onsdag 16 november 2016

Nyemission i Amhult2


Ett av mina större innehav är det lilla fastighetsbolaget Amhult2 som nu tar in nya pengar via en nyemission. Teckningstiden löper 14 nov-5 dec.
6st teckningsrätter ger rätt till att teckna 1 aktie för 80kr.
Aktien handlas runt 83-86kr förnärvarande. Aktien handlades som högst i 100kr på några avslut för ett par månader sedan för att nu backa en del då emissionskursen blivit känd. 

Jag är glad för att man väljer en företrädesemission framför en riktad då vi aktieagäare som vill vara med på hela resan slipper att bli utspädda. 


Olle "Snåljåpen" Qvarnström har gjort ett bra "hemma hos"-repotage som släptes idag. 

Jag kommer att teckna fullt och möjligtvis också köpa på mig fler teckningsrätter om någon känner för att slumpa bort dem till en billig penning. 

Jag besökte också Aktiespararnas event igår kväll på Clarion Sign i Sthlm där storägaren Egil Jakobsen gjorde en kortare presentation av bolaget. Samtalade också med honom efteråt över en kopp kaffe och en kycklingwrap. 

Det är en offensiv emission då man vill använda pengarna till att öka tempot i byggandet av Amhult Centrum. 
Man säger sig kunna ha råd till att starta de nya projekten utan att ta in nytt kapital men då vara tvungen att senarelägga kommande byggstarter. 
Eftersom fastighetsmarknaden är så pass gynnsam just nu och efterfrågan på Amhult2s lokaler och bostäder är så pass stor så finns det mycket logik i att öka tempot i färdigställandet. 


Nästa steg

Man beräknar att färdigställandet av Amhult centrum tar fram till 2021 för att sedan ta sig an nästa stora projekt "Skogens gård". 
Det är en fastighet som ligger i Torslanda och som Egil Jacobsen (styrelseordförande) köpte via sitt bolag Tipp Fastighet.
Fastigheten köptes för 8,5Mkr och har en areal på 37ha. 
Främst jordbruksmark men även en del skog som man nu har avverkat. Anledningen till den affären var att ett aktiebolag ej fick förvärva jordbruksfastigheten. Vet ej om det gällde bara för denna eller om regelverket ser ut så generellt?

Man har nu ansökt om detaljplan för en del av fastigheten och hoppas kunna projektera denna under kommande år. 
Fastigheten ligger också i anslutning till stora markområden där Skanska och HSB också planerar att bygga så förhoppningen är att man ska kunna dra nytta av varandra när det kommer till att få kommunen att satsa på ny infrastruktur. 
Egil sa också under vårt samtal att man inte är beroende av en ny trafikled för att sina fastigheter men det är däremot Skanska. Så oavsett så kommer man kunna bygga attraktiva bostäder utan att man sitter i knät på kommunen.


Slutligen

Jag tycker Amhult2 är ett riktigt spännande bolag som jobbar på i det tysta. 
Man är noterade på aktietorget och enligt Eigil så är man också väldigt nöjd med den listan och har inga som helst planer på att "byta upp sig". 
Bara dyrt och tillför inget mervärde för bolaget säger han.
På frågan om hur han ställer sig till preferensaktier så fnyser han bara:). En dyr finansiering som är helt onödig när man får så pass billig finansiering från bankerna. 

Torslanda är en stark region att verka i som bostadsbolag då man har en mer köpstark befolkning är Gbg i snitt. 
Man ligger här på 1,27 mot Gbg i sin helhet på 0,97 enligt ett index för ekonomisk köpkraft.
"Mer stadd i kassan" för att citera Eigil. 
Bådar gott för sina kommersiella fastigheter samt bra hyresgäster till sina bostäder. 

En inte helt orimlig tanke är att detta bolag kommer att uppvaktas av de större fastighetsbolagen i regionen tex Wallenstam eller Balder. Frågan är bara om man är sugen på sälja eller driva verksamheten i egen regi.

Bolaget värderas nu till 570Mkr och deras fastighetsbestånd värderas till 515 Mkr och stiger löpande för varje hus de färdigställer. 

4 kommentarer:

 1. Intressant tack för rapporten.

  SvaraRadera
 2. Intressant. Amhult2 är en mycket spännande aktie. Hög potential till låg risk är ju the holy graal för aktiesparare. Här finns den.

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt att få vara med på denna resa på lika villkor som huvudägaren, detta kommer att bli ett mångmiljardbolag inom ett par år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Helt övertygad om det också. Värdering kring substans som hela tiden ökar.

   Radera