onsdag 10 juni 2015

Björn Wahlroos som alternativ till preffar?

Att köpa preffar i dagens lågräntemiljö kändes nog till en början som en "no brainer" för många. Inte alla. Men för många.
Jag själv köpte på mig en stor post i Akelius vid första nyemissionen. Den sattes till 300kr så jag ligger fortfarande plus oavsett om man räknar in utdelningen eller ej. Men avkastningen har gått från bra till medioker.
Dock så har senaste tiden inte varit nådig mot preffar som Akelius. Från att ha toppat på 368kr så handlades den igår på 303kr.
Kursutvecklingen har dessutom varit svag under lång tid.

Helt klart underskattade jag kursrisken i dessa papper då jag trodde att marknaden gladeligen skulle handla dessa på en stabil och jämn nivå. Min tanke var inte att ligga lång i Akelius utan mest parkera en större likvid i väntan på köptillfällen.

Så här i backspegeln så är jag betydligt mer skeptisk till dessa preffar då kursrisken har visat sig från sin värsta sida. Marknaden har dessutom mättats av det enorma utbudet som på senare tid sköljt över oss.
Räntorna som nu också är på uppgång är direkt negativa för dessa aktier även om det sker från väldigt låga nivåer.
Se graf på svenska 10-åringen YTD.

Vad får man då för avkastning på preffarna?

De största och mest stabila bolagens preffar delar ut mellan 5-8% årligen som sedan betalas ut kvartalsvis. Att det betalas ut kvartalsvis i sig tror jag många tycker om då det ger en känsla av ett stabilare kassaflöde. Dock samma summa som skiftas ut. 

Jag slänger med en länk till bloggvärldens mest dedikerade preffköpare Xperimentinvest som varje vecka sammanställer Stockholmsbörsens prefferensaktier. 
Om du är inne på dessa typer av investeringar så har du säkert sprungit på Petruskos blogg om diverse "fixed income".
Mycket bra sammanställningar för den intresserade.

Vad är fördelarna kontra nackdelarna?

Om vi pratar fastighetspreffarna så är fördelarna att du stoppar pengarna i välmående bolag med starka balansräkningar och lån till väldigt förmånliga räntor. 
Det råder ingen tvekan om att branschen är väldigt välmående just nu. Bolagen mår betydligt bättre än vad aktiekurserna de senaste månaderna har visat.
En annan fördel är att du får en betydligt högre direktavkastning än på vanliga aktier på börsen där du just nu kan få nöja dig med ca 3%. 
Bolagen har också rätt att lösa in aktien mot en kurs som förmodligen är mycket högre än dagens. 
Kul med kvartalsvis utdelning!

Nackdelarna är förstås att du saknar kurspotentialen. Särskilt nu när räntorna är på väg upp. Då ska preffarna ner helt enkelt. 
Dock inte sagt att det kan komma en rekyl även här om vi kan se att räntorna stabilisera sig på en låg nivå en bra tid framöver. 
En annan nackdel som jag tycker är viktigt är den uteblivna utdelningstillväxten. Den finns inte!
Så vill man vara bitsk här så kan man säga att du tackar ja till utebliven utdelningstillväxt samt ingen kurspotential! Låter det som ett bra investerar case?
Klart det finns kurspotential. Men då ska du köpa på botten. Är vi där nu kanske?

Så om vi vill ha kurspotential, utdelningstillväxt samt en hyfsad trygg placering. Var ska vi kolla då?

Då skulle jag hellre kolla på en aktie som Nordea (eller Sampo) som till dagens kurs handlas till en direktavkastning på 5%. 
En ganska tråkig bank men drivs av nordens mest stolta kapitalist och aktieägarvänliga finlandssvensk. Björn Wahlroos. 
Han kommer att jobba för dig och aktieägarna för att ni ska få så mycket pengar det bara går. 

Enligt DI så kommer Nordea att skifta ut 120 miljarder kr de kommande fyra åren. 
När Björn Wahlroos tog över 2011 så skiftade man ut 40% av vinsten, vilket var i linje med tidigare år 2000-2010. I år tog man i med att betala ut 75% av vinsten för 2014. 
Att Wahlross vurmar för utdelningar och aktieägarna är nu mer ingen hemlighet och han är också tydlig med att Nordea fortsättningsvis ska dela ut mer än 75% av vinsten. 


Det nya utdelningsmålet säger att utdelningen ska växa med 10% årligen och ej vara kopplat till vinstutvecklingen. 
Enligt analytiker på JP Morgan så räknar man med en utdelningstillväxt som ser ut som följande:

2013 0,43EUR
2014 0,62EUR
2015 0,70EUR
2016 0,77EUR
2017 0,85EUR

Så sett till denna enligt mig högst rimliga utdelningsprognos så får man en aktie som avkastar 6-7% i direktavkastning på dagens kursnivå inom ett par år men med en betydligt större kurspotential en i en preferensaktie. 

Men får vi en ny finans- eller bankkris så går allt åt skogen ändå...

Sampo finns fortsatt på min bevakningslista och det är inte otroligt att det blir några fler aktier innan månaden är slut.

Trevlig kväll!






 

6 kommentarer:

  1. Mycket bra inlägg, som inbiten "preff-kramare" så tycker jag att man får mer och mer insikt om att växla över till högutdelande stamaktier när tillfälle ges.

    Bland bankerna så är Nordea och SEB mina favoriter även om jag ligger utanför just nu i dessa papper.

    SvaraRadera
  2. Tack!
    Många som hellre såg fördelarna framför riskerna.
    Men i grunden så tycker jag att preffar inte "borde" blir så styvmoderligt behandlade då de flesta är stora stabila bolag i grunden. Men det handlar nog också om en kapitalallokering där kapitalet nu hellre vill ligga i andra typer av investeringar. Större riskvilja kanske.

    SvaraRadera
  3. Hej, instämmer bra inlägg och tack för omnämnandet. Jag läste och tänkte att men om det blire en kris i högutdelande aktien så bör risken vara högre, du fick dock med det i slutet. Själv har jag ca dubelt så mycket stamaktier jämfört med preffar, andelen har växt i takt med att jag snittat ner mig i preffarna på senare tid (alltså ökat). Jag f.ö också Nordea. Jag tycker preffar är ett komplement. Jag har dock blivit lite tagen på sängen av de stora kursrörelserna. Man bör även ha med i beräkningarna att det finns alltid risk för inställd utdelning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Och tack för det och kul att du tittade förbi.
      Helt rätt att inställd utdelning skall finnas med bland riskerna.

      Radera
  4. Hej,

    Det här kanske är en dum fråga, men vad är en "preff"? Alltså, jag förstår ju (baserat på din text) att det är en preferensaktie, men vad skiljer den från andra aktier?

    SvaraRadera
  5. Therese se länk
    http://www.ekonomikunskap.com/dokument/Preferensaktier%20-%20en%20guide.pdf

    SvaraRadera