onsdag 12 augusti 2015

Sampo levererar stabila resultat


Kanske inte den bästa av dagar på börsen för den som vill glänsa med en fin rapport. Marknaden tyckte i alla fall att Sampos aktie skulle säljas av och den stängde på -2,5%. Jag förväntade mig verkligen inte att Sampo skulle gå sämre än index. Men men, den har också gått hyfsat starkt de sista veckorna.
Sampos rapporter brukar inte leda till några större hurra-rop på marknaden då mycket redan är taget från Nordeas rapport samt att If är kända för att leverera mycket stabila resultat. Alltså inte mycket till överraskningar eller "vinstvarningar".

Rapporten i stora drag Januari-Juni 215:

Vinst per aktie EUR 1,60 (1,34)
Avkastning på eget kapital 20,9% (14,9)
Substansvärde per aktie EUR 25,01 (23,63)

Vinsten från:
Nordea var under perioden EUR 418milj (309).
Livförsäkringsdelen EUR 81milj (73)
P&C EUR 511milj (483)
Holding EUR 7milj (-3)

Totalt ökade Sampo vinsten med 18% under årets första 6 månader och med 14% för kvartal 2.
För mer detaljer kring årsredovisningen besök Sampos hemsida.

Det är stabila siffror vi ser och vi kan vänta oss en fin utdelningshöjning till våren.
För att citera CEO Kari Stadigh under Sampos Conference call idag:
"Sampo is a dividend stock, and we're working hard every day to raise that dividend".
Man kan säga att det finansiella fokuset är starkt inom Sampo och det är därför aktien har en stor plats i min portfölj.

If...


Eftersom jag gillar att nörda ner lite mer i försäkringsverksamheten så tar jag mig en titt i hur If har presterat under årets första månader.

If är nordens största försäkringsbolag och har en premievolym på ca EUR40mdr. Man delar in If i affärsområdena Privat, Företag, Industri och Baltikum.
Det som tuffar på bra i denna rapport är just Privat med 3,7% volymtillväxt och Baltikum med 6,1% volymtillväxt. För Privats del så är det främst Sverige som går riktigt bra medans det är utmaningar i Norge. Kan tänka mig att If har en för hög prisnivå där och är utsatt för hård konkurrens av mindre aktörer. Det tåls att grotta i vilka som är vinnarna i Norge för tillfället.
Är själv inte uppdaterad för hur det går för tex Gjensidige. Borde läsa på.

If levererar under årets första 6 månader ett Combined Ratio (CR) på fantastiska 85% (88,3).
Det är mycket starkt men också nödvändigt för att klara av och förbättra lönsamheten i bolaget.
Vad som är känt sedan länge är att lägre räntor på kapitalmarknaden försämrar avkastningen för försäkringsbolagen på deras investeringar. If som har en investeringsportfölj på dryga 100mdr får automatiskt en stor påverkan av det extremt pressade ränteläget i omvärlden. Att då som på beställning bara justera detta med att höja lönsamheten i försäkringsverksamheten är få branscher förunnat. Man får tacka den specifikt trygga och stabila nordiska marknaden för det. För här lyckas If att manövrera minusräntan på ett fantastiskt framgångsrikt sätt.

Några analytiker frågade också under telefonkonferensen hur vida det var ställt med skadeinflationen och om If prissätter för att kompensera för det. Svaret kom raskt och tydligt från VD Torbjörn Magnusson.
-"Vi har ingen skadeinflation i nuläget". Så var det med det.
Dock kanske man prissätter för det...

Sa jag att avkastningen på eget kapital var 31,2%? Ganska anmärkningsvärt måste jag säga. Nordea kämpar fortfarande med sina 13%. Och får kritik för det.

Den nordiska försäkringsmarknaden


Angående den fantastiska lönsamheten i Norden så kom det en fråga från analytikerna angående just den. Frågan var om man inte väntade sig någon stor utländsk aktör göra inträde på marknaden?

Kari Stadigh svarade att han själv väntade sig det och tror att det kommer förr eller senare.
Rimligt var att förvänta sig det inom bank, liv och skadeförsäkring. Han var själv förvånad över att det ännu inte hade hänt.

Han lyfte då fram en sak som var intressant och det var att många försäkringsbolag är kundägda eller har starka aktieägare vilket gör det svårare för ett bolag att köpa in sig på vår marknad.
Vi har tex Folksam och LF som är kundägda. Trygg Hansa som ägs av RSA och If av Sampo. Alltså bara Trygg Hansa och If av de stora svenska som är rimliga för förvärv. Och där hittar vi just riktigt starka ägare som inte släpper i från sig bolagen i första taget.
Kanske kan vi se någon form av  "moat" för nordisk försäkring här?

En annan anledning till det starka resultatet var frånfallet av storskador. Alltså inga stora översvämningar i stora P-hus eller stormar som skapat problem. I alla fall inte i affärsområdet "Privats"portfölj. Däremot så har affärsområdet "Industri" haft en del utmaningar och CR där hamnade på mindre smickrande 122%. Dock är "industri" en så pass liten del av Ifs totala portfölj så bolaget mäktar med sådana resultat så länge "Privat" är ångloket som tuffar på.


Investeringsportföljen

Inga dramatiska saker som hänt här. Jag spådde innan rapport än avkastning på 2% och den landade mycket riktigt på 2,1%. Det är också i detta spann jag förväntar mig att Protector ska kunna avkasta framöver.
Portföljen ser ut som följande

Totalt EUR11,8Mdr

75% Fixed Income (running yeild 20%)
13% Equities (aktier)
12% Money Market (kortare placeringar, tex cash)
0,4% Övrigt

Man tjänade EUR 99mlj under Q2 och EUR 84milj under Q1 2015.

Stabil framtid


Kort och gått så ser framtiden ljus ut för Sampo och man hintade också för att Mandatum Life som är störst i Finland på pensionslösningar för företag kan vara en intressant uppköpskandidat. Vi får se vad man väljer att göra där.

Annars är det fortsatt kostnadsfokus som gäller. Investeringar i nya IT-system samt att få bolaget att rulla runt på färre antalet anställda. 

Jag äger som sagt aktien och är köpare på EUR 41.
Vi aktieägare kommer få se fram emot många fina utdelningar framöver i denna pengamaskin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar