerar kring hur utdelningsinvestering framhävs i boken.

Vi vill väl alla få så bra avkastning som möjligt men även investera i de sektorer som vi förstår eller i bolag vi gillar och kan relatera till. Lika mycket som vi kan kritisera utdelningsinvestering så kan vi kritisera Stefan Perssons aktieköp i egna bolaget H&M. Stefan kommer förmodligen inte att slå index i år och heller inte nästa år. Ska man då förkasta hans val av investering? Har vi alltid som mål att slå index? Riskjusterad avkastning kan väga in här som ett exempel.

Men självklart kan man inte döma ut Stefans investeringar så här på förhand. Allt handlar såklart om vilken typ av exponering man känner sig trygg med och inte. Hur insatt är man i branschen och vad man tror om den på sikt osv osv. 
Detsamma kan man säga om utdelningsinvestering.

Du väljer då bort ett bra bolag pga att det ej delar ut pengar mot ett annat som gör det. Du känner dig då tryggare med ett bolag som delat ut pengar och har så gjort under en lång historik och under flera konjunkturcykler. Du gör det också för att du vill kunna få ett kassaflöde i portföljen som kan generera nya aktieköp. 
Istället för att tajma marknaden och sälja av kursvinnare så säljer du av indirekt varje gång ett bolag delar ut pengar. Men du behöver själv inte fatta beslut om när du ska "sälja".
Passar den passiva investeraren som handen i handsken alltså. 

Tycker också att boken lyfter fram långsiktighet, diversifiering och ränta-på-ränta effekten på ett utmärkt sätt. 

Författaren lyfter också fram väldigt tydligt att utdelningsinvestering inte är den ultimata investeringsstrategin utan att det är Ett sätt att investera och att det är det som boken valt att fokusera på. Det är onekligen den filosofi som författaren själv efterlever och personligen vurmar för.
Man får ingående förklaringar om hur preferensaktier fungerar till hur man ska leta reda på kassaflödet i årsredovisningen. Matnyttigt helt enkelt.

Är man intresserad av stabila bolag och utdelningar så är boken ett självklart val. Är man en "raketsökare" på Aktietorget så kanske man kan läsa den ändå bara för att få lite inblick i hur den "andra sidan" resonerar:).

Om jag ska vara lite petig så reagerar jag ibland på vissa meningsuppbyggnader som jag tycker är lite konstiga och vilket gör att jag varit tvungen att läsa om raderna för att förstå syftningen. Vill ibland flytta om eller byta ut vissa ord för att få språket att flyta lite bättre. 
Men problemet kanske ligger hos mig. Vad vet jag:)!

Boken lämpar sig väl för nybörjare men även de personer som kommit igång med investeringarna och är lite mer erfarna. Jag personligen tycker alltid det är kul att läsa om aktier även om man läst om liknande tankesätt förut. Alltid lär man sig något.

Finns ett ganska intressant räkneexempel mellan JNJ och Fortum där författaren jämför hög utdelning men ingen utdelningstillväxt kontra låg utdelning men med tillväxt. 
Om Fortums utdelning ligger stilla på dagens nivåer medans JNJ höjer med 10% årligen så tar det 32år innan din investering i JNJ har gett mer utdelning än Fortum. Säger en del om hur långsiktig man faktisk behöver vara för att verkligen gå igång på högt värderade "blue chips" om du frågar mig. 
Sedan kan man alltid diskutera hur rimligt det är för Fortum att bibehålla dagens höga direktavkastning. Men det teoretiska exemplet är ändå bra för att att skaffa sig perspektiv. 
Högutdelande bolag behöver inte vara mindre bra för din avkastning helt enkelt. 

Slutligen så vet jag nu också att REIT uttalad "riit" och inte "rejt"! 

Jag personligen blir lite för uttråkad av att bara investera i stora trygga bolag och disciplinerat fylla på varje månad. Vill gärna köpa mindre bolag där storyn kring stora framgångar hägrar:). Även om risken är större så vill jag definitivt blanda upp portföljen med dessa bolag.

Trevlig söndag på er

4 kommentarer:

  1. Kul att du delar med dig av dina tankar kring boken! Jag har själv inte läst den ännu men det verkar som att den kommer passa mig bra då alla mina bolag delar ut pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för att du läser!

      Snygg portfölj du har. Gött med utbetalningar varje månad:).

      Radera
    2. Tack, vad roligt att du tog dig en titt! Som mitt namn antyder handlar mitt bloggande om att strukturera mitt sparande genom att föra dagbok online och förhoppningsvis få lite feedback på min portfölj :)

      Storleken på din portfölj imponerar, jag längtar tills jag själv når miljonen!

      Radera