torsdag 15 december 2016

Små förändringar i portföljen

Har inte varit särskilt aktiv med mina preffar de senaste åren utan de har mest legat där och skvalpat som en liten krigskassa ungefär. 

Men nu har jag alltså sålt av mina sista Akelius vilket jag gjorde redan den 29/11 på 308kr. Såg inte riktigt någon kurstrigger den kommande tiden med kommande räntehöjningar från FED och möjligtvis även Riksbanken. Nedsidan kanske inte är jättestor men det känns såklart dumt att investera pengar i något som jag tror kommer gå ned även om det är lite. Lite som att köpa statspapper på 10 år med negativ ränta. 

Totalt 36 867kr blev det efter försäljningen och dessa pengar investerade jag i två nya bolag.
Astra Zeneca och SCA.


Astra Zeneca


Jag köpte Astra pga deras tuffaste period av omsättningstapp nu börjar klinga av och att man kan börja återta lite mark med nya preparat på marknaden. Man har haft riktigt stora tapp de senast åren pga patentutgångar som genererat utebliven försäljning på tiotals miljarder. 
Nu har man gasat igång forskningen och kommer att lansera nya förhoppningsvis framgångsrika preparat inom framförallt cancerområdet som kommer att stå för ny frisk tillväxt i bolaget. 
Astra kan också vara en motståndskraftig aktie till Index om det blir skakigt på börsen.

Direktavkastningen är fina 5,25%.

Här finns en länk till en väldigt intressant intervju med VD Pascal Soriot som gjordes nyligen av Affärsvärlden.

SCA

SCA är såklart ett fint svenskt bolag som jag alltid velat äga men alltid tyckt varit för dyrt. Anledningen till att den kom in i portföljen den här gången är pga den tappat en del efter beslut om delning av hygien- och skogsdelen. Jag tar ett bett helt enkelt på att den kommer blir lite mer het när våren närmar sig och det är dags för själva uppdelningen. Jag är också intresserad av att äga skogsdelen på lång sikt. Tryggt och bra och passar i min portfölj.
Har ett väldigt lite innehav i nuläget men ökar gärna på runt 230-240kr. 

Direktavkastning 2,25%

I det korta perspektivet så blev det en riktigt bra omallokering från Akelius pref till dessa två bolag. Och andra sidan så har index gått riktigt starkt sista veckorna så det hade nog inte spelat någon roll vilka storbolag jag hade köpt. Kastat pil hade också funkat.

4 kommentarer:

 1. Astra är jag också väldigt sugen på att köpa in i portföljen har ingen exponering mot denna sektorn och gillar DA samt din beskrivning ovna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den blir nog fin att äga. Hade man varit lite mer vältajmad i köpet så hade man fått fantastiska 12% på dryga veckan nu i AZN.

   Radera
 2. Har även funderat på Astra, men kan inte tolka direktavkastningen. Det framgår inte vilken som är pref. eller ordinarie utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man delar ut två gånger per år. Vad menar du med pref?

   Radera