tisdag 29 augusti 2017

Buffertkontot


Nu när börsen lyser rött och innehaven går ner mer och mer för varje dag så funderar jag onekligen lite mer på familjens buffertkonto.

Har alltid legat nästan fullinvesterad och haft väldigt små summor i vanlig buffert, vilket känts ok så länge börsen varit stark och jag alltid kunnat sälja av någon aktie med vinst för att täcka upp för någon kostnad eller resa.

Det sista jag vill är att vara tvingad att sälja av aktier i en björnmarknad bara för att jag är tvingad till det. Och det undviker man lättast med att alltid ha tillgång till en rejäl buffert.

För närvarande så ligger familjens buffert på 40.000kr. Då har vi ett barn och bor i en bostadsrätt samt en bil.
40.000kr känns inte särskilt mycket och det är ingen summa som skulle få mig att sova gott om natten om jag visste att portföljen var ner -20%. Om jag ska klara av en rejäl börsnedgång rent psykiskt så behöver jag nog skala upp bufferten till lite mer respektabla nivåer.

Saker jag vill att bufferten ska mäkta med:

 • Kontanta en bättre begagnad bil om vår gamla går sönder.
 • Betala för en längre resa med hela familjen utan att tömma kontot. 
 • Vill också kunna använda bufferten som kontantinsats till ett litet fritidshus i storleksordningen 1-1,5Mkr.


Jag kommer inte spara ihop så jag kan göra alla tre punkter med rena buffertpengar men något av alternativen utan att behöva nalla från portföljen bör vara rimligt.

Ett första delmål blir därför att vi ska ha 100.000kr i familjebuffert och de pengarna ska ligga på ett vanligt konto utan avkastning. På sikt så kanske vi kan nå 150.000kr-200.000kr.

Men i ett första läge så är det 100.000kr som gäller och jag kommer att dela upp sparandet framöver där kanske hälften går till portföljen och hälften in på buffertkontot.
Vid senaste löningen så satte jag över 15.000kr till portföljen och 12.000kr till bufferten. Utöver det så blev det lite amortering och lite sparande till mitt egna lilla "buffertkonto".

Siktar på att kunna sätta av 10.000kr till bufferten nästa månad och då vara halvvägs till målet om 100.000kr.

Det skulle få mig att sova gott om natten och ta bort stressen av att behöva sälja av aktier på ofördelaktiga nivåer.


6 kommentarer:

 1. Jag tror inte 40000 är så dåligt jämfört med många andra, men det klarar förstås inte en kraschad bil. Skulle det krisa går det att ställa in dyra resor och fritidshus, men det kan bli komplicerat utan bil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är klart. Många har säkert mindre buffert än så. Men med tanke på riskprofilen jag har med att ligga så tungt i aktier så känner jag att det behövs en betydligt större buffert.

   Radera
 2. klokt med en buffert. Snålgrisarna har som mål att ligga mellan 100-150" i buffertkassa, alltså pengar som inte finns i börsen och går snabbt att få fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter klokt! En rejäl buffert gör att man kan sova gott även vid en surare börs. Sen har man ju alltid möjligheten att stoppa in pengarna i aktier om man nu vill det.

   Radera
 3. Vi sparar på konto utan avkastning det vi ska använda året som kommer. Ska täcka upp resor, underhåll av hus o bilar och liknande. Sedan sparar vi i en långsiktig buffert, i fonder, t ex ny bil, långresor osv. Tar hellre ut från fondkontot än säljer aktier. Aktieportföljen fylls bara på, där säljer vi inget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Låter vettigt. Man behöver ju inte ha avkastning på exakt alla pengar man samlar på sig. Så det är förenat med en viss risk. Man kan väl säga att vår aktieportfölj är vår långsiktiga buffert också.

   Radera