lördag 10 februari 2018

Vad har börsstöket ”kostat” portföljen?

Ja februari har verkligen rivstartat med en volatilitet som fått alla börsaktörer att studsa upp från en annars ganska så trevlig tillvaro.

I takt med att portföljen växer så blir rörelserna mer kännbara både på upp- och nedsidan.
Jag har inte varit särskilt aktiv på köpsidan under de turbulenta börsdagarna. Valde dock snabbt att plocka bort belåningen helt vilket var klokt.
Försäljningarna blev Amhult2, Tele2 och Corem Proerty pref. Det slutade med att jag ökade lite smått i Investor B och LeoVegas och slutade med en kassa på ca 23.000kr. Om man ens kan kalla det för kassa.

Kommer förmodligen att dyka upp fler köplagen under våren så jag kommer nog att välja ett lite mer passivt förhållningssätt till portföljen och försöka hålla nere på transaktionerna.
Kommer tyvärr inte kunna sätta in några pengar till portföljen kommande två månader pga ytterligare betalningar för kontantinsats och lagfart för hyresfastigheten. Det är synd för det kan vara nu som det är läge att fylla på kassan snabbt för att vara redo.

Jag kan tänka mig att använda belåning om det känns motiverat. Ser det som rimligt för min egen situation att lägga till 10-15% belåning om det blir bra köplägen.
Risken med belåning är såklart stor på en topp efter år av uppgång alternativt att du använder den till att köpa in dig i små förhoppnngsbolag. Men att tex fiska upp lite Investor på 300-340kr med lite belåning tror jag inte hör till de största riskerna du kan göra på börsen.

Siffrorna


Året började i alla fall riktigt bra och portföljen studsade upp 7% vilket är den bästa starten någonsin för mig. Så det var ganska väntat med en korrektion. Där emot trodde jag inte att denna häftiga rörelse skulle komma. Men kanske lika bra att korrektionerna kommer med kraft och vi drar av plåstret snabbt.

Februaris skoningslösa resultat:

En hel drös med pengar som utraderats från min portfölj. Jag får köra mantrat om långsiktighet och att jag "investerar i bolag inte i aktier". Då känns det lite bättre.

Fullt så illa ser det inte ut om jag drar ut grafen för helåret.

Minus är alltid minus men mycket bättre än index. Främst pga av den starka starten på året. Men under den här veckan så har jag definitvt inte presterat bättre. Allt har dragits med. Precis som det ska vara under börsbaisse. Take no prisoners! 

Hur klarar man av en börsnedgång mentalt?


Först och främst så tänker jag att jag vill göra ytterligare en inventering av portföljen. Är jag 100% bekväm med alla innehav trots en negativ marknad? Kommer bolagen trots en mer negativ konjunktur kunna utveklas bra? Finns du uppenbara tveksamheter eller orosmoln så skulle jag sälja.
Viktigt att man har självförtroende i de bolag man investerat i för att inte gå runt och vara orolig. Oro är bland de mest jobbiga känslorna jag vet!

Hur har jag allokerat mitt egna kapital?
Viktigt att kunna rada upp alla möjliga tänkbara utgifter som kan dyka upp kommande 2-3 år. Jag vill ha en bra buffert (ca 100.000kt) och ett fint kassaflöde månatligen i form av löner som kommer kunna finansiera semestrar, ny bil och andra dyrare köp som hör till min specifika familjesituation. 
Om jag har det på det torra vilket jag tycker att jag har så kommer jag hantera en rejäl börsnedgång utan att jag och familjens ekonomi påverkas negativt och att jag tvingas realisera stora försluter bara för att vi måste flytta eller göra ett större inköp till hemmet.
Jag tror inte på att vara all-in på börsen. Finns säkert argument för att man ska vara det avkastningsmässigt men de känslomässiga argumenten ska man heller inte underskatta. Därför bör var och en  investera efter sin riskprofil och personlighet. 

Vårt boende är idag belånat till ca 55% vilket i mina ögon är ganska lågt. Det betyder att vi har möjlighet att byta upp oss rätt rejält och kunna finsiera den nya kontantinsatsen med vinst från lägenheten utan att jag behöver nalla från portföljen. Det är viktigt. 

Månadskostnaderna är idag låga pga vi bor ganska litet och har låg belåning. Vi kan alltså ganska snabbt spara ihop till en bra buffert genom att lägga undan 25.000kr/mån utan att vi skulle behöva snåla särskilt mycket. Det skapar också ett lugn under stökigare tider. 

Allt detta tillsammans tar bort stress och hjälper förhoppningsvis till att fatta rationella investeringsbeslut. 

Du får gärna dela med dig av dina tips för mental hälsa under oroliga börstider:).

4 kommentarer:

  1. Tjenare Pengabloggen!
    Grymt inlägg måste jag säga. Jag har inte varit med så länge men jag minns fallen när infon om Brexit och Trump kom, dock varade det mycket kortare än denna sättning.
    Jag sveper med det här inlägget i min veckorapport!

    SvaraRadera
  2. Har du funderat på varför du inte ville ha en stor buffert INNAN dessa förluster uppkom? Att man vill ha det efteråt är ju ganska självklar.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte sagt att jag vill spara en buffert bara för att det blåser snålt. Har alltid trott på en redig kassa vid sidan av och har i slutet av förra året valt att nästan uteslutande sparat till vår buffert på bekostnad av nyinvesterandet. Se tidigare inlägg tex: http://pengabloggen.blogspot.se/2017/09/uppfoljning-sparmal-2017.html

      Radera