fredag 29 maj 2015

Kommer dollarrallyt att fortsätta?

Dollarn har som bekant stärkt sig både mot SEK och EUR rejält det senaste året.
Då USA har legat i framkant i konjunkturåterhämtningen så är det också naturligt att marknaden förväntat sig en räntehöjning av FED. Således också en starkare valuta.
Dollarrallyt startades runt july förra året och har sedan dess stigit otroligt kraftigt.

Under mars/april så har dollarn tappat lite mark då det kommit in lite skakigare data från USA vilket satt press på valutan. Ett litet köpläge för alla som ville in i amerikanska aktier. Jag passade på att öka lite i SBUX.
Vändningen kom igen när Janet Yellen var ute och pratade om räntan och att det trots allt kommer en räntehöjning innan årets slut.

Själv har jag större tilltro till USA och hur deras ekonomi sköts framför Europas. Jag tror att den amerikanska ekonomin kommer att tuffa på bra likt den gör just nu. Den är otroligt konsumentdriven och det är konsumentföretagen som går riktigt bra där borta. Detta talar för högre ränta och högre inflation.
Hur "rädd" man bör vara för högre ränta ur ett aktieperspektiv är svårt att sia om. Man kan också vända på det och se det som att högre ränta beror på god konjunktur, högre inflation och att inflation är bra för aktier.
Företagen kan alltid parera inflationen med högre priser på sin varor/tjänster och då kommer även aktiekurserna att följa med.


Just nu känns det rätt att ha lite valutaspridning i portföljen och även om jag inte tror på något större dollarrally från de här nivåerna så känns det fortfarande rätt tryggt att ligga lite lätt i dollarn (AAPL, SBUX). 

Hur som helst så har vi fortfarande "Grexit" som ligger som en våt filt över Europa och EUR.

Trevlig fredagskväll!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar