lördag 5 januari 2019

Årssammanställning 2018


Viger just nu min julledighet år renovering, två små barn samt lite sociala aktiviteter. Blir väldigt lite tid till börsen, men här kommer i alla fall en snabb summering av det som varit positivt och negativt i min portfölj under året.

2018 stannade på -5% vilket jag såklart är väldigt missnöjd med. Allt form av avkastning raderades under november-december månad och jag har tidigare pendlat mellan + 3-8% under året.

Årets bästa affär blev Cherry (pga uppköp) med en avkastning på 48 000 kr, i procent har jag inte riktigt räknat på då jag varit ute och inne några gånger under året. Men 20-30 % beroende på de olika köpen. Räckte dock inte för att hjälpa portföljen till plus för året.

Annars så gick ett av mina största innehav Bahnhof upp med ca 30% vilket man får vara nöjd med. Dock ingen ny affär för mig under 2018 och jag har heller inte ökat på något där.

Årets sämsta affär i kronor räknat blev ABB som jag tyvärr köpte in mig i lite för tungt och lite för tidigt. -23 000 kr just nu. I procent räknat så är den sämsta affären Ranplan som IPO:ade i somras. Intressant bolag inom mobila nätverk och 5G men sattes alldeles för dyrt på börsen och den har sjunkit konstant sedan start. Lastade av hälften på -25% och ligger nu -50% på den sista slatten.

En annan dålig affär var när jag i somras sålde av Attendo på 74kr och tog in Kindred på 113kr. Attendo handlas idag runt 78-79kr och Kindred har jag snittat ner ända till 81 kr. Lite tokigt Med min lilla “sektorrotation” kan man lugnt säga. Men ligger tryggt kvar med mina Kindred och får i stället åtnjuta en fin direktavkastning till våren.

Årets antiklimax blev Leo Vegas där en fin vinst på ca 50 000 kr kunde realiserats på 105 kr men där jag var naiv nog att underskatta vollan i detta papper och jag sålde tillslut allt på exakt plus minus noll efter Q2 i somras. Sånt är ju bara för tråkigt:).

Årets lärdom - Det är aldrig fel att ta hem en vinst.
Jag har haft många fina lägen att ta hem vinster på under året men valt att passivt titta på i tron om att en ny botten har skapats och att aktien som sämst kommer att konsolideras på de nya höga nivåerna. Så blev det alltså inte. Exempel på bra säljlägen som jag även reagerade på då men inte agerade på.
MTG på 380 kr, jag ligger idag kvar med hela mitt innehav. Paradox på 220-230kr. Sålde allt på 206 kr med en helt ok vinst.
Finns fler fina backtrading exempel också men nöjer mig så här.


Årets utdelningar


Passerade glädjande nog 2017 års nivå och det blev totalt 32 965kr vilket är 5% mer än föregående år. Den här summan kommer jag nog utan problem slå med råge 2019 då jag har ökat upp en del i många av de utdelande bolag som finns i portföljen så som Investor, Sampo, Northwest Healthcare. Har dock inga mål på utdelningarna som många andra utan de får komma som en konsekvens av vad jag köper helt enkelt. Dock så har jag som strategi att ha en viss del utdelande bolag i portföljen för att hela tiden kunna göda portföljen med nya pengar även om inte jag själv har möjlighet att nyspara. 

Portföljen har minskat

Portföljvärdet på Avanza har såklart minskat på pga av negativ avkastning men jag har också gjort uttag under året vilket inte hör till vanligheten. Jag har sålt av aktier för att finansiera mina köp i Hernö Gin samt för att finansiera hyresfastigheten och köpet av vårt fritidshus

Den negativa avkastningen stod för -65 293kr och de totala uttagen med -85 472kr. Totalt en portföljminskning med -150 765kr. 
Är ändå nöjd med att uttagen inte blivit mer än så under året och anledningen är att vi nästan uteslutande har buffertsparat under året på vanligt bankkonto. Så jag har alltså med hjälp av bufferten och Avanza-uttagen klarat av att finansiera köpen av två hus samt lite ginaktier under året.

Måste säga att det är en skön känsla att göra uttag från portföljen! Siffrorna på en skärm förvandlas till något reellt i det verkliga livet. Något att testa alltså om du tillhör de riktiga hardcore-snåljåparna där ute:).

Jag har också återfört aktier i Hernö Gin till Avanza till ett anskaffningsvärde om 89 100kr vilket inte räknas med i min totala portföljstorlek utan det måste jag addera själv. Anledningen är att det är ett onoterat bolag och ingen aktiv handel finns.

Strategi för 2019 är

  • Bygga upp en buffert på 100 000 kr. 
  • Likvid med ca 10% av portföljen. 
  • Så få affärer som möjligt. 
Får hålla det enkelt med aktieportföljen i år och fokus kommer ligga på familj, fritidshus samt förvärv av nya hyresfastigheter. 

Det som kommer kunna ge den absolut bästa ekonomiska avkastningen över tid tror jag är att bygga upp det egna bolaget. 

På återhörande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar