söndag 18 december 2016

2016 - Ett lyckat barnsparande

Det här året har varit fantastiskt på många sätt och vis. Framför allt så har vi fått vårat första barn vilket har varit väldigt omvälvande och väldigt roligt. Många stökiga nätter men också mycket skratt:).

Men efter som det här nu är en pengablogg så ska det också vara pengarna i fokus.

Barnspar

Vi sätter av 500kr/mån för närvarande till lillens kapitalförsäkring och har då valt att bygga upp en stabil grund i hans portfölj med två fonder. Avanza Zero och Spiltan Investmentbolag.
Anledningen till att jag har valt fonder i stället för aktier är att jag gillar innehållet helt enkelt och tycker att jag får tillräckligt mycket risk i dessa fonder för att kunna levererar en god avkastning på sikt. .
OMXS30 är en ganska volatil börs emellanåt men har också gått väldigt bra historiskt. Känns också naturligt att ha en exponering mot de största svenska bolagen i en långsiktigt aktieportfölj.
Avanza Zero saknar också förvaltningsavgift och courtage vilket är positivt när man sparar långsiktigt och för små belopp.

Spiltan Investmentbolag finns med pga riskspridning men också för en exponering mot lite mindre bolag och andra branscher än bank och verkstad som väger tungt i OMXS30

Resultatmässigt så har det gått betydligt bättre än förväntat. Att ligga på nästa 17% i avkastning på att spara i dessa två fonder trodde jag inte skulle vara möjligt ett börsår som detta.
Anledningen till överavkastningen mot index är att jag har försökt handla på dipparna och på så vis fått lite extra skjuts.
Totala innehavet är värt 5 396kr vilket såklart inte är så mycket men då har vi också 17 år till på oss att skapa en fantastiskt portfölj.

Tanken är att vi ska öka upp sparandet till det dubbla någon gång under nästa år.


Så Lilleman har härmed utklassat pappsens portfölj med hästlängder med sina fjuttiga två fonder medans pappas avkastning har varit betydligt sämre.

Men det är kul att se att man inte alltid behöver vara en fullfjädrad stockpicker för att åtnjuta bra avkastning på börsen eller att slå index. Tråkfonder kan också gå bra.

Under denna korta lilla mätperiod (2016) så har det räckt att göra större delen av köpen under dipparna.

12 kommentarer:

 1. Intressant läsning :) grattis till barnet :) vi väntar vårt första barn i mars 2017. Jag har tänkt mkt med sparande till vårt barn. Jag undrar varför ni har valt kapitalförsäkring? Vad är fördelen med det? Är bara nyfiken :)
  Bra val på fonderna också :)
  Mvh Simon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar.
   Ja anledningen till Kf är att vi kommer säkerligen att köpa utländska aktier med utdelning och då kräver försäkringsbolaget tillbaka en del av källskatten som dras per automatik.
   Hade vi haft ISK så hade jag behövt sitta med egna blanketter och skickat in till skattemyndigheter världen över.

   Men finns ingen anledning om man äger svenska aktier alltså.

   Radera
  2. Okey då förstår jag. Om jag nu vara kör på dom fonderna så räcker det med ett ISK? Vet du vart man kan läsa på om detta?

   Radera
  3. Du kan läsa läsa ett inlägg från Marcus Hernhag här om ämnet:
   http://hernhag.se/tidlosa-rad-om-borsen-och-aktier/valja-depa-kf-vs-isk/

   Tror han fått med rubbet:)

   Radera
 2. En annan fördel med KF är att du kan låta den stå på dig själv och låta barnet vara förmånstagare, då har du lite mer kontroll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okey. Tack för svar. Har läst att det blir enklare med KF när dom blir 18 också. Att det blir lättare för dom att ta över den

   Radera
 3. Hej. Tar verkligen Avanzas graf hänsyn till att man gör större insättningar och köper mer vid dippar? Har fattat den som att om man ligger 100% i en indexfond så följer grafen index oavsett om man stoppar in mer pengar vid rätt tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag faktiskt inte. Men oavsett så påverkas avkastningen av när du handlar i alla fall. Men den borde ta hänsyn till storleken på köpen också kan jag tycka.

   Radera
  2. Ja att avkastning påverkas fattar till och med jag ;-) men tror som sagt grafen betraktar innehaven på kontot på samma sätt som en fond. Som ju inte påverkas av insättningar och uttag av spararna utan bara av fondens innehavs utveckling.

   Radera
  3. Haha:). Ber om ursäkt om det lät lite förmätet.Inte min mening:). Kollar med Avanza och det spelar ju ingen större roll då grafen ändå speglar effekten av när man köper.

   Radera
 4. Jag avyttrade Avanza Zero och använde innehavet till två nya fonder, och där började kapitalet ta skruv direkt. Ägde visserligen bara Zero under 2015, så resultaten kanske är kopplat till OMX30, och det var inga roliga siffror. Avanza Zero innehåller bra aktier, men förstår inte varför den utvecklas så segt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju index (30 mest omsatta bolagen) helt enkelt. Index har gått rätt dåligt under hela året men repat sig bra på sista tiden. Mycket tack vare att banksektorn och cykliska bolag (verkstad) kommit in i värmen igen. Brexit var tex en stor våt filt över bankerna. Men nu har vi gått vidare:).

   Radera