söndag 6 september 2015

Gilead Sciences Inc - En snabbväxare i en het bransch

"Gilead Sciences is a biopharmaceutical company that discovers, develops and commercializes innovative therapeutics in areas of unmet medical need. The company’s mission is to advance the care of patients suffering from life-threatening diseases."
I detta inlägg tänkte jag ägna några rader åt det amerikanska biotech-bolaget Gilead Sciences Inc (NASDAQ:GLD).
Att försöka förstå mig på ett bolag som ägnar sig åt forskning inom biologiska läkemedel utan att för egen delen besitta någon som helst utbildning inom området är så klart vanskligt. Även om jag inte förstår exakt allt kring hur mina bolag fungerar, tex banker är enligt mig ganska komplexa att genomlysa, kanske ändå läkemedel spelar i en annan liga när det kommer till komplexitet.

Nåväl. Jag tänker inte skicka in en jobbansökan till deras R&D avdelning ut snarare titta närmare på bolaget i stora drag samt försöka uppskatta hur vida aktien är köpvärd eller inte.

För er som är nyfikna på att lära er mer om läkemedelsbranschen och framför allt biotech så rekommenderar jag varmt Makrofokus Podcast där de reder ut begreppen och fördjupar sig i branschen.

Om man som jag sitter på en långsiktigt aktieportfölj så kan det vara intressant att stoppa in några läkemedelsbolag för diversifieringens skull. Själv äger jag endast Novo Nordisk men jag sneglar även på andra bolag inom sektorn som kan vara intressanta att ta in.
Läkemedel är en konjunkturokänslig bransch då sjukdomar måste botas och behandlas oavsett konjunktur eller typ av riksbanksinterventioner och därför kan vara intressant för investerare som letar starka kassaflöden och generösa utdelningar. Inom "Big Pharma"-segmentet hittar vi Aztra Zeneca, Phizer, Roche, GSK, BMS mm.

Biotech


Hit hör dock inte Gilead, utan till den heta sektorn Biotech. Biotech har verkligen varit på allas läppar det senaste året och Nasdaq Biotech Index har bokstavligen sopat banan med både Nasdaq Comp (blått). och Dow Jones (rött). Men som ni ser i grafen så har det också korrigerats rejält under augusti. Så även för Gilead som är ner ca 17% från sin sin topp.


Överblick


Gilead är ett tämligen intressant bolag som på senare år rönt mycket uppmärksamhet efter sina framgångsrika förvärv som tagit deras omsättning och vinster till hissnande nivåer.

Man är verksamma inom vad man i branschen säger "antiviral therapy" (behandling av virussjukdomar om jag översätter det lite trubbigt). Man finns i över 30 länder och har huvudkontor i Foster City, California.
CEO heter John C Martin och är en hyllad man som har varit med länge och inkasserar måttliga 154 milj SEK/år för att rådda runt bolaget.

Gilead har varit ett förvärvsdrivet företag under hela sin verksamma tid då man plockat in en handfull bolag men det förvärv som gett mest avkastning och gett epitetet "ett av de bästa förvärven inom läkemedelsbranschen någonsin" är köpet av Pharmasset för $11 mdr 2011.
Anledningen till köpet vara att man ville stärka sin position inom Hepatit C där man inte lyckats utveckla sin produktportfölj tillräckligt.

Gileads försäljning fördelar sig på 73% USA, 22% Europa och 5% övriga länder.

Graf över försäljning 2014. Siffrorna avser Milj USD
Här ser man att försäljningen av båda Heptatit C preparaten Harvani och Sovaldi står för 54% av den totala försäljningen och där Sovaldi är överlägset bidragande.
HIV behandlande produkter Atripla, Striblid, Truvanda och Complera står samanlagt för 40% av försäljningen.


Gilead i siffror


Det är en imponerande resa bolaget har gjort med ett rejält ryck under 2013. Det är försäljningen av Hepatit läkemedlen Sovaldi och Harvani som har tagit vinst och omsättning till helt nya nivåer.
Inte konstigt då ett piller av Sovaldi kostar dryga $1000! Eller varför inte ta en hel burk med 28 tabletter för $28 000?

Marginalerna på dessa produkter är såklart skyhöga. Under 2014 så låg bruttomarginalen på 84,5%. Inte illa. Nu ska såklart forskande bolag ha höga marginaler för att kunna plöja ner stora summor i sin R&D.
Man la ner $2 515md i R&D under 2014. 500% ökning från föregående år.

Man har från 2005 fram till 2014 lyft sin försäljning från $2 028md till $24 890md (24890/2028^0,1=1,285). En årlig tillväxttakt på 28,5%.
VPA (vinst per aktie) har också följt med upp under den här 10 års perioden från $0,43 till $7,35. Det ger ett snitt 32,8% per år (7,35/0,43^0,1=1,328).

3 februari i år så beslutade styrelsen att betala ut $0,43 i kvartalsvis utdelning till aktieägarna samt ett återköpsprogram motsvarande på $15 mdr.

Man värderas nu till P/E 10,7 för innevarande år och 8,5 på nästa års vinst. Gileads 5 års snitt är en värdering på P/E 20,9 enligt Morningstar.
Den till synes låga värderingen gör det hela klart intressant och tittar vi på konkurrenterna så har Gilead en stor potential om man kan visa uthållighet i sin försäljning. Ingenting för närvarande tyder på någon form av magplask för bolaget.

Källa: Wall Streets Analysts Estimates

Hot

Hoten mot dessa bolag anser jag är de generiska läkemedlen som kan komma ut på marknaden. Och generika är då läkemedel som produceras av andra bolag när originalpatenten gått ut. Det om något bör straffa marginalerna för bolaget men det är och andra sidan alla läkemedelsbolag stora utmaning. 

I Gileads fall så ligger det en förväntan om prispress inom Hepatit C från konkurrenter som kommer dra ner vinst och marginal i närtid, vilket ger en rabatterad värdering på bolaget sätt till dagens vinster och försäljning.
Man kan kanske se likheterna med Apples värdering? Vinsterna är för bra för att vara sanna och nu kan det bara bli sämre då nya aktörer kommer att konkurrera om Gileads vinskronor. Eller?
Den som lever får se. Men helt klart en risk som många analytiker trycker på i deras värdering av bolaget.

Så länge Gilead kan bredda sin forskningsportfölj och förvärva sig till tillväxt så har de nog framtiden för sig och en dubbling av P/E expansion på 50% är långt ifrån omöjligt. Utdelning, återköp och en stabil försäljning borde vara receptet för en stor uppvärdering av aktien. Så låt oss hoppas att det sistnämnda inträffar också.


Summering

Vi har alltså ett bolag med med ett börsvärde på $149,8md.
Handlas till $102
P/E tal på 10,7.
VPA $9,53
Udelning $0,43/kvartal
Direktavkastning 1,69%
Försäljningsökning med 52% från föregående år.

Det är alltså ett högintressant bolag för den som gillar tillväxt och är lite extra riskbenägen. Det senaste raset i aktien kan alltså vara ett fint tillfälle att köpa in sig.
Jag har gjort ett litet köp på 10 aktier på $102,5 och kan tänka mig att fylla på upp till 50-60 aktier innan jag är nöjd med min position. 
Dock är det här ett litet bett på en bransch där jag inte känner mig helt trygg i men risk/potential känns lockande.

Riktkurser på $GLD

JP Morgan, Buy, $133
Deutchse Bank, Buy, $135
Merrill Lynch, Underperfrom, 107$
Needham, Buy, 125$


Någon av er läsare som har några tankar om bolaget eller andra bolag inom biotech?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar