onsdag 1 juli 2015

Boktips för hängmattan

Han läsa ut en bok i alla fall under förra veckas semester och det blev P G Gyllenhammars memoarer "Oberoende är stark".

Boken är en lättläst pjäs på 174 sidor och är skriven av journalisten Anders Palmgren.

Det är alltid intressant att höra vad en maktens man har att berätta om åren inom näringslivets absoluta topp. Vi får höra om PGs många år inom Volvo 1971-1993 samt inom försäkringskoncernen Aviva. "Norgeavtalet" får ett stort fokus.
Och det var sannerligen ett kontroversiellt affärsupplägg där Norge skulle få 40% av ägandet i Volvo mot 450 milj kr samt oljetillgångar, Detta skulle bli en fantastisk affär för Volvo och skulle hjälpa till att bli världsledande inom fordonstillverkning. Han anklagar Wallenberg för att ha bidragit till att affären gick om intet.
Samgåendet med Renault tas upp såklart och hur han tycker att Volvo blivit slaktat åren efter hans avgång.

Han beskriver dagens ledare som visionslösa fegisar som är mer måna om sina fina tjänster än att ta de risker som behövs för att bygga företag. Dessutom får dem oförtjänt bra betalt.
Han ser sig sälj som en sann industrialist och ett folkets man.

Han anser att att fler banker borde gått under i finanskrisen, att kvinnor mycket väl kan kvoteras in i styrelser. Att EU får oförtjänt mycket skit och att politikens b-lag rekryteras dit. Att ungdomsarbetslösheten är vår tids stora utmaning och att Sverige har en lång historia av korruption.

Jag kan ibland uppfatta boken något ytlig när vissa argumentationer snabbt flyger förbi utan någon djupare argumentation.
Det kan ibland kännas väl ensidigt och man skulle gärna vilja höra den andra sidans argument men där det mer återges som svek eller en dolk i ryggen.
Men det kanske man få ta när man läser någons persons memoarer. Det är trots allt PG's version av historien och jag finner boken intressant rakt igenom.

Hur som helst så förkovras läsaren i ett stycke svensk näringslivshistoria vilket alltid intressant!

Boken finns även som ljudbok hos Storytel för den so inte orkar vända blad.

Ha det gott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar