måndag 2 januari 2017

Portföljrapport 2016-Ett motigt år

Har varit ett tufft år resultatmässigt för Pengabloggens portfölj. Var som mest ner -10% för att nu stänga på dryga +5%. Ett resultat som jag inte är särskilt nöjd med då jag dragits med stora kursnedgångar i mina kärninnehav.

Mitt mål är att kunna avkasta ca 8-10% per år i snitt men såklart också slå jämförelseindex. Om man inte klarar av att slå index med sin stockpicking så är det såklart bättre att ligga investerad i fonder. Nu vill jag ju tro att jag ska klara just det på sikt:).

Trots årets prestation så känner jag mig komfortabel med mina innehav inför 2017 och tror att det finns mycket potential i många av bolagen..


Drar man ut en treårsgraf så ser det bättre ut. Man kan säga att tidigare års vinnare var årets förlorare. Mer om varje innehavs prestation längre ned.

Innehavens utveckling 2016

Kommer inte att gå igenom alla innehav då det börjar blir lite väl många. Men redovisar de som haft betydande effekt på resultatet. Börjar med lågpresterarna. 
  • Novo Nordisk -36% En riktigt kalldusch för portföljen då det var ett av mina största innehav. Har dragit ner exponeringen rejält mot bolaget och utgör nu bara 3,1% av portföljen från tidigare ca 12%. Om det är klokt eller ej återstår att se. Bolaget är mindre intressant nu med reviderade tillväxtmål än det var tidigare. Men det är också betydligt billigare.
  • Protector -6,8% Mitt allra största innehav och utgör 13% av portföljen. Har fått mycket stryk pga av problem med lönsamhet i Danmark. Trots det så har man en riktigt fin lönsamhet i övriga länder och starka marknadsandelar inom sin nisch. Satsningen i England är extremt intressant för framtida tillväxt. Tror 2017 blir Protectors år och jag behåller mina aktier.
  • Sampo -9,4% Mitt tredje största innehav på 9,8%. Gått uselt 2016 trots att Nordea är upp +8%. Vet egentligen inte vad som ligger bakom den dåliga kursutvecklingen mer än att man eventuellt kom från en "för hög" värdering 2015. En viss skepsis kan väl finnas för Ifs resultat nu när vi har haft minusränta en längre period. Betydligt sämre resultat från investeringarna men som man visserligen har tagit igen genom förbättrad lönsamhet inom försäkringsaffären. Dock så visar If ingen tillväxt i dagsläget och utmaningar i  Norge finns. Stabilt och supertråkigt. Behåller mina aktier men kommer heller inte öka. 
  • H&M -16% Ja HM har varit en riktig underpresterare 2016 och frågan är om det är en aktie för mig. Utdelningstillväxten känns obefintlig just nu men kanske att den kan få fart 2018? Känns ändå ok att äga på lite längre sikt. 4,7% av portföljen. Inte otänkbart att jag säljer om vi ser kurser runt 280kr
  • Amhult2 +19% Haft en rimlig kursutveckling tycker jag. Har ökat mer i nyemissionen som var tidigare på 80kr. Innehavet utgör nu 10,3% och jag kan tänka mig att öka ännu mer om kursen går ner mot 80kr igen. Bolaget bygger på sin substans månad efter månad. Ett enkelt och lättanalyserat fastighetsbolag som kommer kunna leverera en fin resa många år framöver. På sikt så kommer man vara ett förvaltande bolag som då kommer kunna dela ut pengar till oss ägare. Ser fram emot den dagen!
  • Nilörngruppen +99% Småspararfavoriten som gått som en raket under förra året. Fick upp bolaget genom Värdepappret och köpte in mig lite i somras. Har fått +40% uppgång sedan dess och innehavet utgör nu 5,8% av portföljen. Behåller till Q4:an men kan också vara läge att ta hem en vinst. 
  • Bahnhof +26% Tyvärr ett litet innehav i portföljen men jag hoppas kunna öka rejält här under nästa år. Bolaget har haft fint momentum nu i sin kundanskaffning och inget talar för att man kommer misslyckats kommande år heller. Ett kvalitetsbolag av rang och tyvärr har den till synes höga värdering gjort att jag hållit mig från köpknappen under året. 4% av portföljen.
När jag går igenom portföljen så är det nästan förvånande att jag alls är på plus! När nästan alla kärninnehav går dåligt så blir man lite trött.
Har också en del mindre innehav som gått bra och tillsammans bidragit till att lyfta upp totalavkastningen. Här finner vi Avensia, Investor, G4S samt att preffarna har gått skapligt i år om man inkluderar utdelningarna. 
Har också gjort några mer lyckade swingar i G4S som har givit lite extra på marginalen. 

