fredag 31 juli 2015

Portföljrapport halvtid (+juli)

Jag är inte så mycket för att redovisa min portfölj och sparande varje månad, där emot så gillar jag att läsa hur det går för er andra bloggare som flitigt redovisar månatligen.

Men jag tänker hur som helst rapportera nu när det har gått 7 månader på året.
Det har verkligen varit ett händelserikt första halvår. Men det är och andra sidan alltid spännande när det kommer till börsen.

Det senaste debaclet angående Grekland och nu Kina har fått mig att titta på börsskärmen lite oftare än vanligt. Oftast så har det mest mynnat ut i meningslöst tittande som varken har lett till någon större insikt eller fler affärer.

Nya investeringar


Däremot så har det bjudits på köplägen för den långsiktige. Jag har kunnat köpa SHB för 117 SEK, Novo Nordisk 364 DK, Fortum 15,40 EUR, Telia 48,55 SEK och HM SEK för 318kr. Det ska man inte tacka nej till.
Har även sålt av lite Protector. Inga större summor men för likviden så har jag köpt 40 aktier i Kraft Heinz (KHC). Är 3% upp på det köpet men jag är riktigt långsikt i bolaget så jag förväntar mig betydligt mer. Direktavkastningen är ok på 2,5%.
Kommer framöver skriva lite mer om KHC framöver då jag tror bolaget har bra mycket mer tillväxtpotential framför andra drakar i branschen så som Procter & Gamble (PG) mm.

Har även köpt lite Apple (AAPL). Ingen lysande affär så här långt.
Apple straffas just nu av att man guidar en något avtagande tillväxt i Kina samt att börskraschen spär på rädslan över en försämrad konsumtion. Kina är för övrigt loket i Apples tillväxt och den drivs till 63% av försäljningen av iPhone. Ja vem vet vad detta kommer få för konsekvenser på kinesernas konsumtion.
I det korta perspektivet är det möjligt att det syns i bolagens siffror. På lång sikt tror jag att detta endast kommer att vara ett hack i kurvan. Den långsiktiga trenden är entydig.
Så fort vi får siffror på den fulla effekten från dagens börskrasch så tror jag att vi kommer att kunna värdera upp bolag som Apple och övriga Kinaexponerade bolag men fram tills dess så kommer alla bolag som har Kinaanknytning åka på pisk!

Nog om detta. Så här har det gått i alla fall.

Portföljutveckling


Under årets första 6 månader så har portföljen stigit med 11,85% mot OMX30 som steg med 5,27%.

Juli bjöd där emot på en liten återhämtning. Mest pga av att jag viktade om lite från Akelius pref och fyllde på med ovanstående nämnda bolag.
Portföljen upp med 14,91% mot OMX30 10,32%.Har klarat mig rätt bra och mycket på grund av nedgången i maj uteblev i portföljen samt att Protector har gått urstarkt hela året. Toppen var i maj då portföljen nådde 20%. Det var lite overkligt:).

Det totala värdet av vår noterade portfölj är nu 763 239kr varav 96% aktier och 4% likvid.
Vårt onoterade innehav värderas endast upp 1 gång per år och är för tillfället värt 120 000kr (och 50% direktavkastning på pengarna).
Det totala värdet på våra aktier är nu 883 239kr. Målet är fortsättningsvis att nå 1 000 000kr innan årets slut. Kommer krävas lite hjälp av fortsatt positiva börskurser men främst ett extremt fokuserat sparande.

Utdelningar 2015


Bonusen med att äga aktier är förmånen att få utdelningar. Utdelningar är ett fantastiskt sätt för portföljen att yngla av sig och för mig att investera ytterligare fräscha pengar in i pengamaskinen.

Så här fördelar sig min utdelningar över året.

Totala utdelningar för året avdraget för källskatt har så här långt blivit 17 671kr.

Nu väntar en andra halva med nya friska utdelningspengar.

Är du nöjd med börsåret hittills?

3 kommentarer:

 1. Trodde att 30/6 innebar slutet på årets första 6 månader och inte 31/7 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Haha!
   Tack för att du påpekade! Har nu justerat med rätt datum.

   Radera