fredag 12 oktober 2018

Börsfrossa och uteblivna affärer

Svårt att inte älska börsen även om den kan stressa och skapa oro kring ens surt förvärvade pengar. 
Mitt senaste inlägg var 22 sept och då var portföljen upp +7,5 %, och i reda kronor 100 000kr. 
Idag några veckor senare så är hela uppgången raderad och portföljen är värd -100 000 kr mindre.

Jag har inte varit aktiv på börsen den senaste veckan utan försökt undvikit att logga in på depån stup i kvarten. Och det har hjälpt. Psyket har varit stabilt och jag har inte varit frestad att göra några idiotiska affärer. Så långt allt gott.

Den här nedgången sätter vissa alternativa investeringar i perspektiv.
Var med i en budgivning om ett hyreshus i augusti. Hade kollat in objektet länge och var väldigt nöjd med vad jag såg efter visningen. Ett otroligt välskött hus där alla dyra renoveringar var tagna. Stambyte, tak och diverse ytskikt mm.
Det slutade med att jag la mig då direktavkastningen började sjunka mer och mer och priset steg med några hundra tusen över mitt eget acceptpris. 
Att jag la mig, efter att ha ansett att några hundratusen kan göra skillnad kring en fastighetsaffär där jag planerar att vara långsiktig i 10-20 år känns i efterhand väldigt dumt, särskilt då aktieportföljen kan minska med -100 000 kr på bara ett par veckor. 
Avkastningskravet kanske skulle kunna justeras nedåt beroende på långsiktigheten och den lägre risken? Ju långsiktigare du kan vara kring en investering desto lägre avkastning kan man acceptera? I detta fall handlade om en direktavkastning på 6 % vilket jag i detta fall ansåg som lågt. På lång sikt så hade det ändå varit en lönsam affär med tanke på belåningen och frånvaron av stora investeringar.  

Har varit kontakt med några mäklare och troligtvis så kommer det komma ut fler intressanta objekt innan året är slut. Jag kommer att vara förberedd på en snabb affär om objektet är det rätta.
Måste erkänna att oviljan att nagga av portföljen är stor och har en orlimligt stor påverkan när jag ska ta dessa invresteringsbeslut. Bot och bättring och dags att släppa fixeringen kring portföljen.

Hoppas du tagit börskälvan med ro och bara agerat smart och rationellt:).

2 kommentarer:

  1. Jag har inte agerat allt vilket kan ses som rationellt :) Jag funderar på att köpa på mig lite mer nästa vecka eftersom jag har likvida medel, men jag får se hur det blir, om börsen går ner lite till så kommer jag absolut att handla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite Investor känns ju inte fel på de här nivåerna. SAAB bör också kunna nå nya höjder efter att den sjunkit tillbaka efter skolplansordern.

      Radera