En uppdatering av portföljen kommer inom kort. 

Reflektioner och lärdomar från 2016

Jag ser många av mina investeringar från året som ganska fragmenterade och kanske också saknar en tydlig riktning. Har blivit många småköp där jag hellre kanske skulle viktat betydligt tyngre.
Tex Investor är ett sådant köp. Blev bara 140 aktier med ett GAV på 285kr. Här skulle jag absolut kunna ha köpt för det tredubbla då jag redan innan bestämt mig för att ha Investor som ett kärninnehav.
Men rastlösheten av att hela tiden hitta nya case har gjort att det istället blivit fler bolag som kommit in i portföljen där tajmingen inte alltid varit rätt. Tex Dometic är ett sådant där kursutvecklingen från i höstas har stått still.

Jag tror att portföljen kommer att må bra av att handla mindre detta år då jag vill lägga mindre i courtage och ha en mer fokuserad strategi. Samtidigt så är det väldigt kul att handla på dippar/events och göra några snabba klipp:). Får se om jag kan hålla mig helt enkelt.

Jag är i alla fall rätt trygg med att mina kärninnehav utgör ca 10-15% av portföljen. Jag skulle nog kunna sträcka mig till 20% men helst inte mer. Jag känner mig aldrig så pass övertygad att jag vill ha en för stor exponering mot ett bolag av följande anledningar:

  • Jag har svårt att veta när jag ska sälja och jag tycker det är svårt att ta det beslutet i stundens hetta. Oavsett om det är en förlust eller vinst. Gifter mig helst med aktierna.
  • Bristen på kunskap. Jag är ödmjuk inför mina begränsningar när det kommer till att göra min egna analys. Trots att jag kan känna mig tygg med affärsmodell, marknadsposition, pricing power etc etc. Så känns det som nästan allt kan hända i ett bolag. I alla fall på kort sikt. Uppblåsta siffror eller en skakig balansräkning pga dyra olönsamma förvärv. Vinstvarningar eller bara felsatsningar i försäljningsstrategin är några andra scenarion som kan inträffa. Jag har varken tiden eller insikten att kunna se allt detta i alla bolag som jag handlar i vilket gör att jag inte vill överdiva exponeringen i onödan. 
Trots ovanstående argument så kommer jag vilja fokusera portföljen något mer i år. Tex sälja av 5-6 bolag för att öka upp ytterligare i mina existerande. Mer om vilka i kommande inlägg.

Utdelningar

De totala utdelningarna för 2016 uppgick till 32 230kr netto. Vilket också är en ökning mot föregående år med 38,6%
Jag förväntar mig en liknande ökning för detta året faktiskt trots att det är höga jämförelsetal. Jag räknar med att kunna spara mer i år än 2016 och på så vis kunna öka på utdelningarna ytterligare. 
Där emot så har jag avyttrat en del högutdelare så som Saltängen och Akelius vilket påverkar utdelningarna negativt. 

För övrigt så hoppas jag på revansch för Pengabloggen 2017!

2 kommentarer:

  1. Plus 38% på utdelningarna är fint. Håller det i sig i några år så blir det massor, fast det krävs kanske något utöver det normala för att det ska gå mer än i något år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan nog gå ett eller ett par år till sedan så kommer nog tillväxttalen sjunka rejält.
      Du hade väl annars ett bra år med dina innehav?

      Radera