onsdag 1 november 2017

Protector Q3


27 oktober blev det åter dags för Sverre att inta scenen och presentera kvartal 3. Det är få som är lika avslappnade och roliga som honom när det kommer till företagspresentationer. Ja det är inte så att han drar en massa skojfriska skämt men mer att han har en avslappnad inställning till investerarna och businessen men utan att för den delen vika en tum på seriositeten. För där ger han verkligen ett stabilt intryck. Han har stenkoll på verksamheten och med ett stort eget innehav i bolaget så inger det såklart förtroende.


Några siffror för Q3

GWP (premieintäkt) ökade med 56,3% från föregående kvartal. Tillväxten här är riktigt bra men Q3 är också ett relativt svagt kvartal. Protectors storlek på premievolymen följer kalendern där Q1 är starkast och sedan i fallande ordning med Q4 som svagast. Viktigt att känna till när man snabbt är inne och tittar på siffror och kanske bara jämför sekventiellt.
Q3 2016 så växte man tex med 12,6%.

Cost ratio 7,3% (9,1%) är också riktigt bra och inget att orda om.

Combined ratio 93,3% (97,1%). Bättre än jag trodde och med den här tillväxten så ska man vara nöjd tycker jag. Självklart så ligger man en bra bit över de stora bjässarna på marknaden men de har och andra sidan inte siktet inställt på lika aggressiv tillväxt. Inte jämförbart tycker jag. 

Rörelseresultat NOK 149,1M (NOK 170.5M). 
Här hamnar man lägre men det beror uteslutande på den lägre avkastningen på investeringsportföljen. Vilket inte är helt oväntat. Dock så underpresterade man marknaden i sina aktieinnehav. Men drar man ut kurvan längre än under Q3 så har man varit väldigt duktig i sin stockpicking. 

Det tekniska resultatet, alltså det från försäkringsverksamheten låg förra förra kvartalet 2016 på NOK 18,6M och i år NOK 50,6MNOK. Trots det så hamnar man lägre. 

Det är här jag kollar främst. Viktigt att det tekniska resultatet växer och särskilt om man tappar avkastning från portföljen vilket var ganska väntat då man tidigare låg väldigt högt. Nu börjar man närma sig nivåer likt sina konkurrenter (som man förövrigt har hånat lite grann tidigare...).

Sverre talar nu också om att man inte avser att öka risken i portföljen med mer aktier utan snarare minska den. Effekten det bär med sig är lägre avkastning vilket ökar trycket på att inte låta combined ratio springa iväg allt för mycket. Kanske snarare hålla sig kring 92-93% max. Annars så kan det bli tråkig vinsutveckling under nästa år. 
Men det är såklart Sverre helt med på och det är hela tiden en balans man måste ha koll på. Lägre risk behövs kompenseras med lägre combined ratio om man vill bibehålla intjäningen eller öka den.

Investeringsportföljen NOK 114,9M, 1,2% avkastning.

Lite kort om Danmark också


Danmark blev som för många företag (oavsett bransch) en riktig surdeg förra året med rekorddålig lönsamhet och dålig kunder. Det Protector gjorde så bra var att man var supertransparanta med att man hade brister i ledningen i Danmark och att underwritingen inte hade varit den bästa, men att man nu tog till drastiska åtgärder för att snabbt få bukt med verksamheten. 

Det jag trodde då var att riskerna med snabbväxande försäkringsbolag (det som Lundaluppen ofta tar upp) infriades. Att man nu hade tagit sig vatten över huvudet och eftermälet så kulle bli långdraget och plågsamt. Det blev allt annat än det.

Redan ett år senare så är man svagt lönsamma igen med combined ratio på 97,9% (146,3%) men guidar runt 100% för helåret. 
Man har lyckats bra med prishöjningar och fler är på väg trots att man riskerar att tappa kunder så är det nödvändigt för att få en dräglig lönsamhet. Att man trots allt lyckats få igenom en del utan att tappa allt för många kunder bådar gott för framtiden. 

Tror att en hel del av det som är inbakat i aktiekursen just nu är en rejäl dos av förtroende för ledningen. 
Man har haft utmaningar och kommer säkerligen att stöta på patrull igen så som i UK med branden i Grenfell Tower. Men även där så har man visat att man inte kommer åka på några större smällar pga bra återförsäkring. 
Man visar också på vilket efterarbete man precis har blivit klar med för att inventera alla höga byggnader i London och sedan komma vidare med åtgärder för att säkra att detta inte ska behöva hända igen. 
Sverre var också tydlig med att återförsäkringspremierna såklart höjs som en följd av detta men är inget som kommer att påverka Protectors lönsamhet, då det är en kostnad som de utan problem kan skjuta över till slutkunden. 

Summerar det som en helt ok rapport. Vinsten lägre än väntat så det hade varit en fantastiskt bra rapport om man även där hade kunnat överraska. 
Men bolaget taktar på riktigt fint och man kommer att växa sig riktigt stora på sikt tror jag. 

Utdelningen för 2018 har man (typ) slopat för att man behöver stärka balansräkningen för att få upp sin rating. Vissa kunder i England har specifika krav på rating hos det försäkringsbolag de ska teckna sig hos vilket då blir rimligt för Protector att tillmötesgå. 

Tråkigt för utdelningsstapeln i min depå men säkerligen ett korrekt beslut för bolagets framtida konkurrenskraft. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar